Skocz do zawartości
  • 0

Tak na szybko - Yamaha czy Tohatsu 6 KM

godski

Pytanie

Jak w temacie. Co wybrać? Jakieś istotne różnice?

Oba używane z końca 2013 roku. Na gwarancji. Wszystkie papiery. Yamka zbiornik wewnętrzny . Tohatsu dołączony zewnetrzny.

Waga 2 kg na korzyść Tohatsu. Ale pojemność skokowa większa w Yamaszce.

Cena około 4 tys. Yamaszka lekko ponad, Tohatsu ciut niżej.

Generalnie najbardziej interesuje mnie najbardziej cicha praca i mało wibracji. Sporo trolla. I zaznaczam - ciężkie i mocniejsze dwucylindrowce odpadają.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ponoć to jeden z niewielu silników Hondy , który nie jest zaprojektowany stricte jako przeznaczony do napędzania outboard i pochodzi dosłownie od kosiarki :) ktoś wie na 100% czy to prawda ?

bo wibracje i hałas jak na 4-suw są w nim masakryczne

Edytowane przez bazyloss

• 0

Pierwszy raz użyłem swojego Tohatsu 6 KM i jestem zawiedziony.

Ponton Kolibri z kilem 3,30 m + 2 osoby w sumie 200 kg + 30 kg gratów a prędkość max. tylko 11-12 km/h  :(

Pamietam że jak pływałem z kolegą łódką z silnikiem 4 KM to prędkość była podobna.

Czy tak powinno być? Kombinowałem z trymowaniem i nic to nie dawało.

• 0

niestety w swoim czasie , to przerobiłem, powtarzałem, ale zawsze znajdą się mądrzejsi

ponton 270-290 jedna osoba + 5-6KM  śmiga, aż miło (nawet 320 , ale lekki, np. air-mata)

w dwie osoby już nie

dla dwóch osób minimum, to 8KM dwucylindrowy, wyjdzie, ale prędkość nie będzie zabójcza (kanciak Yamaha 8KM 2T the best - 27kg), a najlepiej 9.9 i dalej

miałem łódkę 360, w dwie osoby na 6KM jednocylindrowym ni cholery, na 8KM dwucylindrowy 2T już wychodziła w ślizg i płynęła 25-27km/h max na flaucie

aha jak sam pływałem, to na tym 6KM wychodziła w ślizg, ale musiałem siedzieć prawie na dziobie

lekka łódka , to aluminiowa :) , lekka łódka z laminatu , to badziew :)

Edytowane przez bazyloss
  • Like 4

• 0

jakoś nie wyglądają, że ważą po 100kg i w środku manele 30kg :)

sam, masz duże szanse, nawet jeśli poprosisz dwie osoby po 75-80kg , aby przepłynęły się tym pontonem i na środek wrzucisz np. 20kg, to też możesz mieć niespodziankę

aczkolwiek, widać, że to nie jest jeszcze taki pełny ślizg, to prędkość pewnie już zadowalająca

• 0

Andrzej ja mam 6 KM starego evinruda w dwutakcie i ponton 3,2 ze sztywna podloga . Samemu na Warcie bez szpeju tzn tylko wedka, kapok , jedno pudelko z przynetami i kotwica 10 kg udawalo mi sie wejsc w slizg ale jak usiadlem na srodkowej lawce . Predkosc z pradem 21-22 km/h a pod prad 17-18 km/h i nic wiecej . We dwoch na 3/4 gazu 8,5-10 km/h i nie wchodzi w slizg. Mysle ze trzeba by zapodac 8 KM ale niestety to juz wieksza waga silnika :)

• 0

W podobnym ukladzie, ponton taki sam, silnik tez, dwoch chlopa po 90kg i klamoty v-speed taki sam wiec to norma . Pora zmienic silnik, ja mam to juz za soba

@Godski , czy probowales wejsc w slizg samemu? 6km powinien wejsc w slizg z jedna osoba. Jesli nie wejdzie to moze byc zalozona sruba uciagowa albo silnik jest felerny

Silnik igiełka po przeglądzie w serwisie Tohatsu. Śruba też raczej oryginalna. Prędkość we dwie osoby + szpej zgadza się z tym co napisał @pmiszk1.

Nie próbowałem. 9,8 pewnie zagości nówka sztuka. Tylko o tego trola się martwię.

• 0

Nie to żebym był złośliwy ale ciśnie mi się na usta: "a nie mówiłem"  ;)  :P  :D 
Jak chcesz sobie zaoszczędzić kolejnych przygód to kup sobie 15-20 kucy i będziesz miał z głowy. 
Jeśli o trola chodzi, możesz zawsze zejść z obrotów lub kiedy będzie faktycznie za szybko spróbuj jakiejś dryfkotwy ewentualnie trym klapy. 
Pamiętam, że na swoim 9,9 2T minimum jakie osiągałem to coś w okolicach 3km/h. 

• Like 1

• 0

Nie to żebym był złośliwy ale ciśnie mi się na usta: "a nie mówiłem"  ;)  :P  :D 

Jak chcesz sobie zaoszczędzić kolejnych przygód to kup sobie 15-20 kucy i będziesz miał z głowy. 

Jeśli o trola chodzi, możesz zawsze zejść z obrotów lub kiedy będzie faktycznie za szybko spróbuj jakiejś dryfkotwy ewentualnie trym klapy. 

Pamiętam, że na swoim 9,9 2T minimum jakie osiągałem to coś w okolicach 3km/h. 

I woła który za mnie będzie nosił te 50 kg ;) . Poza tym papiery. Do małej łódki czy pontonu 3,3 wystarczy.

• 0

A ja się pierwszy raz posłuchałem innych (czytając forum) i od razy 20 szkap zaprzęgłem. 

Na razie wystarcza, ale apetyt rośnie, a o apetycie też się tu dowiedziałem, kiedyś go zaspokoję nabywając całą stadninę.

Wcześniej popływałem jakimś 4KM, da się, ale po co się męczyć....

Trol 20 też się da  :D

• Like 1