Skocz do zawartości

Wisła w Toruniu.

rapia

Rekomendowane odpowiedzi

Orientuje się ktoś z Was czy wykupując w okręgu toruńskim pozwolenie na Wisłę bez jezior można łowić na porcie drzewnym czy zimowym? Chciałbym też dowiedzieć się czy mając takowe pozwolenie można brać udział w zawodach organizowanych na jeziorach wykupując na nie jedniodniowe pozwolenie? Jakie koło w Toruniu polecacie pod względem ilości organizowanych zawodów?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Jak opłacisz Wisłę, to możesz łowić na porcie drzewnym, tyle że od 01.06. Na porcie zimowym łowić nie wolno a przynajmniej tak mi się wydaje.

Chcąc brać udział w zawodach na jeziorach musisz mieć opłaconą aktualną składkę na daną wodę. A czy jest ona całoroczna czy tez okresowa to raczej nie ma znaczenia. Z kołami i zawodami to nie pomogę, raz wziąłem udział tylko, z ciekawości.

• 1 rok później...

Witam kolegów, wybieram się w przyszłym tygodniu na urlop do Torunia około 7 dni i wygospodaruje jakieś 3 dni dla siebie aby połowiec mam środek transportu. Teraz pytanie jest ktoś kto mógł by podpowiedzieć jaki jest stan wody i i jakich gatunków ryb spodziewać się spining owo?

Witam kolegów, wybieram się w przyszłym tygodniu na urlop do Torunia około 7 dni i wygospodaruje jakieś 3 dni dla siebie aby połowiec mam środek transportu. Teraz pytanie jest ktoś kto mógł by podpowiedzieć jaki jest stan wody i i jakich gatunków ryb spodziewać się spining owo?

Stan wody najlepiej sprawdzić tu:

http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/153180090

Generalnie woda mega niska. Z ryb to spinningowo okonki. Reszta wyżarta. Wpływ dużego miasta na rzekę jest nokautujący. Katowanie bez przerwy robi swoje. Sugeruję wyjazd poza miasto i to nawet daleko.

Oj nie przesadzajcie, aż tak źle nie jest :)

Szczupaczków jest po zarybieniach od groma, głownie takich dwulatków 30-40cm :P ale i większe się trafiają. 

Podobnie z sandaczykami. 

Niestety dla Januszów wędkarstwa powyżej czterdziestki to już wymiarowy... 

Mam tylko głupią nadzieję, że te co z bratem pokłuliśmy w tym sezonie chociaż na chwile będą miały uraz do przynęt sztucznych i przetrwają do przyszłego roku... 

• Like 1

• 6 lat później...

Czołem. Chciałem delikatnie odświeżyć temat i zasięgnąć informacji z racji tego, że teraz tytułowy odcinek mam w zasięgu 1.5 h jazdy. Warto, nie warto? Chodzi o odcinek w okolicach Torunia i powyżej miasta. Jak sytuacja z jaziem, kleniem czy bolkiem? Będę wdzięczny za każdą informację :)

• 6 miesięcy temu...

A z boleniami jak tam?

W latach 2010-2015, jak mieszkałem w Toruniu, bywały naprawdę dobre lata i szło pięknie łowić cały sezon.

Tak, w tamtych latach to była inna bajka..

Bolenia w ostatnich 2 latach, z brzegu, ciężko. Wszystko w nurcie wali. Faktem jest, że w tym roku nie ma typowych pór roku, więc i tarło mogło się popierdolić. Natomiast z bialory ek problemu nie ma, praktycznie od stycznia, klenie na groch łowię regularnie.

Natomiast z bialory ek problemu nie ma, praktycznie od stycznia, klenie na groch łowię regularnie.

Fakt trochę klenie jeszcze pływa na tym kawałku wody,ale mam wrażenie że Woclawek,kormorany i niskie stany rzeki nic dobrego nie wróżą. O drapieżniki coraz trudniej,sezon szczupakowy zaczął się już 1kwietnia. Brak kontroli,od 40 lat żadnej kontroli nie miałem.

Edytowane przez maniek44

Natomiast z bialory ek problemu nie ma, praktycznie od stycznia, klenie na groch łowię regularnie.

Fakt trochę klenie jeszcze pływa na tym kawałku wody,ale mam wrażenie że Woclawek,kormorany i niskie stany rzeki nic dobrego nie wróżą. O drapieżniki coraz trudniej,sezon szczupakowy zaczął się już 1kwietnia. Brak kontroli,od 40 lat żadnej kontroli nie miałem.

Teraz, nawet wodnej policji nie widać,a jeszcze te 3 lata temu motorówkę było widać.. 1 kwietnia? Jestem przekonany, że w.okregu jest 1 maj. Kormoranów, mew czy rybitw.nie widać, co też zastanawia, bobrow brak, wydry jeszcze dwa lata temu były i tyle. Pojawił się za to silny zakwit i jakieś dziwne brunatne glony, które oblepiają brzegi,a wcześniej tego nie było. Na moje, zadziało się coś z PH wody.

Teraz, nawet wodnej policji nie widać,a jeszcze te 3 lata temu motorówkę było widać.. 1 kwietnia? Jestem przekonany, że w.okregu jest 1 maj. Kormoranów, mew czy rybitw.nie widać, co też zastanawia, bobrow brak, wydry jeszcze dwa lata temu były i tyle. Pojawił się za to silny zakwit i jakieś dziwne brunatne glony, które oblepiają brzegi,a wcześniej tego nie było. Na moje, zadziało się coś z PH wody.

Sezon zaczyna się 1 maja ,ale jest grupa wędkarzy którzy już w kwietniu biegają z gumkami 3"- 4". 15 kwietnia przeszło obok mnie 6 spinningistów i tylko 2 miało sprzęt powiedzmy na klenia . Kormorany wrócą jak ryby na jesień zaczną się grupować na zimowiska (mam nadzieje że nie mam racji). Panowie z straży czasem się pojawiają nad Wisłą ( ja jeszcze żadnego nie spotkałem, podobno ktoś ich kiedyś widział), ale jak nasz Okręg ma 1000 łowisk to ciężko być wszędzie, więc  skupiają się na swoich łowiskach. Bobrów jakby mniej, to też zauważyłem, rybitwy mają teraz pełne skrzydła roboty, zajmują się maluchami i kręcą się bliżej gniazd, taką mam nadzieje. Co do PH i innych dziadostw to od zatrucia Odry powtarzam i będę powtarzać, że Wisła jest ciągle truta tylko już nie ma co w niej zdychać. Wędkarze  z nad Odry  sprzęt chcieli sprzedawać i co, woda przeszła i okazało się, że ryby są i można dalej filmiki kręcić z rybami w roli głównej.  Sezon sumowy w pełni a ja nie widziałem żadnej łódki która kwoczy, trollinguje, co jeszcze kilka sezonów wstecz pływała jeden za drugim. 

Sezon zaczyna się 1 maja ,ale jest grupa wędkarzy którzy już w kwietniu biegają z gumkami 3"- 4". 15 kwietnia przeszło obok mnie 6 spinningistów i tylko 2 miało sprzęt powiedzmy na klenia . Kormorany wrócą jak ryby na jesień zaczną się grupować na zimowiska (mam nadzieje że nie mam racji). Panowie z straży czasem się pojawiają nad Wisłą ( ja jeszcze żadnego nie spotkałem, podobno ktoś ich kiedyś widział), ale jak nasz Okręg ma 1000 łowisk to ciężko być wszędzie, więc skupiają się na swoich łowiskach. Bobrów jakby mniej, to też zauważyłem, rybitwy mają teraz pełne skrzydła roboty, zajmują się maluchami i kręcą się bliżej gniazd, taką mam nadzieje. Co do PH i innych dziadostw to od zatrucia Odry powtarzam i będę powtarzać, że Wisła jest ciągle truta tylko już nie ma co w niej zdychać. Wędkarze z nad Odry sprzęt chcieli sprzedawać i co, woda przeszła i okazało się, że ryby są i można dalej filmiki kręcić z rybami w roli głównej. Sezon sumowy w pełni a ja nie widziałem żadnej łódki która kwoczy, trollinguje, co jeszcze kilka sezonów wstecz pływała jeden za drugim.

Kwoczyły, kwoczyły w marcu.. Ale o patologiach wolę nie zaczynać, temat rzeka.

Drugi raz w zyciu widziałem bociana czarnego, pierwszy był na j. Chojno. Tyle dobrego.