tpe Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Znalazłem go w końcu po przeprowadzce. Robił piękne fotki przed nastaniem ery aparatów cyfrowych. Jest jeszcze coś wart? Sprzedać, czy oddać do muzeum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jak jest w dobrym stanie do możesz dostać za niego 50-100zł. Według mnie lepiej zostawić sobie na pamiątkę, albo zastosować jako nietypową podpórkę pod książki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Do 100zł tak jak pisze kolega chyba że jest dopiętego coś innego niż standardowy Helios Zdecydowanie lepiej zostawić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Helios to świetny obiektyw +tulejki i jest super makro.Mam przejściówkę do canona robi uper fotki. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez woblerek48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Chyba nawet gdzieś mam tulejki Pewnie go sobie zostawię, jako ozdobnik regału z książkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zostawić . Kup rolkę filmu i od czasu do czasu weź go w plener. Jest co prawda zabawa z wywoływaniem, skanowaniem, itd., ale takie zdjęcia mają swój urok. Pamiętam, że kiedyś jedna osób tutaj (już nie)piszących, zamieściła swoje analogowe prace. To było coś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Te filmy wkręcane w koreks na czuja w ciemnym kiblu, siedząc dupskiem na desce od sracza, powiększalnik Opemus, brak zegara ciemniowego więc odliczanie: 121, 122,123,... maskownica, kuwety, suszarka, wałek, papiery Foton... to były czasy!Pamiętam że ruskie odczynniki były lepsze od naszych, dawały większy kontrast i mniejsze ziarno. Do dzisiaj mam Practikę BCA, niestety nie działa.Za nic bym analoga nie sprzedał. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez Fugazi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) U mnie już tylko Mju-II pozostał na polu walki. Sprawny i bywa używany Edytowane 31 Stycznia 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Idę na strych zobaczyć, którym modelem zużyłem kilometry kliszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiek321 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Idę na strych zobaczyć, którym modelem zużyłem kilometry kliszy Zenit 11 z Heliosem -44M-4 2/58 oraz Pentacon 2.8/135 P.S.Przy okazji poszukiwań znalazłem lornetkę, którą gdzieś wcięło(tak myślałem). Lorneta też ZSRR 7x50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 W szafie leżą Zenit B, zenit 3 i Zenit 12xp Gdzieś zakopane dwa dodatkowe obiektywy pentacona, rybie oko i zoom jakiś.Echhhhhh fajnie zerknąć czasem na stare fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Znalazłem go w końcu po przeprowadzce. Robił piękne fotki przed nastaniem ery aparatów cyfrowych. Jest jeszcze coś wart? Sprzedać, czy oddać do muzeum? Na Twoim miejscu - zostaw sobie, ja swojego Kodaka z 1904 r., również sobie zostawiłem ( wartość podobna ), a Tatową Practic'ą mam zamiar w tym roku się pobawić W dobie luster i cyfr tak odskocznia to fajna sprawa, tak myślę... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 ............ swojego Kodaka z 1904 r., również sobie zostawiłem ...................................Skrzynka?Miałem kiedyś skrzynkowego, z celownikiem lunetkowym przez całą długość a raczej szerokość skrzynki.Dwie przysłony, spust z blokadą (podobną jak przy zagłówkach samochodowych), format szerokiej rolki.Musiałbym chyba również stryszek "przekopać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Dwie epoki, a zdjęcie zrobione...telefonem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) A mi pozostał Canon EOS 50 z fajnymi szklami .I tak zostanie . Waldi wie o czym mowa Edytowane 1 Lutego 2015 przez tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 A mi pozostał Canon EOS 50 z fajnymi szklami .I tak zostanie . Waldi wie o czym mowaA wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Pamiętam że moim marzeniem był Canon Ae1P lustrzanka na którą chodziłem popatrzeć do Pewexu (taki sklep w którym pachniało kawą i wielkim zachodem ).Miałem Smienę8, i Zenita E którego odkupiłem od kolegi, na chwilę obecną został mi Nikon F70 i Rolleiflex SL35E z świetnym obiektywem Planar 1.8/50 HCT, sprzęcik wciąż sprawny i mam do niego wielki sentyment.Ehhhhh to były czasy, ta niepewność przy wywoływaniu filmu - co wyjdzie , przy rozcieńczaniu rodinalem 1:50 1:100 do 200 też coś tam robiłem, te cykle mieszania w koreksie. To wszystko miało dla mnie jakiś swój czar i urok, otoczone było jakąś magią niepewności.Gdybym teraz miał wywołać film w koreksie , obawiam się że duuuuuużo rzeczy już zapomniałem, aczkolwiek cały szpej stoi gdzieś w piwnicy bo szkoda mi było wyrzucić a odsprzedać za przysłowiowe 5zł nie chciałem.Pomijając już filmy Fotonu czy Orwo pamiętacie jeszcze coś takiego jak Agfa APX, Ilford Delta, Ilford HP, Kodak Tri-X moje perełki do cz-b .Era cyfrówek przyznam że jakoś zabiła we mnie chęć ganiania z aparatem, kiedyś każde zdjęcie musiało być przemyślane bo szkoda było tracić film na byle pierdoły - wiem wiem zgred ze mnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Gdzieś w drugiej połowie lat '80, można było w kioskach Ruchu albo chyba bardziej w Empiku, kupić miesięcznik Britania. Pamiętam że była tam cała masa przecudnych cz-b zdjęć. Wpatrywałem się jak urzeczony, dumając w jaki sposób osiągnąć taką jakość. Nic nie pomagał nawet Pentacon 6x6 i Mamiya na korbkę, profesjonalna ciemnia, jakiś stary, odrapany powiększalnik ale za to z ( podobno ) fantastycznym szkłem i pomoc pana od fotografii. Diabeł chyba tkwił w nieosiągalnych dla zwykłego szaraka materiałach...Nie Zwierzu, nie starzejesz się, nie zgredziejesz i nic a nic nie zapomniałeś. Edytowane 2 Lutego 2015 przez Fugazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Dwie epoki, a zdjęcie zrobione...telefonem.takiego heliosa to bym z chęcią zanabyl z pewnego źródła ...Może ktoś posiada ... zrobimy jakiś dill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebort Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Pełno tego na allegro, kosztuje grosze, cudów nie robi, ale sam czasem podepnę do lustrzanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 A teraz wszystkim szumy przeszkadzają powyżej np. 800 , gdzie ja w ogóle żadnego ziarna nie widzę . Ale jak obejrzę starą fotkę z negatywu 400 to dopiero ziarno i jakoś wtedy użytkownikom za bardzo nie przeszkadzało , a nawet z tego co pamiętam można było ,,forsownie " wywoływać i jeszcze lepsze ziarenko wychodziło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi