Skocz do zawartości

Zenit 122

tpe

Rekomendowane odpowiedzi

Zostawić :). Kup rolkę filmu i od czasu do czasu weź go w plener. Jest co prawda zabawa z wywoływaniem, skanowaniem, itd., ale takie zdjęcia mają swój urok. Pamiętam, że kiedyś jedna  osób tutaj (już nie)piszących, zamieściła swoje analogowe prace. To było coś! :) 

Te filmy wkręcane w koreks na czuja w ciemnym kiblu, siedząc dupskiem na desce od sracza, powiększalnik Opemus, brak zegara ciemniowego więc odliczanie: 121, 122,123,... maskownica, kuwety, suszarka, wałek, papiery Foton... to były czasy!

Pamiętam że ruskie odczynniki były lepsze od naszych, dawały większy kontrast i mniejsze ziarno. Do dzisiaj mam Practikę BCA, niestety nie działa.

Za nic bym analoga nie sprzedał.

Edytowane przez Fugazi
  • Like 3

Znalazłem go w końcu po przeprowadzce. Robił piękne fotki przed nastaniem ery aparatów cyfrowych. Jest jeszcze coś wart? Sprzedać, czy oddać do muzeum? ;)

Na Twoim miejscu - zostaw sobie, ja swojego Kodaka z 1904 r., również sobie zostawiłem ( wartość podobna :D ), a Tatową Practic'ą mam zamiar w tym roku się pobawić :) W dobie luster i cyfr tak odskocznia to fajna sprawa, tak myślę...

Pozdr

............ swojego Kodaka z 1904 r., również sobie zostawiłem ...................................

Skrzynka?

Miałem kiedyś skrzynkowego, z celownikiem lunetkowym przez całą długość a raczej szerokość skrzynki.

Dwie przysłony, spust z blokadą (podobną jak przy zagłówkach samochodowych), format szerokiej rolki.

Musiałbym chyba również stryszek "przekopać".

Pamiętam że moim marzeniem był Canon Ae1P lustrzanka na którą chodziłem popatrzeć do Pewexu (taki sklep w którym pachniało kawą i wielkim zachodem :)).

Miałem Smienę8, i Zenita E którego odkupiłem od kolegi, na chwilę obecną został mi Nikon F70 i Rolleiflex SL35E z świetnym obiektywem Planar 1.8/50 HCT, sprzęcik wciąż sprawny i mam do niego wielki sentyment.

Ehhhhh to były czasy, ta niepewność przy wywoływaniu filmu - co wyjdzie :lol:, przy rozcieńczaniu rodinalem 1:50 1:100 do 200 też coś tam robiłem, te cykle mieszania w koreksie. To wszystko miało dla mnie jakiś swój czar i urok, otoczone było jakąś magią niepewności.

Gdybym teraz miał wywołać film w koreksie :unsure:, obawiam się że duuuuuużo rzeczy już zapomniałem, aczkolwiek cały szpej stoi gdzieś w piwnicy bo szkoda mi było wyrzucić a odsprzedać za przysłowiowe 5zł nie chciałem.

Pomijając już filmy Fotonu czy Orwo pamiętacie jeszcze coś takiego jak Agfa APX, Ilford Delta, Ilford HP, Kodak Tri-X moje perełki do cz-b :).

Era cyfrówek przyznam że jakoś zabiła we mnie chęć ganiania z aparatem, kiedyś każde zdjęcie musiało być przemyślane bo szkoda było tracić film na byle pierdoły - wiem wiem zgred ze mnie.

• Like 3

Gdzieś w drugiej połowie lat '80, można było w kioskach Ruchu albo chyba bardziej w Empiku, kupić miesięcznik Britania. Pamiętam że była tam cała masa przecudnych cz-b zdjęć. Wpatrywałem się jak urzeczony, dumając w jaki sposób osiągnąć taką jakość. Nic nie pomagał nawet Pentacon 6x6 i Mamiya na korbkę, profesjonalna ciemnia, jakiś stary, odrapany powiększalnik ale za to z ( podobno ) fantastycznym szkłem i pomoc pana od fotografii. Diabeł chyba tkwił w nieosiągalnych dla zwykłego szaraka materiałach...

Nie Zwierzu, nie starzejesz się, nie zgredziejesz i nic a nic nie zapomniałeś. :)

Edytowane przez Fugazi

• 3 tygodnie później...

A teraz wszystkim szumy przeszkadzają powyżej np. 800 , gdzie ja w ogóle żadnego ziarna nie widzę . Ale  jak obejrzę starą fotkę z negatywu 400 to dopiero ziarno i jakoś wtedy użytkownikom za bardzo nie przeszkadzało , a nawet z tego co pamiętam można było ,,forsownie " wywoływać i jeszcze lepsze ziarenko wychodziło .