Skocz do zawartości
  • 0

Tak na szybko - Yamaha czy Tohatsu 6 KM

godski

Pytanie

Jak w temacie. Co wybrać? Jakieś istotne różnice?

Oba używane z końca 2013 roku. Na gwarancji. Wszystkie papiery. Yamka zbiornik wewnętrzny . Tohatsu dołączony zewnetrzny.

Waga 2 kg na korzyść Tohatsu. Ale pojemność skokowa większa w Yamaszce.

Cena około 4 tys. Yamaszka lekko ponad, Tohatsu ciut niżej.

Generalnie najbardziej interesuje mnie najbardziej cicha praca i mało wibracji. Sporo trolla. I zaznaczam - ciężkie i mocniejsze dwucylindrowce odpadają.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Użytkuję 6km  Yamahę  z 2012r  z białą czapą  na dużej rzece. Jak na jednoosobowe pływanie to jest to czego oczekiwałem. Prędkość pewnie nie powala (i zaraz pewnie zostanę "skarcony" przez użytkowników 10,15, 20 konnych motorów) ale na najdalszą miejscówkę jaka płynąłem 20km od domu zajęło mi 45min pod prąd rzeki. Pewnie  dla niektórych to długo ale w dwie strony czyli 40 km  zużyłem 1,7l paliwa. Fakt, że silnik "głośny i  wibracyjny " w porównaniu z dwucylindrowymi, ale za to lekki i oszczędny. Sam w każdej chwili mogę go zamontować, zdemontować  i wrzucić do auta bez żadnego wysiłku.

Trochę Cię kolego poniosło z tymi 45 minutami i 1,7l paliwa...

• 0

Jak bralem Tohatsu 4/6KM od dealera to facet mowi " Panie pali tyle co nic. Odepniemy linie paliwa, niech sie paliwo z gaxnika wypali i zobaczy Pan ze nie zdechnie zanim dopijemy kawe. I prawie mu sie udalo!. Z autopsji, w trollingu plywa na oparach. Na jeziorze ca250ha. w pojedynke pelen fun, kolibri D330KM. Czasem jak smigne 4km i z powrotem prawie na 3/4 mocy trzeba dolewac do zbiornika wew. Dlatego linia wskazana bo irytujace troche dolewanie i babranie w benzynie. Silnik godny polecenia aczkolwiek nie mam porownania z yamaha

• 0

Jak bralem Tohatsu 4/6KM od dealera to facet mowi " Panie pali tyle co nic. Odepniemy linie paliwa, niech sie paliwo z gaxnika wypali i zobaczy Pan ze nie zdechnie zanim dopijemy kawe. I prawie mu sie udalo!. Z autopsji, w trollingu plywa na oparach. Na jeziorze ca250ha. w pojedynke pelen fun, kolibri D330KM. Czasem jak smigne 4km i z powrotem prawie na 3/4 mocy trzeba dolewac do zbiornika wew. Dlatego linia wskazana bo irytujace troche dolewanie i babranie w benzynie. Silnik godny polecenia aczkolwiek nie mam porownania z yamaha

Czemu piszesz, że nie ma porównania z Yamahą? W czym Yamaha lepsza? Mniejsze wibracje?

• 0

@Pablo_20 bardzo dobrze zrobiłeś , bo zasada jest taka że 2,5 cm płyta kalwitacyjna poniżej dna łodzi , pontonu. A waga nie ma tu nic wspólnego teraz masz prawidłowo ustawiony silnik, osiągów nie poprawiłeś tylko dobrze zamontowałeś silnik. Co do osiągów proponuję zmienić śrubę

• 0

Temat zszedł na drugi plan. poniżej filmik z 2013r. https://www.youtube.com/watch?v=dlaBKL22byY

W zeszłym roku przed sezonem podniosłem silnik o 5 cm na paweży (dla poprawienia osiągów- tak mi doradzono w serwisie )  różnica  jak na taki malutki silnik ogromna. Może koledzy po prostu za dużo ważycie :-)

Zabawa z podnoszeniem warta uwagi. U mnie po 5cm wyszła różnica rzędu 3-4km w ślizgu. Wyjściowo płyta była 5cm pod kilem. Z drugiej strony nie ma co przesadzać, bo jak podniosłem o kolejne 2cm, to śruba już miała tendencję do wentylacji. Ustawienie optymalne wyszło minimalnie powyżej kila.

• 0

Temat zszedł na drugi plan. poniżej filmik z 2013r. https://www.youtube.com/watch?v=dlaBKL22byY

W zeszłym roku przed sezonem podniosłem silnik o 5 cm na paweży (dla poprawienia osiągów- tak mi doradzono w serwisie )  różnica  jak na taki malutki silnik ogromna. Może koledzy po prostu za dużo ważycie :-)

Tutaj masz dla porównania mój sprzęt... https://www.youtube.com/watch?v=UovI1c97YVU ...u ciebie widać że płyniesz z nurtem dosyć szybkim...

• 0

No i można zamknąć. Zadecydowało to, co często decyduje w takich przypadkach. Leci do mnie mało śmigany Tohatsu 6KM z linią paliwową. 2010 rok od kolegi z forum za 3 tysiące. Wszystkim dziękuję za rady.

Jak coś mi się nie spodoba to na giełdę trafi a wjedzie Yamaszka.

• Like 1

• 0

No i można zamknąć. Zadecydowało to, co często decyduje w takich przypadkach. Leci do mnie mało śmigany Tohatsu 6KM z linią paliwową. 2010 rok od kolegi z forum za 3 tysiące. Wszystkim dziękuję za rady.

Jak coś mi się nie spodoba to na giełdę trafi a wjedzie Yamaszka.

Kiedy i gdzie testy?