Skocz do zawartości

Najlepsze buty do brodzenia

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy mówili kup simmsa Freestone, buty pancerne, na lata. Możliwe że tak kiedyś było, albo mi się trafiła jakaś wadliwa sztuka. Mam te buty http://www.simmsfishing.com/sale/freestone-boot.html.

Pięć wyjść po cztery godziny i pierwsza guma od spodu na przodzie się odkleja. Ma ktoś jakiś sprawdzony klej?

Butapren lub "klej szewski", u mnie trzyma już bodajże pół roku, po jakimś czasie mi też zaczęły się odklejać - ale było to dużo dużo więcej niż kilka wyjść, poza tym nic się do tej pory nie dzieje. Tylko wyczyść porządnie z piachu miejsce klejenia i musi być przez kilka godzin docisk, kleju nie żałuj. 

W tym miejscu podeszwa się nie zgina bo to jest na samym przodzie. Zaczyna się odklejać na razie jakieś 1,5 cm. Muszę coś z tym jednak zrobić, bo pójdzie dalej. Pewnie zrobię tak jak radzisz, oddać do szewca, jak nic innego nie wymyślę.Tak się zastanawiam, czy simms  wzorem innych firm nie "polepszył" swojego produktu. 

Po którymś razie jak odkleił mi się filc wpadłem na prosty sposob,klej budapren i blachowkręty,posmarowany grubo klejem filc przykręcam blachowkretami co 3-4cm trzyma jak jasna ch-----a,przy chodzeniu po asfalcie troszke puka ale podeszwy przestały odpadac.

Guzu, ja mam Freestone ale kupilem ja za $68.00 w listopadzie. Lubie je ale nie sa lekkie. Moj typ orginalnie padl na Rivershed. Byla jedna para na wyprzedazy (numer 13 US) za $80.00. Ktos mnie wyprzedzil i musialem sie zadowolic wlasnie tymi Freestone. Gdybym mial jeszcze raz szanse na takie same ceny to ponownie celowal bym wlasnie w Rivershed. Mam kolege, ktory jest z tych buciorkow bardzo zadowolony.   

Ceny tych butow jak wiesz sa bardzo zawyzone. Warto poszukac na stronach internetowych i byc moze znalesc cos taniej.

G3 nie znam wiec sie nie wypowiem

Guzu, ja mam Freestone ale kupilem ja za $68.00 w listopadzie. Lubie je ale nie sa lekkie. Moj typ orginalnie padl na Rivershed. Byla jedna para na wyprzedazy (numer 13 US) za $80.00. Ktos mnie wyprzedzil i musialem sie zadowolic wlasnie tymi Freestone. Gdybym mial jeszcze raz szanse na takie same ceny to ponownie celowal bym wlasnie w Rivershed. Mam kolege, ktory jest z tych buciorkow bardzo zadowolony.

Ceny tych butow jak wiesz sa bardzo zawyzone. Warto poszukac na stronach internetowych i byc moze znalesc cos taniej.

G3 nie znam wiec sie nie wypowiem

Dzięki.

Szukam vibran z rozmiaru 11...i zeby do Europy wysłali.

Na wyprzedażach nie znalazłem...

Hunterbanks.com ma Simms Rivershed na przecenie. Niestety maja tylko numer 12. Rivershed zostaly wycofane z produkcji i ciezko jest juz w tej chwili znalesc cos w rozsadnym rozmiarze.

Fishing Tackle Unlimited maja Freestone w rozmiarze 11 w cenie 129.95. Nie wiem niestety czy prowadza wysylke do Europy.

Hunterbanks.com ma Simms Rivershed na przecenie. Niestety maja tylko numer 12. Rivershed zostaly wycofane z produkcji i ciezko jest juz w tej chwili znalesc cos w rozsadnym rozmiarze.

Fishing Tackle Unlimited maja Freestone w rozmiarze 11 w cenie 129.95. Nie wiem niestety czy prowadza wysylke do Europy.

Dziekuje bardzo. 

Wyglada, ze ten pierwszy sklep wysyla.

Przelicze to wszystko i cos zdecyduje.

Jeszcze raz : DZIEKI

A ja chętnie przygarnę jakieś "wyhuśtane" buty, byle podeszwa była w miarę OKI. Na niej właśnie mi zależy.

Najlepiej Vibram lub podobna z protektorem. Rozmiary od 10 w górę.

Jak ktoś, coś to na priv dogadamy resztę.

Pozdrawiam z nad Sanu. :)

A może ktoś napisać coś więcej na temat Simms Rivershed. Chodzi mi o porównanie ich do Simms freestone? Kupiłem za duże buty (11) na moje 42, i teraz myślę nad simms rivershed 10.  Czy też są takie ciężkie jak Simms freestone, ew, co polecilibyście coś lekkiego na vibramie?

Gość Kwinto

Freestone i Rivershed maja podobna wage. Z tym, ze moim zdaniem Rivershed sa lepiej wykonane i byc moze wygodniejsze. Ja uzywam Freestone i je lubie. Natomiast co do wagi to chyba Vapor sa najlzejsze z lini Simms'a. Nie wiem czy sa robione na vibramie. 

Mam tez w Polsce Korkers Chrome. Te buty sa lzejsze od wszystkich wyzej wymienionych. Sa tez dla mnie wygodniejsze niz Simms Freestone. Maja opcje wymiany podeszw (super sprawa!) i BOA system zawiazywania. Nie jestem jednak pewien jak dlugo moga wytrzymac przy czestym eksploatowaniu. Ja bedac w Polsce raz do roku i raz do roku je testujac nie jestem w stanie rekomendowac Korkersow poniewaz po prostu nie wiem na co je stac. 

Sprawdzałem i faktycznie wagowo wyglądają podobnie. Ciekawe jak się to ma po namoczeniu.  Najlżejsze  są  tego co widzę Simms Rock Creek. Tylko że niema chyba na vibramie, i to jest problem. Nie jestem przekonany do filcu, chodź  nigdy takich nie miałem.    

Ja nie wiem, ktora podeszwa jest lepsza. Nie wiem rowniez, ktora jest trwalsza. Wiem natomiast, ktora jest przyczepniejsza i nie jest to Vibram

Ale do wkręcenia kolców Vibram jest jak najbardziej OKI.

Nie wspomnę już o żywotności na skalistym podłożu prawdziwych górskich rzek. ;)

Gość Kwinto

Oczywiscie. Kolce spokojnie mozna dodac i zywotnosc tez dluzsza niz u filcow.

Bez kolcow jednak przyczepnosc jest o wiele mniejsza niz u podeszw filcowych. Dwa tygodnie temu tak sie na podeszwach Vibram (bez kolcow) wylozylem, ze kilka minut potrzebowalem na pozbieranie. Dodam tylko , tak na marginesie, ze Simms'y G3 to solidna produkcja. Myslalem, ze je rozerwalem. Po upadku mialem solidnie obite kolano, a na spiochach prawie zero uszczerbku.

Oczywiscie. Kolce spokojnie mozna dodac i zywotnosc tez dluzsza niz u filcow.

Filc ma kilka wad.

Najbardziej doskwierające to śliskość na podłożu z nalotem (glon na kamieniach, płytach, głazach), śliskość w sezonie zimowym oraz niekontrolowany "przyrost" wzrostu  ;) , śliskość na tzw. ziemi (brzegu).

Poza tym nasiąkanie, co wiąże się z dodatkową wagą, trudność w suszeniu i co za tym idzie smród i szybsze "gnicie" spodu podeszwy.

Kiedyś, do niedawna był dobry, teraz najlepsza podeszwa wg mnie to Vibram z kolcami na każde łowisko.

Gość Kwinto

Byc moze. Osobiscie jednak preferuje podeszwe z filca.

Ja uzywam buty na Vibram'ie z innych powodow. W niektorych stanach w USA buty na filcu sa zabronione w uzytkowaniu. Chcac uniknac ciaglego  sprawdzania przepisow, po prostu zakupilem buty bez filcu.

Guzu z butów, o których napisałeś w mojej subiektywnej ocenie najlepsze są g3 guide. Jak dla mnie ten model był najwygodniejszy i chyba najbardziej wytrzymały. Przede wszystkim to co je wyróżnia od pozostałych to trzymanie nogi w kostce. Usztywnienie jest naprawdę mocne i bardzo pomaga jak się skacze po kamieniach na dnie i co ważne zupełnie nie przeszkadza w chodzeniu. Ja miałem wrażenie, że nawet pomaga. Nie odczuwałem żadnego bólu w piszczelu, który zdarzał mi się przy długich marszach w innych butach. Rivershedy jak dla mnie są mniej pancerne ale trochę lżejsze od guide'ów. Odczuwalnie słabiej trzymają też nogę w kostce. Warto pamiętać, że jest ich mocniejsza odmiana, nazywa się Oceantek, zrobiona z lepszej jakości materiałów na Vibramie który, podobno jest mniej podatny na ścieranie. U mnie się jeszcze nie wytarł, także może nie kłamali  ;) 
Aha, opinie przedstawiam na podstawie własnych doświadczeń z wymienionymi butami.

Koniec końców ja brałbym Guide i się nie zastanawiał  :)

Edytowane przez Wisni@
  • Like 2