flygobius Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Witam Chciałbym w jednym miejscu zgłębić tajemnicę wykonywania "dekoracji" na woblerach. Samemu próbuję na razie z marnym skutkiem. Sporo się naczytałem na tutejszym forum na ten temat jednak wyszukiwanie podobnych informacji zajmuje szmat czasu. Brakuje wątku typowo o tych zagadnieniach w jednym miejscu. Wiele informacji pozyskanych na forum się sprawdza, ale są też takie co do których mam wątpliwości i głównie te tematy chciałbym tu zgłębić.Pierwszy z tematów to markery nie spływające pod domaluxem. Czytałem sporo o uni-pinach, zakupiłem takowe na all..o i okazało się, że spływają szybciej od tradycyjnych po zanurzeniu ich w lakierze. Czyżby jakaś podróba? Mieliście podobne doświadczenia? Próbowałem nimi wyrysować łuki skrzelowe i nanieść podpis przed ostatnią warstwą lakieru, pisze się nimi po woblerze elegancko, wiem że nie można ich dotykać paluchami tylko od razu zanurzyć w lakierze, tak robię i nawet śladu po nie ma na woblerze.Drugi temat to płetwy piersiowe i brzuszne. Proszę o wskazówki kolegów z większym doświadczeniem, czym je wykonywać. Próbowałem rysować w/w markerami - lipa, próbowałem wycinać z kolorowych piórek - lepiej ale daleko im do tego co chcę osiągnąć, czyżby trzeba było nałapać małych rybek i .... aż strach pomyśleć proszę o wskazówki zanim pojadę z podrywką nad wodę hahahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 czyżby trzeba było nałapać małych rybek i .... aż strach pomyśleć proszę o wskazówki zanim pojadę z podrywką nad wodę hahahahahaDokąd zmierza to forum??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Woblery (tfuuuu!!!) oklejane rybią skórą już widziałem ... bez komentarza.O tych rybkach oczywiście z mojej strony to żart ... chociaż takie płetwy pewnie by się prezentowały nieźle hahahahahahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Z tym pisaniem. Piszesz zwykłym mazakiem do płyt a następnie bierzesz kropelke itp. i delikatnie rozsmarowywujesz np drucikiem do oczek po napisach-liniach mazaka. To na pewno po wyschnięciu Ci nie spłynie podczas lakierowania. To taka opcja awaryjna, która w takich przypadkach jak twój zdaje egzamin. Ja używam uni pin i nie mam żadnych problemów ale spotkałem sie kiedyś z takimi wpisami jak twój, że komuś spływał. Może są różne rodzaje tych uni pinów... Edytowane 30 Stycznia 2015 przez tomasxt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Ja po użyciu mazaka traktuję napis suszarka do włosów i zanużam w hartz lacku, broń Boże pedzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Kup sobie lakier akrylowy. Zanurzasz w nim wobka po pomalowaniu i zapominasz o problemach ze spływaniem czegokolwiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (...)Próbowałem nimi wyrysować łuki skrzelowe i nanieść podpis przed ostatnią warstwą lakieru, pisze się nimi po woblerze elegancko, wiem że nie można ich dotykać paluchami tylko od razu zanurzyć w lakierze, tak robię i nawet śladu po nie ma na woblerze.(...)Ooo. Tak od razu? Bez odczekania, aż tusz wyschnie? Może tutaj tkwi przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Może tu. Wielkie dzięki lecę do piwnicy, dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jest git. Jeszcze raz dzięki, ale te płetwy tragedia :-( W wątku autorskim efekty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flygobius Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jak reagują lakiery do paznokci z domaluxem? Czy można zabarwić czymś domalux, aby stał się czerwony, transparentny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Kup sobie lakier akrylowy bezbarwny i do tego zwykły pigment do farb za 5zł.Nie próbowałem mieszac takiego pigmentu z domaluxem, ale z akrylem wychodzi fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) każda farba i każdy długopis, pisak,marker itp, który spływa pod lakierem warto przed lakierowaniem końcowym zabezpieczyć bezbarwnym lakierem akrylowym. Wtedy żaden hartz lack itp go nie ruszyja to robie lakierem Vidaron jedwabisty połysk szybko schnie nie jest drogi i na długo starczaA przydaję się również między poszczególnymi kolorami lub do rozrabiania akryli na transparentne napisy itd zabezpieczam bardzo mięciutkim pędzelkiem i jeszcze nigdy. mi sie nic nie rozmazało tak samo miedzy kolorami też maluje pedzelkiem bo przez zanurzenie za grubo zostaje Edytowane 12 Lutego 2015 przez Adam L. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Każdy, kto ukończył politechnikę ma rapidografy. Jeśli ktoś politechniki nie kończył niech uda się do sklepu papierniczego i kupi rapidografy. Do wyboru są średnice od 0,13 do 2,0 mm. Do tego tusz kreślarski i problem podpisywania woblerów z głowy. Tusze są w kolrach: żółtym, niebieskim, czerwonym oraz czarnym. Można je mieszać i uzyskać całą paletę barw. Nie polecam rapidografów Rystora, bo są ciulowe. Lepiej kupić Fabercastela, lub Rotringa i problem podpisów i malunków na woblerach z głowy. Kombinujecie Chłopy jak koń pod górę, a rozwiązanie leży w sklepie papierniczym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (...) Tusze są w kolrach: żółtym, niebieskim, czerwonym oraz czarnym. Można je mieszać i uzyskać całą paletę barw.(...)Od siebie dodam, że tusz za-nabyłem( ) w kolorach pomarańczowym, brązowym i zielonym, poza wymienionymi wcześniej. Można je dowolnie mieszać, malować nimi woblery, dodawać do farb wodnych. Nigdy nie zapychają aerografu i są bardzo tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahar Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Każdy, kto ukończył politechnikę ma rapidografy. Jeśli ktoś politechniki nie kończył niech uda się do sklepu papierniczego i kupi rapidografy. Do wyboru są średnice od 0,13 do 2,0 mm. Do tego tusz kreślarski i problem podpisywania woblerów z głowy. Tusze są w kolrach: żółtym, niebieskim, czerwonym oraz czarnym. Można je mieszać i uzyskać całą paletę barw. Nie polecam rapidografów Rystora, bo są ciulowe. Lepiej kupić Fabercastela, lub Rotringa i problem podpisów i malunków na woblerach z głowy. Kombinujecie Chłopy jak koń pod górę, a rozwiązanie leży w sklepie papierniczym.Przesadziłeś, lub nie dopowiedziałeś, Czesi robią 15 kolorów, z resztą wypada się zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Ani nie chciałm przesadzić, ani czegoś nie dopowiedzieć Te 4 podstawowe kolory są praktycznie w każdym papierniczym, bo z innymi kolorami bywa średnio. Mając te kolory można namieszać sporo barw i to jak najbardziej wystarczy na początek. Potem można szukać czego tam dusza zapragnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Gdyby kogoś jeszcze interesowało, jak w prosty sposób zrobić cienie np. wokół oczu, lekko grzbiecik wycieniować, skrzela podkreślić, czy też zrobić ciemniejsze obwódki wokół kropek, to polecam miękki ołówek- najlepiej b4-b6. Wystarczy namaziać ołówkiem na kartce papieru solidnego kleksa porzadnie przyciskając ołówek i potem ubrudzić np. patyczek do uszu w roztartym rysiku. Takim patyczkiem można bardzo fajnie i delikatnie podcieniować co tam się chce. Można umorusać w rysiku palca i palcem przeciągnąć np. grzbiecik. Lakiery nie reagują z grafitem i od razu można takie malunki lakierować. Mam nawet w pudełku woblera w całości pomalowanego tylko grafitem. Pamiętac tylko trzeba, że grafit nakłada się na zmatowioną powierzchnię.Możliwości zdobień jest cała masa. Robiąc na własne potrzeby woblery nie warto szukać kosmicznych technologii. Z prostych materiałów w prosty sposób można zrobić naprawdę ciekawe rzeczy. Aerograf do własnych potrzeb można zrobić w 20 minut i wtedy łącząc np. malowanie pędzelkiem, aerografem i rapidografami, przy odrobinie wprawy, można tak wycackać woblera, że szkoda go będzie do żyłki wiązać 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Jak najlepiej I najprosciej zrobic kropki na woblerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Jak najlepiej I najprosciej zrobic kropki na woblerze?Różne średnice wiertła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Mogą też być mazaki akrylowe - tylko trzeba najpierw wykonać próbę, czy lakier tego jednak nie kasuje. Z żywicą jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BjornOFF Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Teoretycznie lakier nie powinien zmyć mazaków akrylowych o ile,rzecz jasna, damy wyschnąć powłoce przed lakierowaniem. Testowałem i z Domaluxem i z jachtowym i nic nie popłynęło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koski89 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Panowie jak malujecie takie ładne/równe oczy w swoich woblerach? Wiem że wiertłami lub patyczkami ale mimo precyzji nigdy nie wychodzą mi idealne koła. Może to kwestia farb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Panowie jak malujecie takie ładne/równe oczy w swoich woblerach? Wiem że wiertłami lub patyczkami ale mimo precyzji nigdy nie wychodzą mi idealne koła. Może to kwestia farb? Mi się dobrze maluje jak farba lekko zgęstnieje albo podeschnie. Wtedy tak ładnie się odciska.Jak miałem farbę zbyt rzadką potrafiła mi spłynąć i była kicha.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Jakie są sposoby na malowanie idealnych imitacji płetw? Jakich narzędzi użyć? Czym i jak cieniować? Wzorem niech będą woblerki Morel Team. Choćby te z fotki. _____ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmo Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Płetwy w tych morelkach są prawdziwe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi