Skocz do zawartości

Najlepsze buty do brodzenia

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro decyzja zapadła Daniel to nie będę Cię odwodził ale wstawię (jak się aparat naładuje ;) ) zdjęcia bardzo prostych i tanich butów Orvisa po 6 sezonach, kosztowały 80E...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Danielu, aż trudno uwierzyć, że mogły tak rozpaść się. Używałeś ich z podobną częstotliwością, co ja swoich Simmsów. Tyle, że moje po 7 latach wyglądają o niebo lepiej. Zaczyna odklejać się otok i podeszwa z przodu jednego buta, wytarł się nieco środek na piętach, poza tym całe. 

Miałem zamiar kupować nowe, ale po obejrzeniu Twoich zdjęć, chyba zostawię je do dalszego niszczenia.  :rolleyes:

Obiecane zdjęcia "starych" Orvisów.

Pierwsze dwa sezony deptane dwa razy w tygodniu po 10-12 godzin dziennie, pozostałe dużo mniej 2-3 razy w miesiącu pełna dniówka.

Po każdym dniu łowienia buty są płukane po prysznicem i suszone nie na słońcu i to wszystko co z nimi robię.

Muszę też powiedzieć że po dwóch tygodniach odpadły kiepskiej jakości wyściółki wewnętrzne z cienkiej szmatki i to wszycho :)

post-51172-0-59369400-1427832549_thumb.jpg

post-51172-0-00678600-1427832804_thumb.jpg

post-51172-0-06277300-1427832822_thumb.jpg

post-51172-0-44753000-1427832837_thumb.jpg

post-51172-0-49277400-1427832852_thumb.jpg

post-51172-0-01884100-1427832871_thumb.jpg

post-51172-0-11425300-1427832907_thumb.jpg

post-51172-0-61277700-1427833269_thumb.jpg

Edytowane przez Rheinangler

Obiecane zdjęcia "starych" Orvisów.

Pierwsze dwa sezony deptane dwa razy w tygodniu po 10-12 godzin dziennie, pozostałe dużo mniej 2-3 razy w miesiącu pełna dniówka.

Po każdym dniu łowienia buty są płukane po prysznicem i suszone nie na słońcu i to wszystko co z nimi robię.

Muszę też powiedzieć że po dwóch tygodniach odpadły kiepskiej jakości wyściółki wewnętrzne z cienkiej szmatki i to wszycho :)

Te wlasnie buty uzytkowalem przez prawie 12 lat. W koncu padly, mialy prawo.

Simms Freestone, faktycznie mogę polecić, buty pancerne. Jest jednak małe ale, na cało dniowe wyprawy dosyć ciężkie. Myślę o zakupie drugich lżejszych na dłuższe chodzenie, i w związku z tym co byście polecili na vibramie?

Simms Headwaters( na Vibramie) sa podobno lzejsze,( mialem na sucho w rece Freestony w reku) na ile to jeszcze nie wiem bo dzisiaj dopiero dostalem. Chyba tez juz nie produkowane, ale wciaz na wyprzedarzy.

Simms Headwaters( na Vibramie) sa podobno lzejsze,( mialem na sucho w rece Freestony w reku) na ile to jeszcze nie wiem bo dzisiaj dopiero dostalem. Chyba tez juz nie produkowane, ale wciaz na wyprzedarzy.

A z innej firmy np orvis, patagonia,cabelas, ew coś innego,ale godnego polecenia?

Nieprodukowane juz Orvis Riverguard , ktore przypominaja te starsze "zielone" , nadal mozna zdobyc gdzies na wyprzedazy. Cabelas....te najtansze modele ( teraz sa taniej po $49 i $55 ) ciezkie nie sa i nawet wytrzymale tylko majac je na nogach zalatuja chinszczyzna niemilosiernie, wrazenie troche butow jak z odpustu. Drozszy model Cabelasa( nie pamietam nazwy) ktory kosztowal okolo $140 okazal sie kompletnym bublem, chociaz wyglada swietnie, i jest na wyprzedazy za $50 ale z tego co czytalem to nie wart nawet tych $50. Z Cabelasem jest ten plus ( ich produkt) ze jak cos sie psuje albo czlowiek jest niezadowolony to oddaje sie bezproblemowo do sklepu bez znaczenia czy uzywane czy nie nawet po kilku miesiacach.

Jako nowy na tym forum W pierwszej kolejności chciałbym wszystkich powitać!!!

Nie chcę zakładać nowego wątku w tej samej sprawie więc pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat związany z butami  :)

Jako, że zaczynam swoją przygodę z muszkarstwem to mam pytanie czy któraś z wymienionych firm posiada w swojej ofercie buty do brodzenia w "bardzo" dużych rozmiarach?

Niestety przeglądając strony internetowe niczego nie znalazłem :( Jako, że mam 2 metry wzrostu to i stopę mam "dużą" (32cm). Może ktoś z tu obecnych miał w swoim czasie podobny problem i jakoś sensownie go rozwiązał?

Za wszelkie pomocne wskazówki z góry dziękuję. 

Edytowane przez novara

To chyba powninien byc rozmiar buta. Ja normalnie nosze numer 12 US. Do brodzenia mam w tej chwili Simms Freestone numer 14. Simms Rivershed numer 13 znowu pasowal idealnie. Mam tez Korkers i tutaj rowniez mam numer 14. Trzynastki byly lekko przyciasnawe i byc moze moglem na tym rozmiarze pozostac. Wolalem jednak lekki luz i wzialem buty rozmiarowo luzniejsze. W kolegi sytuacji to chyba nie ma duzego pola do manewru. Rozmiar 16 US jest chyba najwiekszym jaki jest dostepny. No i pozostaje tylko Simms. Moze sa jakies inne wieksze. Ja osobiscie nie znam zadnych.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Rivershedy wycofali z produkcji, szkoda... Ale z drugiej strony - okazja trafić w dobrej kasie na wyprzedaży. 

Bierz simms'a, G3, Rivershed, Freestone - będziesz Pan zadowolony. 

Wszyscy mówili kup simmsa Freestone, buty pancerne, na lata. Możliwe że tak kiedyś było, albo mi się trafiła jakaś wadliwa sztuka. Mam te buty http://www.simmsfishing.com/sale/freestone-boot.html.

Pięć wyjść po cztery godziny i pierwsza guma od spodu na przodzie się odkleja. Ma ktoś jakiś sprawdzony klej?