Skocz do zawartości

Badyle ''Levego''

Rekomendowane odpowiedzi

Zmęczony i znudzony kolejną fińską zbyt długą zimą postanowiłem,zbudować kijek który posłuży mi do łowienia białorybu i nie tylko ,w nadchodzącym sezonie.Co do doświadczenia,to niby jakieś mam...,ale to było kilkanaście lat temu,kiedy to przerabiałem szklane i kompozytowe wędki na różne dziwne wynalazki do łowienia ryb.Zgodnie z panującym ...chyba... trendem łowienia białorybu na pierzaste mikro przynęty,zakupiłem 4 sekcyjny muchowy blank 9' #5 HiLevel Classic,szczerze mówiąc produkcji nieznanej oraz pozostałe komponenty w Art-Rod.Zanim komponenty dotarły do mnie,tak się rozochociłem,że zdążyłem ''obrać'' i ''oskórować'' jeszcze dwa seryjne kijki :D ,które zalegały mi za przysłowiową szafą nie będąc używanymi.Ale o tym będzie mam nadzieję napiszę w późniejszym czasie .Docelowo muchowy blank zostanie,a w zasadzie już został na ''sucho'' ubrany w korek +trochę korkogumy,uchwyt Fuji SKSS 16 oraz uzbrojony w przelotki Minima TICH (20,12,10,7 w ramce V +6,5,2x4 ramka L) +top Fuji LSGT 4,5.Projekt minimalistyczno-klasyczny,czarny matowy blank,czarne omotki i czarne pierścionki,rękojeść w pewnym stopniu kształtem ma nawiązywać do stylistyki wędzisk muchowych.Wszelkie uwagi i komentarze są mile widziane.Chociaż trochę u mnie krucho z czasem,ale postaram się zdać relację z postępów w budowie wędziska.

61573201f5ff6d94med.jpg

b61a8b8ae67f0754med.jpg

db22986bc324c964med.jpg

• Like 6

Dzisiaj znowu miałem chwilkę czasu,więc posklejałem do kupy rękojeść i troszkę pobawiłem się w omotkowanie.

12696d2ecbd85b96med.jpg

1db55b53287515a6med.jpg

18d2a077d1d71284med.jpg

a818d3962a381f86med.jpg

85ab5d74d062f514med.jpg

Jutro jak ''Bozia'' da to trochę po próbuję ze spacingiem,nie ukrywam że trochę będę ''zrzynał'' z kijka muchowego o tej samej klasie i podobnej akcji.

Nici to ProWrap,uchwyt na arborach grafitowych,co do lakieru to... hmm,pewnie popełnię profanację bo mam zamiar użyć 1-składnikowego lakieru poliuretanowego LV-1 z kilku powodów,po pierwsze nie mam już miejsca na kolejną ''machinę'' czyli suszarkę w domu,po drugie przy długo trwającym wiązaniu lakieru nie ogarnę kurzu i wszędobylskiego szarego ''kotowatego'' sierściucha,po trzecie lakieru ma być jak najmniej tak tylko aby wyrównał zwoje nici.Lakierowałem już tak omotki w przerabianym kijku i ponad rok jest wszystko ok.

Taki uklad jaki przedstawilem w postaci dlugiego ciasnego stozka wydawal mi sie najrozsadniejszy skopiowalem go troche z seryjnego kijka, po drugie to blank muchowy o pelnym ugieciu i taki wlasnie stozek bedzie eliminowal niekozystne katy przy wlasnie pelnym ugieciu, ale moze sie myle.W kwesti lakieru i warunkow,to tutaj tzn. Finlandi znalezienie odpowiedniego silnika do suszarki, to mozna o tym zapomniec.Wszystkie artykuly do rod buildingu lacznie z blankiem kupowalem w sieci w PL i w SE. Finowie to skromni ludzie, jedynie co lubia to motorowki, Harleje i stare amerykanskie musclecar-y.

Oto dokonania w kwestii spacingu i kilka fotek ugięcia.Ugięcie początkowe to 15g,końcowe 350g.Wydaje mi się ,że jest tak jak powinno ;) .

da2cdc34592df3c7med.jpg

dc5c92546008976emed.jpg

5c433e0fbc4ef436med.jpg

758b97fd61b1ebc0med.jpg

Kijek jest dużo bardziej szybki i dynamiczny niż muchówka w tej samej klasie i akcji którą posiadam.Ponadto kijek niezwykle szybko ''gaśnie'' po wymachu jak na taki blank.Ogólnie uzyskałem to co chciałem,teraz pora tylko ''przytwierdzić'' przelotki na stałe.

• Like 3

Fakt faktem czasami zdarzają się wpadki,przy 1 przelotce prowadzącej zbyt daleko ''poleciała'' mi ręka z pędzelkiem i musiałem trochę szerzej polakierować resztę omotek aby całość w miarę zgrywała się wizualnie.Jak to mówią trening czyni mistrza :) .

• Like 1

Paweł,spróbuj położyć wędkę na ukos i pisz pochylonym pismem,dużo łatwiej i lepiej będzie wyglądać(uwierz)Projekt fajny.

''Normalnie'' piszę pochylonym charakterem pisma,na tym cieniutkim blanku za bardzo mi to nie wychodziło (ścierałem chyba napis 3-4 razy),stalówkę mam ostrą do rysowania tuszem (trochę się bałem,że zostaną ślady),ale przy następnym projekcie postaram się poprawić :) .

Gość Piokowal

Jak na początek to nieźle. Trochę niepotrzebnie za dużo wychodzisz z lakierem za krawędź omotki ale ogólnie dosyć równo to wygląda. Jak dla mnie opis i tak lepszy jak pewnej pracowni z Kielc ;)

• Like 1