Skocz do zawartości

Najlepsze buty do brodzenia

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni na Islandi to taki sredni test na wytrzymalosc jak by nie patrzec. System podobnie jak w Korkersach nie jest idealny i drut moze pierdyknac ( nie bez powodu zalecaja miec zapasowy ze soba i wymieniac po kazdym sezonie) ale za wygode sie placi. 

Rivershed byl pancerny i wygodny zas najlepsze przestali produkowac juz wczesniej ( z zatopionymi kolcami wolframowymi). 

Wszystko zalezy gdzie brodzimy, najgorsze sa ostre kamulce. Mi o dziwo kupione dwa lata temu Redingtony dalej robia i nic nie wyglada by mialo sie to zmienic w najblizszym czasie to i zostaly, podobnie jak kupione tez na chwile Scierry CC3.

Obecne podeszwy daja bardzo duza przyczepnosc, nieporownywalna do tych sprzed kilku lat.

Bitrut

Wszystkie drogi prowadza do G3 na vibramie z kolcami ...

A jak jest z butami Simmsa jeżeli chodzi o rozmiarówkę? Jaki rozmiar macie stopy, a jaki kupujecie butów?

ja mam rozmiar 41-42, ok 26,5 cm długosc stopy i używam rozmiaru 9 - 27 cm, spokojnie wchodzisz ze skarpetą neoprenową, nie bawcie się w rozmiar większe, bo to nieporozumienie, żadne dodatkowe skarpety, rozmiar ma być prawidłowy, bez luzu, żeby neopren nie latał wewnątz buta, but ma być idealnie opięty, wtedy będzie stabilnie

Edytowane przez ziom7

Ja zakladam zwykle cywilne skarpety.

Na to zakladam grube z Decathlona.

Wtedy na to idzie neopren od spiochow.

A na to ochronne skarpety (zima kolejny neopren), latem skarpetki w rozmiarze XXL celem ochrony stop neoprenow od wycierania.

Na co dzien nosze rozmiar 42. Do brodzenia biore rozmiar 44.

• Like 1

Przy okazji zamowienia g3 guide wzialem taki dodatek : 

http://www.simmsfishing.com/shop/accessories/hardbite-star-cleat-10-puck.html

Mial juz ktos okazje chodzic tak podkuty ? :)

Tak z ciekawosci zapytam poniewaz wiem, ze na pstragowaniu sie znasz. Czy chodzac w butach z kolcami nie tluczy sie to po kamieniach ploszac pstragi? Sam myslalem o takim zakupie. Na samych Vibram'ach juz sie raz ladnie wylozylem. Jak uwazasz?  

Tak z ciekawosci zapytam poniewaz wiem, ze na pstragowaniu sie znasz. Czy chodzac w butach z kolcami nie tluczy sie to po kamieniach ploszac pstragi? Sam myslalem o takim zakupie. Na samych Vibram'ach juz sie raz ladnie wylozylem. Jak uwazasz?  

Szczerze ? nie bralem tego nigdy pod uwage.

Jestem na tyle poczatkujacym pstragazem, ze "iscie" w gorskiej rzece i prowadzenie przynety rownoczesnie przychodzi mi z wielkim trudem. Zwykle lowie stojac jakis czas w danym miejscu. Czasami przestepuje z nogi na noge wowczas, ale watpie by to moglo wywolywac jakakolwiek reakcje u pstragow. 

Wazny jest stroj. Szary, zielony. Moze byc moro. Wazne by sie kontrolowac. Jak przychodzi pod nogi duza ryba to najlepsze co mozna zrobic to nie wykonac zadnego ruchu. Poczekac az odplynie. Rzucic dwa razy w inne miejsce (dac jej czas by wrocila do siebie i zlapala oddech). Po czym znow podac jej przynete w domniemane stanowisko. 

A z tym znaniem sie na pstragowaniu to bym wogole nie przesadzal ...

• Like 2

• 5 miesięcy temu...

W tym temacie wiercilem paru osobom mocno dziury w brzuchu. 

Pora wiec troche odswiezyc watek i podzielic sie spostrzezeniami.

Zakupilem Simms G3 wading boots.Wibram + kolce.

Za pierwszym razem nie trafilem z rozmiarem (jakby ktos szukal US12- EU 46 to mam nowki na sprzedaz w dobrej cenie ) ;)

Za drugim razem wzialem juz US11 i to jest to.

Zakladam gruba skarpete z Decathlonu. Potem spodniobuty a na to neoprenowe skarpetki z Decathlonu.

Jest cieplo. Wygodnie. Bezpiecznie dla stopek spodniobutow. 

Buty super solidne. Stabilne. W porownaniu z nimi Vision Loikka to lekkie adidaski, ktorych nie czuc na nogach.

Wkrecilem 20 kolcy w miejsca zaznaczone czerwienia w podeszwach. Jest bezpiecznie i pewnie. Poruszam sie w dosc trudnym terenie. Brodze czesto po omacku (nie widzac dna). Dno oczywiscie nierowne (rzeka gorska lub podgorska).

Buty sa po kilku wyprawach. Jak z trwaloscia dopiero sie okaze. 

Co dotychczas najbardziej zirytowalo to koniecznosc wkrecania tych kolcow - strasznie zmudna robota z tymi wkretami i twarda podeszwa Vibram.

Ponadto nalezy uwazac z moca sznurowania. Konstrukcja buta pozwala niemal "zgniesc" kostke i pierwszego dnia po paru godzinach mialem wrazenie ze mam obrzek na kostce :) 

Sznurowanie z umiarem rozwiazalo ten problem.

Buty prezentuja sie tak (zdjecie niekatologowe) : 

PA120354.JPG

Daniel pokuś się proszę o porównanie do Loikk`ów pod względem wygody noszenia... :)

Noszenia w plecaku ? czy chodzi o wygode w trakcie wedkowania ? :)

Simmsy sa ciezsze. Duzo bardziej masywne. Pierwsza najbardziej odczuwalna roznica to usztywnienie w kostce. Simmsy to maja. Loikka mozna powiedziec, ze nie. W porownaniu z Simmsami.

Sztywniejsza kostka daje stabilnosc. Lepiej mi sie brodzi w Simmsach.

Loikki zniszczylem. Doslownie. Zajelo mi to niecale poltora sezonu. Jakis czas temu wstawialem tu zdjecia, tego, co z nich zostalo.

Mam nadzieje, ze Simmsy, chocby ze wzgledu na swoja cene, wytrzymaja conajmniej 2 razy dluzej u mnie na sluzbie.

Co jeszcze rzucilo sie w oczy, jak chodzi o G3, to nie imaja sie ich kolce. Tak sie sklada, ze u mnie niemal cala roslinnosc (poza drzewami) to kolczaste maliny, jezyny i inne dzikie roze. 

Na razie jeszcze sie nic na nich nie zaciagnelo, nie zmechacilo. To zdecydowanie na plus.

Zauwazylem, ze te wkrecane kolce (maja takie drobne wypustki na wierzchu). Powoli robia sie juz gladkie na czubkach. A same kolce zaczynaja przypominac po prostu wkrety (sruby).

Przede mna jeszcze jeden weekend spacerow w tym sezonie. Potem je umyje dokladniej przed zima i moze wyjda jakies ubytki, slady dewastacji. Dam znac

O rany. Nie wiem co powiedziec.

Jak nie chcesz brac pod uwage mojej opinii to zapytaj @hlehle jak mu idzie z Loikkami...

Tak mu idzie że na ostatniej wyprawie stwierdził że już nie będzie robił doświadczeń i tylko Simmsy :) .Parę porażek przemówiły do niego ostatecznie .Simmsy drogie ,ciężkie ale pewne i tyle.A jak jesteś na wyprawie kilka tys kilometrów od sklepu to lepiej mieć coś pewnego. ;)

• Like 1

Daniel, 

właśnie dzięki Twojej opinii podjąłem decyzję. 

Łażę głównie po brzegu i dużo. Wrogiej roślinności brak, Jeśli piszesz, że Simms ciężki, a Loikki lekkie to wybór jest prosty. :)

To wogole bym kupil buty trekingowe i zakladal je do oddychajacych spodniobutow i po temacie :)

Daniel, 

właśnie dzięki Twojej opinii podjąłem decyzję. 

Łażę głównie po brzegu i dużo. Wrogiej roślinności brak, Jeśli piszesz, że Simms ciężki, a Loikki lekkie to wybór jest prosty. :)

Panie Adamie.

Tylko Simmsy chociaż ciężkie. Dobrze radzę.

Edytowane przez Mariusz-Alexander

Wszystkie drogi prowadza do G3 na vibramie z kolcami ...

czy kolce trzeba dokupić oddzielnie czy też są sprzedawane razem z butami ? Które będą lepiej trzymały (chodzi o przyczepność ) szczególnie na kamieniach obrośniętych glonami .Łowię trocie w Bałtyku i jest bardzo ślisko .Do tej pory używałem filcowej podeszwy ale zdarzyła się kąpiel .W cenie jest znaczna różnica ,więc czy jest aż tak duża różnica w przyczepności ?

http://www.ebay.de/itm/SIMMS-G3-GUIDE-WADING-BOOTS-FELT-SOLE-/221404555388?var=&hash=item338cbd687c

http://www.ebay.de/itm/SIMMS-G3-GUIDE-WADING-BOOTS-FELT-SOLE-/221404555388?var=&hash=item338cbd687c

$_12.JPG VS $_12.JPG

Edytowane przez mrWhite7

Kolce oddzielnie.

Tez w Wielkiej Brytanii.

U mnie sprawa podeszwy regulowana jest...prawnie.

Coraz wiecej odcinkow rzek jest zamknietych dla podeszw filcowych. Argumentuja to przenoszeniem glonow i innych organizmow zywych miedzy rzekami / ekosystemami.

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Kolce takie bralem : 

http://www.ebay.es/itm/SIMMS-Hardbite-Boot-Studs-FOR-StreamTread-VIBRAM-SOLES-20-pk-2015-Stocks-/251102655395?hash=item3a76e273a3

Nie potrzebujesz przypadkiem rozmiaru Simms G3 Vibram  US12 czyli EU 46 ? :)

Numer mniejszy :)  Po ulicach chodzę w butach 43 ,do brodzenia mam 45 i myślę że jak kupię te Simsy to 45 czyli 11 UK ....szkoda

Edytowane przez mrWhite7

Dzięki za info ,szukając w necie znalazłem coś takiego i jestem ciekawy czy by się nadały ?

http://archiwum.allegro.pl/oferta/kolce-do-opon-na-lod-do-quada-motocykla-atv-10szt-i5127118424.html

Interesujaca opcja.

Trzeba by porownac dlugosc wkretow z tymi sygnowanymi przez Simmsa.

A moze ktos ma juz doswiadczenie z zastosowaniem "niekoszernych" wkretow ?