Skocz do zawartości

Shimano Citica 201E

Mikosz

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega życzy sobie prozą czy wierszem?

A tak serio: jeżeli TU się nie do wiesz wszystkiego, to pytaj dalej. Byle konkretniej.

Zastosowanie? To wynika niejako z parametrów technicznych.

Ja go kupiłem do przynęt 15-40 g. Cięższe wobki, lżejsze jerki, siakś guma... Rzecz ma służyć 8-latkowi. Jeszcze nie testowany, bo czekam na kij i plecionkę. No i wolną niedzielę pod wędkarski wypad... :unsure:

• 5 miesięcy temu...

Witam!

Mięło już trochę czasu od mojego pytania, sezon powoli się zbliża i zapewne jest kilku nowych nabywców tego multika. Chciałbym go stosować do przynęt z zakresu 30-70g(jack). Kij posiadam od 40 do 80g team dragon guide select skiner cast. Po głowie chodzi mi również curado 201e do takiego zastosowania chyba, ze macie jakieś inne pomysły.

Pozdr

• 7 lat później...

Novis. Mam na myśli jerki do 70g. Chciałbym spróbować troszkę większych przynęt (14-19cm). W rachubę wchodzi też Tatula 100xsl typ R lub abu C3 lub C4, z tym że okrąglaków nie zbadałem manualnie i nie wiem jak w dłoni leżą. Podobają mi się i te i te. Najlepiej w LOTTO wygrać, postawić magazyn na zabawki i je mieć :-). Moja kobita mówi że facet dojrzewa do 11-go roku życia a później to już tylko rośnie. U mnie to chyba prawda (łowiectwo, wędkarstwo, łucznictwo, fotografia) masakra. Braknie życia. A boję się że jak umrę to żona to wszystko sprzeda za tyle co jej mówiłem ile kosztowało.

• Like 1

Nie sądzę Andrzeju, aby pogoń za większą ilością łożysk byłaby przy tym zakresie wagowym przynęt jakimś plusem. Jeżeli można taniej, a tak samo dobrze, to czemu nie. Wyjaśnijmy sobie od razu oznaczenia słynnych okrąglaków ABU C3 i C4. Te cyferki po C oznaczają liczbę łożysk w multiku. Miliony castingowców na całym świecie z nich korzystają, i jakoś im to nie przeszkadza. Prawda, cały czas do Abulców można dokupić mnóstwo części do tunningu.To też jest plusem. Tyle, że nie każdemu okrąglak pasuje. A co do niskiego. Kupiłbym tego, który jest tańszy, a obsłuży to samo. Nie jara mnie tak bardzo jakaś tam jedwabista praca młynka, bo ma większą liczbę łożysk.Tak naprawdę, w caście zaczynam się cofać do starszych konstrukcji z wyższych wtedy półek, nowości mnie za bardzo nie interesują.

Edytowane przez Novis
  • Like 3

Muszę jechać do Katowic do fishing mart bo u nas w Częstochowie to wybór tylko w różańcach jest. Może bym się i skusił na C3 C4 ale muszę to mieć w ręku. Co prawda podoba mi się surowy, tradycyjny wygląd tych multików ale ergonomia przede wszystkim .

Ja mam Citicę 201 e, kupioną z resztą tu na forum. Używam go głównie do łowienia jerkami własnej produkcji, które zazwyczaj ważą 40-50 gr. Łowię też często sporymi gumami, z reguły o wadze 30 gram. Do tego dochodzą popery, też o wadze podobnej do gum, czasem trochę cięższe. Nie opiszę spraw technicznych, czy rozwiązań w multiku zastosowanych, bo nie bardzo się znam, poza tym, ta Citica, to jak na razie mój jedyny multiplikator, więc nie mam porównania z czymkolwiek innym. Generalnie spisuje się idealnie, samo łowienie jest wygodne i komfortowe. Myślę, że długie lata przelecą, zanim kupię coś na wymianę.

• 3 miesiące temu...

Posiadam ten multik. Wersja E to jeszcze made in Japan... O do zakresu to rzucam nim od 10-15g do 50-70g (max Salmo Jack S). Multik w przedziale rzutów od 20g jest porównywalny z Curado a jest tańszy. Można z niego zrobić ala Curado wymieniając tulejki na łożyska co mam zamiar zrobić. Ogólnie polecam ten multiplikator.

Send from S7 Edge by Tapatalk

• Like 1

• 5 miesięcy temu...