PablovelLoco Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Zmęczony i znudzony kolejną fińską zbyt długą zimą postanowiłem,zbudować kijek który posłuży mi do łowienia białorybu i nie tylko ,w nadchodzącym sezonie.Co do doświadczenia,to niby jakieś mam...,ale to było kilkanaście lat temu,kiedy to przerabiałem szklane i kompozytowe wędki na różne dziwne wynalazki do łowienia ryb.Zgodnie z panującym ...chyba... trendem łowienia białorybu na pierzaste mikro przynęty,zakupiłem 4 sekcyjny muchowy blank 9' #5 HiLevel Classic,szczerze mówiąc produkcji nieznanej oraz pozostałe komponenty w Art-Rod.Zanim komponenty dotarły do mnie,tak się rozochociłem,że zdążyłem ''obrać'' i ''oskórować'' jeszcze dwa seryjne kijki ,które zalegały mi za przysłowiową szafą nie będąc używanymi.Ale o tym będzie mam nadzieję napiszę w późniejszym czasie .Docelowo muchowy blank zostanie,a w zasadzie już został na ''sucho'' ubrany w korek +trochę korkogumy,uchwyt Fuji SKSS 16 oraz uzbrojony w przelotki Minima TICH (20,12,10,7 w ramce V +6,5,2x4 ramka L) +top Fuji LSGT 4,5.Projekt minimalistyczno-klasyczny,czarny matowy blank,czarne omotki i czarne pierścionki,rękojeść w pewnym stopniu kształtem ma nawiązywać do stylistyki wędzisk muchowych.Wszelkie uwagi i komentarze są mile widziane.Chociaż trochę u mnie krucho z czasem,ale postaram się zdać relację z postępów w budowie wędziska. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Fajna robota dobrze się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilobear Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Fajne. Tylko z czego wynika zastosowanie tak długiego foregipa? Ma to jakieś znaczenie użytkowe czy tylko estetyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Foregrip jest pode mnie,mam taki ''muchowy'' styl trzymania wędziska,cała dłoń na fore,czasami tylko mały palec za stopką kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Obiecujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 5 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Bardzo fajnie zapowiada sięTwój wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Dzisiaj znowu miałem chwilkę czasu,więc posklejałem do kupy rękojeść i troszkę pobawiłem się w omotkowanie. Jutro jak ''Bozia'' da to trochę po próbuję ze spacingiem,nie ukrywam że trochę będę ''zrzynał'' z kijka muchowego o tej samej klasie i podobnej akcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 W tym SKSS to jaka masz odleglosc miedzy obiema czesciami uchwytu? Zdjecie moze byc mylne, jak to zdjecie, ale tak na oko to odlegosc dosc spora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 To wina zdjęcia które daje takie wrażenie,odległość od kapsla do kapsla wynosi 33 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Powoli coś widać oby tak dalej, jakie nici i lakier .skss na taśmie czy jakieś tulejki dałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Pod jaki kołowrotek zbroisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Nici to ProWrap,uchwyt na arborach grafitowych,co do lakieru to... hmm,pewnie popełnię profanację bo mam zamiar użyć 1-składnikowego lakieru poliuretanowego LV-1 z kilku powodów,po pierwsze nie mam już miejsca na kolejną ''machinę'' czyli suszarkę w domu,po drugie przy długo trwającym wiązaniu lakieru nie ogarnę kurzu i wszędobylskiego szarego ''kotowatego'' sierściucha,po trzecie lakieru ma być jak najmniej tak tylko aby wyrównał zwoje nici.Lakierowałem już tak omotki w przerabianym kijku i ponad rok jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Kołowrotek mały lecz nie koniecznie najlżejszy rozmiar 1000,czarnuch Aero GT lub Ultegra 98. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Jakie koty nie widziałeś moich warunków . Lakier nie taki straszny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Po co 12 daj 20 10 6 5lv i 4x4.5 sczyt 5.5 sic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Taki uklad jaki przedstawilem w postaci dlugiego ciasnego stozka wydawal mi sie najrozsadniejszy skopiowalem go troche z seryjnego kijka, po drugie to blank muchowy o pelnym ugieciu i taki wlasnie stozek bedzie eliminowal niekozystne katy przy wlasnie pelnym ugieciu, ale moze sie myle.W kwesti lakieru i warunkow,to tutaj tzn. Finlandi znalezienie odpowiedniego silnika do suszarki, to mozna o tym zapomniec.Wszystkie artykuly do rod buildingu lacznie z blankiem kupowalem w sieci w PL i w SE. Finowie to skromni ludzie, jedynie co lubia to motorowki, Harleje i stare amerykanskie musclecar-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Tak masz trochę racji ale tym bardziej że to muchuwka to proponowałbym lżej aby klucha nie wyszła. Edytowane 6 Lutego 2015 przez filser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Tak masz trochę racji ale tym bardziej że to móchuwka to proponowałbym lżej aby klucha nie wyszła. Dlatego dostanie Minimy od PacBay-a . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Oto dokonania w kwestii spacingu i kilka fotek ugięcia.Ugięcie początkowe to 15g,końcowe 350g.Wydaje mi się ,że jest tak jak powinno . Kijek jest dużo bardziej szybki i dynamiczny niż muchówka w tej samej klasie i akcji którą posiadam.Ponadto kijek niezwykle szybko ''gaśnie'' po wymachu jak na taki blank.Ogólnie uzyskałem to co chciałem,teraz pora tylko ''przytwierdzić'' przelotki na stałe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Walczę z lakierowaniem omotek.Jak na razie 3 warstwa i taki tam opis trzęsącą się ręką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Lakier fajnie tylko zadaleko wyjeżdżasz za omotke ,oczywiście to kwestia gustu tak.Koreczek dopiszczony ,czysto ładnie zpasowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Fakt faktem czasami zdarzają się wpadki,przy 1 przelotce prowadzącej zbyt daleko ''poleciała'' mi ręka z pędzelkiem i musiałem trochę szerzej polakierować resztę omotek aby całość w miarę zgrywała się wizualnie.Jak to mówią trening czyni mistrza . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Paweł,spróbuj położyć wędkę na ukos i pisz pochylonym pismem,dużo łatwiej i lepiej będzie wyglądać(uwierz)Projekt fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Paweł,spróbuj położyć wędkę na ukos i pisz pochylonym pismem,dużo łatwiej i lepiej będzie wyglądać(uwierz)Projekt fajny.''Normalnie'' piszę pochylonym charakterem pisma,na tym cieniutkim blanku za bardzo mi to nie wychodziło (ścierałem chyba napis 3-4 razy),stalówkę mam ostrą do rysowania tuszem (trochę się bałem,że zostaną ślady),ale przy następnym projekcie postaram się poprawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Jak na początek to nieźle. Trochę niepotrzebnie za dużo wychodzisz z lakierem za krawędź omotki ale ogólnie dosyć równo to wygląda. Jak dla mnie opis i tak lepszy jak pewnej pracowni z Kielc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi