Skocz do zawartości

Wody spółki rybackiej "LECH" - Trzciel i okolice

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

Lars , zawsze dobrze jest patrzec na świat bez uprzedzeń . Jest w kraju cała masa wód niechcianych , co można sobie bardzo łatwo sprawdzić , które stosunkowo łatwo można przejąć w uzytkowanie . Poczytaj sobie na bip-ach historie ogłaszanych przetargów , ich wyniki , a dopiero zobaczysz prawdziwy skandal . U nas , w naszym srodowisku nie ma obyczaju dochodzenia do decyzyjności , do zarządzania ani bezpośredniego gospodarowania . Przeciętne kilkusetosobowe koło spokojnie dałoby sobie radę z taką inwestycją . U naszych zachodnich sąsiadów tak to sie właśnie kręci .

Przyjdą i nas nauczą - spoko !! 

Póki co szukajmy tanich porozumień , wynajdujmy wrogich wrogów  .. :) Aha i petycje - bez petycji nic :D

Tylko widzisz Sławku odnosimy się do różnych skal. Ty piszesz o skali kraju i z tej perspektywy wiem, że jest wiele wód "bezpańskich". Ja odnoszę się do własnych doświadczeń na lokalnym poziomie i skali koła kilkudziesięcioosobowego :) . 

PS. Broń Boże moje spojrzenie na świat jest całkowicie pozbawione uprzedzeń. Gdyby było inaczej nie dałoby się normalnie na nim egzystować  :D .

Dobrze że są ludzie,którzy dostrzegają że jest to proceder i stan tych wód nie jest im obojętny.Notabene znam dobrze jeziora wyżej wymienione i jako zwykły wędkarz postrzegam to jako legalne kłusownictwo na niewyobrażalną skalę,gdzie potencjał takich pięknych jezior może ulec zatraceniu na wiele lat lub nie daj Boże na zawsze.

• Like 1

Hmmm..... :unsure: znam temat to prawda co piszą ludzie, ale niestety to "walka z wiatrakami" i nie zanosi sie żeby coś się w koncu zmieniło.....wszechobecne kolesiostwo...!!!!!!Na to, puki co nie ma rady.......ludzie, którzy tym sie zajmują pamietaja doskonale poprzedni ustrój polityczny....wiekszość z nich siedzi jeszcze po róznych stanowiskach nie tylko w gminach....dalej....ich dzieci z podobną do nich mentalnoscią.....i układami rodziców świetnie się przystosowują do życia w otoczeniu.....

Witam

Gratulacje za temat.

Eksploatacja wód przez takich dzierżawców jak opisana spółka LECH czy odłowy ryb na wodach pzw stały się w wielu wypadkach prawdziwą patologią .

Myślę że jedynym ze sposobów na walkę z takimi podmiotami uprawiającymi taki proceder to publiczne pokazywanie to co ci panowie robią. Fora internetowe,prasa lokalna i ogólnokrajowa to miejsca do działania.

Rozmawiałem kiedyś z gościem który pracuje RZGW i powiedział mi że oni poważnie traktują wszelkie informacje czy materiały o nieprawidłowościach na dzierżawionych wodach .

Czyli monitorować ,fotografować ,opisywać tą patologię i wysyłać gdzie się tylko da. I jesli nawet taki pracowity rybak ma gdzieś jakieś plecy , to myśle że że szybko się skończą po takiej ilości przesłanych materiałów dowodowych.

Życzę Wam wytrwałości w działaniu bo te piękne jeziora pszczewskie załugują na ich ratowanie !!! :-)

To, co ja wędkarz odwiedzający ten piękny region kilka razy w roku mogę zrobić dla Was i tych jezior to zaprotestować razem z Wami.

Otóż w tym roku w maju po raz pierwszy mieliśmy z kolegą pojechać na kilka dni nad jezioro Chłop poznać kolejną wodę .

Decyzja była jednomyślna, odwołaliśmy nocleg tłumacząc przyczynę naszej rezygnacji która została przyjęta ze zrozumieniem i dużą znajomością procederu.

Postanowiliśmy że nie damy zarobić tym panom ze społ.LECH . Pieniądze wydamy nad lubikowskim albo szarczem lub jeszcze jakimś innym

Pozdrawiam Mirek

• Like 3

• 3 lata później...

Ok więc dzierżawca faktycznie się zmienił, rozmawiałem z nowym dzierżawcą w niedzielę. Z rozmowy dużo przyjemniejszy i ma w planach spore zarybienia co w przypadku poprzednika w ogóle nie miało miejsca. Ciekawe czy wywiąże się z obietnic :) A i jest taniej. Zasady połowu bez zmian, tj. z łodzi do 31 października....

• 2 tygodnie później...

Ok więc dzierżawca faktycznie się zmienił, rozmawiałem z nowym dzierżawcą w niedzielę. Z rozmowy dużo przyjemniejszy i ma w planach spore zarybienia co w przypadku poprzednika w ogóle nie miało miejsca. Ciekawe czy wywiąże się z obietnic :) A i jest taniej. Zasady połowu bez zmian, tj. z łodzi do 31 października....

Gdzie można znaleźć informację na temat opłat?

Jezioro Chłop to piękna woda, przy odrobinie chęci można by zrobić z niego dobre łowisko.

Byłem tam parę razy i mam sentyment do tej wody.

• 2 miesiące temu...

Hmmm , jeśli twierdzi że będzie zarybiał to już by mi się klapka pod tytułem nieufność otworzyła  . Może lepiej po prostu nie odławiać do spodu ?

ja bylem na chlopie 2 tyg temu to ludziwogule nie ma 3lodki plywaly w srodku sezonu :)ryb duzych brak przynajmniej ja nic ciekawego nie zlowilem najbardziej ucierpial okon dzieki poprzedniemuwlascicielowi szczegulnie gruby okon malo go poprostu a to jezioro kiedys slynelo z pieknych garbow zobaczymy co dalej na jesien wedle zapowiedzi wlasciciela grube zarybienia