Skocz do zawartości

Najlepsze buty do brodzenia

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

Siema Panowie!

Tez sie wypowiem. Posiadam buty loikka na vibramie jakos od marca. Śmigam w nich prawie co wekend na rybach. Przeszedłem w nich juz bardzo duzo kilometrów. Mniej brodze ale czasem wchodzę. Wygodne sa to fakt ale z trwałością juz mniej. Porozklejaly sie wiec zima wysyłam na reklamacje. Ale wiem ze następne bedą simmsy bez chwili zastanowienia :)

Temat przerabiany przez Daniela,wróć parę stron do tylu a zobaczysz foty Loikka. Kompletna masakra, moje tez będą Simmsy, tylko nie wiem czy na filcu czy też na vibramie. W Niemczech nie jest zabronione używanie podeszwy filcowej , wiec może poradźcie które będą lepiej trzymały.

Tak widziałem te loiki Daniela :)

Chyba podeszwa zależna jest od tego w jakim terenie będziel łowić..

U mnie podeszwa w porownaniu z innymi skladowymi tych butow wykazala sie trwaloscia.

Nie starlem butow, jak widywalem na zdjeciach w sieci u innych uzytkownikow.

U mnie "wierzchy" sie skonczyly...

Temat przerabiany przez Daniela,wróć parę stron do tylu a zobaczysz foty Loikka. Kompletna masakra, moje tez będą Simmsy, tylko nie wiem czy na filcu czy też na vibramie. W Niemczech nie jest zabronione używanie podeszwy filcowej , wiec może poradźcie które będą lepiej trzymały.

Ja osobiscie preferuje filc. Dla mnie ma lepsza przyczepnosc. Mam buty na podeszwie z filca i rowniez na podeszwie vibrama. Jesli tylko o przyczepnosci chodzi, vibram bez kolcow bedzie sie na sliskich kamieniach slizgal. Przerabialem juz to  wielokrotnie. Filc trzyma lepiej. Dla mnie duzo lepiej.

Edytowane przez Kwinto

Guma solo, to jak na lodowisku. Podkuta to najlepsza opcja łącząca przyczepność z komfortem użytkowym (nie łapie syfu więc w "pełnym rynsztunku" nie wstyd wejść do sklepu, że zostawimy chlew, szybkie schnięcie). Najgorszymi wadami filcu dla mnie jest śliskość na błocie i mokrej trawie oraz to, że późną jesienia i zimą, dojście po śniegu nawet 10m do wody, powoduje zwiększenie naszego wzrostu do potęgi entej :P

• Like 1

A jam mam takie pytanko, troszke z innej beczki. Czy buty na kolcach przy chodzeniu po kamieniach nie plosza ryb? Rozmawiajac z kilkoma wedkarzami zaslyszalem wlasnie taka opinie. Niektorzy twierdza, ze kolce strasznie tluka po kamieniach i przeplaszaja kropacze.

Korzystałem butów z kolcami (bodajże Hardy) i były super przyczepne, jednak już drugi sezon doceniam buty z podeszwą jedynie gumową. Przede wszystkim są dużo cichsze podczas skradania się po kamieniach, co wyraźnie widać po stadzie uklejek ustawionych na przelewie. Jeden nieostrożny krok i.....miejscówka spalona...

• Like 1

Daniel, 

właśnie dzięki Twojej opinii podjąłem decyzję. 

Łażę głównie po brzegu i dużo. Wrogiej roślinności brak, Jeśli piszesz, że Simms ciężki, a Loikki lekkie to wybór jest prosty. :)

@Adas, a brzeg miękki czy kamienisty? Zastanów się dobrze. 

@Guzu, a pamiętasz jak pisałem kiedyś o tym jak szybko Loikki zajechałem? Nie każdy dawał wiarę ;)

Jeśli ktoś jednak chce bardzo lekkie i wygodne buty kosztem wytrzymałości, to ja chyba wybrałbym Guideline Alta V2 . Też długo nie wytrzymają, ale chyba jednak mocniejsze niż Loikki i według mnie wygodniejsze.

Edytowane przez hlehle
  • Like 1

@Adas, a brzeg miękki czy kamienisty? Zastanów się dobrze. 

@Guzu, a pamiętasz jak pisałem kiedyś o tym jak szybko Loikki zajechałem? Nie każdy dawał wiarę ;)

Jeśli ktoś jednak chce bardzo lekkie i wygodne buty kosztem wytrzymałości, to ja chyba wybrałbym Guideline Alta V2 . Też długo nie wytrzymają, ale chyba jednak mocniejsze niż Loikki i według mnie wygodniejsze.

Widzialem informacje na blogu Twoim. Konczysz dojezdzac nastepne. Jak pisal Tomy- siegniesz po Simmsy . 

Mam nadzieje, ze te G3 okaza sie tak dobre jak kosztowne :)

Widzialem informacje na blogu Twoim. Konczysz dojezdzac nastepne. Jak pisal Tomy- siegniesz po Simmsy . 

Mam nadzieje, ze te G3 okaza sie tak dobre jak kosztowne :)

Tak, wrzuciłem fotki porównawcze: Rivershed vs Loikki. Oczywiście te pierwsze są cięższe i bardziej pancerne, ale nie usprawiedliwia to aż takiej róznicy w wytrzymałości.

Myślę, że na wyjazdy nadal będę używał tych moich Rivershed, ale dołożę im kolce.

Za to na nasze rodzime łowienie zakupię coś lżejszego. Rzeczki pstrągowe u mnie zabagnione i nie ma o co podeszw niszczyć :) Może znowu Guideline?

• Like 1

Brzeg miękki. 

Myślę mocno... ale jest też argument gwarancji/rękojmi. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to jako konsument mam prawo oczekiwać, że buty będą się nadawały do użytku (przy normalnym używaniu) przez 2 lata od zakupu. Jeśli w tym terminie odpadnie podeszwa to wysyłam do wymiany na nowe, bo naprawić tego to się nie da i mam nowe. 

Brzeg miękki. 

Myślę mocno... ale jest też argument gwarancji/rękojmi. Jeśli mnie pamięć nie zawodzi to jako konsument mam prawo oczekiwać, że buty będą się nadawały do użytku (przy normalnym używaniu) przez 2 lata od zakupu. Jeśli w tym terminie odpadnie podeszwa to wysyłam do wymiany na nowe, bo naprawić tego to się nie da i mam nowe. 

Prawda. 

Vision ma bardzo dobry serwis.

"A jam mam takie pytanko, troszke z innej beczki. Czy buty na kolcach przy chodzeniu po kamieniach nie plosza ryb? Rozmawiajac z kilkoma wedkarzami zaslyszalem wlasnie taka opinie. Niektorzy twierdza, ze kolce strasznie tluka po kamieniach i przeplaszaja kropacze".

Głowatka nie lubi jak się jej przewraca kamienie w miejscówce. ;)

Na szuranie reaguje pewnie podobnie. Oczywiście przy połowie na nimfę, w miarę krótką.

Mam pytanie dotyczące orginalnych kolców do butów Simms G3 ,jakiej długości sa te kolce ,chodzi mi o cześć wkrecana oraz cześć wustajaca z podeszwy, ewentualnie jaki rozmiar gwintu jest zastosowany. Będę wdzięczny za odpowiedz.