Skocz do zawartości

Najlepsze buty do brodzenia

antilag

Rekomendowane odpowiedzi

Lemigo sobie odpuść - "brodzę w silnym nurcie po rafach" tutaj polegną po całości. 

A ciągnąc dalej temat. Polegną ze względu na niską trwałość pianki, czy raczej chodzi małą przyczepność?

Ja mam takie:

http://allegro.pl/ko...5458922801.html na błocie używam podeszwy bez kolców, przy brodzeniu kamiennym dnie podeszwa z kolcami i nie zaliczyłem jeszcze wodowania :) ewentualnie można dokupić podkuty filc.

Waga widzę niższa niż simmsa. Ciekawy patent z tymi wymiennymi podeszwami. Można by stosować zamiennie gumę i filc. :) Pytanie tylko o wytrzymałość tego mechanizmu. Długo już go stosujesz?

A ciągnąc dalej temat. Polegną ze względu na niską trwałość pianki, czy raczej chodzi małą przyczepność?

.....

Na moje oko jedno i drugie, a trzecie to to że słabo trzymają kostkę. 

Brodząc po kamieniach zakładam zawsze kolce a do tych żadnych kolców nie wkręcisz. 

• Like 1

Waga widzę niższa niż simmsa. Ciekawy patent z tymi wymiennymi podeszwami. Można by stosować zamiennie gumę i filc. :) Pytanie tylko o wytrzymałość tego mechanizmu. Długo już go stosujesz?

Od zeszłego roku, tak że nie jakoś długo. Kumpel kupił używki - inny model i jakieś pęknięte szwy są ale zaczepy trzymają.

• Like 1

Tych z linku nie mam.

Od jesieni mam buty Rock Grip Wading Boot (Aluminium Bar). Sprawdzałem na Sanie kilka dni. W tym roku miały maraton-tydzień w Danii po kamlotach. Trzymają się podłoża lepiej niż dobrze. Ani razu nie zaliczyłem "pingwina na lodowisku".

Są lekkie, nawet na mokro. Lżejsze niż stare simmsy freestone.

• Like 1

Miałem porównanie na mokro i Patagonie i Korkersy (z systemem wiązania BOA) - wagowo podobnie. Zdecydowanie obydwa modele lżejsze niż Simmsy freestone. Nie wiem jak inne, nowsze, wyższe modele firmy na "S".

A powiedz jeszcze który model Patagonii, ten ultralight?

Wg katalogu Korkersy wychodzą cięższe. Nie wiem jak po zamoczeniu.

Ile czasu schną?

A powiedz jeszcze który model Patagonii, ten ultralight?

Wg katalogu Korkersy wychodzą cięższe. Nie wiem jak po zamoczeniu.

Ile czasu schną?

Napisałem wyżej, mam model Patagonia - Rock Grip Wading Boot (Aluminium Bar).

Co do schnięcia, to nie mierzyłem czasu. Przez tydzień maratonu nie miały czasu na suszenie, bo codziennie 11-12 godzin łowienia było. A buty stały na zewnątrz domku, w którym nocowaliśmy. Nad jesiennym Sanem było podobnie. Buty czekały na zewnątrz kwatery.

W domu, po powrocie z ryb, zostawiam je w piwnicy i schną do następnego razu.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Ostatni typ to decathlonowe trekingowe

https://www.decathlon.pl/buty-turystyczne-arpenaz-50-mid-mskie-id_8244102.html

Podejrzewam, że będą lżejsze od simmsów, przy jednoczesnym dłuższym schnięciu oraz 14x niższej cenie. Mogę wymieniać co sezon.

Mam ten buty od miesiąca i kilka razy chodziłem w nich brzegiem i 3 razy brodzikiem w wodzie max po kolana. Czas schnięcia to 48h w warunkach domowych. Wg mnie warto je kupić chociażby po to żeby przetestować albo mieć na zapas bo cena jest śmieszna. Ja jestem zadowolony.

No i są bardzo lekkie.

Edytowane przez dreadknight

Mam ten buty od miesiąca i kilka razy chodziłem w nich brzegiem i 3 razy brodzikiem w wodzie max po kolana. Czas schnięcia to 48h w warunkach domowych. Wg mnie warto je kupić chociażby po to żeby przetestować albo mieć na zapas bo cena jest śmieszna. Ja jestem zadowolony.

No i są bardzo lekkie.

Kostka bez usztywnienia ?

A jak z montażem kolców ?

Jesteście przekonani, że te buty to kandydat w wątku najlepsze buty do brodzenia, czy raczej ekonomiczne rozwiązania jak chodzi o buty do brodzenia ?

Osobiście bym w nich w moje rewiry się nie wybrał. Mimo że tanie i lekkie :)

Witam,

po kolejnych sezonach użytkowania decathlonowych Respi 3C, dorosłem do kupna śpiochów.

Długo byłem przekonany na Visiona, ale trochę nie pasowała mi rozmiarówka i zdecydowałem się na Simmsa.

Na początek, nie wiedząc ile faktycznie wytrzymają sięgnąłem po ich średni egzemplarz, czyli Headwaters Convertible. Nie będzie aż tak bolało (ahh ten mój gen sknery;D), jak padną po sezonie.

I przyszedł temat butów.

Guide wyglądają mocarnie, ale też są ciężkie, nie wiem czy nie za ciężkie.

Więc pomyślałem o Vaportread Boot

https://www.simmsfishing.com/shop/wading-boots/vapor-boot.html

Drugi typ, to wspomniane wyżej sznurowane lemingo.

http://skleplemigo.pl/category/910-tramp

Tutaj obawiam się, jak się spiszą w mocnym nurcie na rafach, oraz czy nie będzie w nich za gorąco? Nie wiem, czy da się wyciągnąć wkładki, tak jak tych niesznurowanych.

Niewątpliwym plusem jest lekkość oraz szybkie schnięcie.

Ostatni typ to decathlonowe trekingowe

https://www.decathlon.pl/buty-turystyczne-arpenaz-50-mid-mskie-id_8244102.html

Podejrzewam, że będą lżejsze od simmsów, przy jednoczesnym dłuższym schnięciu oraz 14x niższej cenie. Mogę wymieniać co sezon.

Moje łowienie wygląda tak, że na wiosnę oraz przy wyższej wodzie sporo łażę po brzegu oraz brodzę po zalanych trawach.

Od niżówki, czyli w ostatnich latach czerwiec-październik brodzę w silnym nurcie po rafach. Wtedy już mało chodzę brzegiem.

Proszę o wasze opinie.

Może kupić dwie pary na różne warunki?

Kup ode mnie Simms Rivershed i nie będziesz miał dylematów :)

• 4 tygodnie później...

Moje dzielne G3 Simms Guide Boots Vibram Sole.

Prawy po klejeniu czuba w warszawskim centrum Skorosze wrocil do pelni sil i klej trzyma (klejone na cieplo).
Przyszedl czas na odklejenie sie lewego czuba. Wiec bucik znow pojedzie z Hiszpanii na Skorosze :)

Ale tak ogolnie, to te G3 daja rade :)

Moje dzielne G3 Simms Guide Boots Vibram Sole.

Prawy po klejeniu czuba w warszawskim centrum Skorosze wrocil do pelni sil i klej trzyma (klejone na cieplo).

Przyszedl czas na odklejenie sie lewego czuba. Wiec bucik znow pojedzie z Hiszpanii na Skorosze :)

Ale tak ogolnie, to te G3 daja rade :)

Też mam te buty 

Wyglądają bardzo pancernie ale sa stosunkowo lekkie :)

W połączeniu z SIMMS G4Z Stockingfoot zestaw wygląda kozacko :)

@Guzu masz je podkute?

Też mam te buty

Wyglądają bardzo pancernie ale sa stosunkowo lekkie :)

W połączeniu z SIMMS G4Z Stockingfoot zestaw wygląda kozacko :)

@Guzu masz je podkute?

Tak...

Zużywam już drugi komplet kolców simms

Pierwsze padly po 50 dniowkach w rzece.

Płaskie się stały :(