DelTor0 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 ''Normalnie'' piszę pochylonym charakterem pisma,na tym cieniutkim blanku za bardzo mi to nie wychodziło (ścierałem chyba napis 3-4 razy),stalówkę mam ostrą do rysowania tuszem (trochę się bałem,że zostaną ślady),ale przy następnym projekcie postaram się poprawić . Kurcze ostatnio scieralem napis z 50+ razy zeby wyszlo po ludzku Przy okazji przypadkowo starlem ten, ktory wyszedl najlepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Jeszcze nie dokończyłem pierwszego kijka,a już zacząłem budować drugi .Tym razem projekt "składak'' pod szczupaka i sandacza na "letko'',blank odzyskany z starego Berkley-a Lightning HT 7'9'' (orginalnie miał 8' ale stracił kawałeczek szczytówki) opisany był jako 7-28 g ( na mój gust był raczej 10-max. 22g) akcja fast-mod.Na dolniku blanku wkleiłem 35 cm kawałek kompozytowego starego teleskopu shimano jako wyważenie i na to krótki reargrip z korka,korko-gumy i burl-a,uchwyt PacBay GBS18C oraz nieduży foregrip.Przelotki wykorzystam od złamanej Okumy LureMania (krótki stożek od chyba 25 Y,kończąc na 3x 5l i top 5),do tego czarne pierścionki i nić ProWrap kolor cranberry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 pytanie do kolegiw jakiej odległości kolega ustawił przelotke wejściową stożka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 pytanie do kolegiw jakiej odległości kolega ustawił przelotke wejściową stożkaWielkości przelotek całego stożka nie przedstawiłem,bo na kijku z którego je zdjąłem jest ich 9+top,na tym który buduje ma być 7+top z tego 2-3szt. mają być model Y reszta to L,więc czeka mnie trochę ''żonglowania''. Wejściową planuje ustawić na 60-61cm od stopki kołowrotka,dopinany docelowo wielkości 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Troszkę za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) To się da 30Y .A tak wogóle to jak rozpoznać pomiarowo z jaką wiekością przelotki mamy doczynienia np. na seryjnym kijku.Wiem,że są specjalne a'la miarki na ringi przelotek,a inne sposoby ? Edytowane 14 Lutego 2015 przez PablovelLoco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Mierzymy po zewnętrznej stronie pierścienia bez ramki , jak się myle to proszę mnie poprawić ale raczej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Obmierzyłem zdemontowane przelotki (kij miał 2,90 m) i wyszły mi takie rozmiary: Y-25,16,12; LV-10; L-8,7,(3x)6 +top 6.Czyli w sumie 10 szt.Teraz pytanie Na kiju który teraz buduję,zainstalować 7+top,czy 8+top ,przelotek i jaki stożek z podanych rozmiarów byłby odpowiedni.Przelotka wejściowa była by oddalona 65cm od stopki kołowrotka.Kij ma być pod gumy i koguty. Edytowane 15 Lutego 2015 przez PablovelLoco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 A dlaczego tak mało tych przelotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 A dlaczego tak mało tych przelotek?Nie wiem nie znam się początkujący jestem (i pewnie też oszczędny,a w orginale było tylko 5 przelotek +top) .Posiedziałem, troszkę pomyślałem wziąłem taśmę klejącą do ręki i coś takiego wyszło.Przelotki Y-25,16,12; LV-10; L-8,7,(2x) 6 + top.Końcowe obciążenie to 600g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Jak masz lv8 to zpodaj w zamian za 10 i 4x6L tak wramach testu myślę ze powinno być oki i na pewno lżej na szczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Jak masz lv8 to zpodaj w zamian za 10 i 4x6L tak wramach testu myślę ze powinno być oki i na pewno lżej na szczycie.Aż,takiej rozpiętości przelotek luzem to nie mam,ale coś tam wygrzebałem i teraz jest tak Y-25,12; LV-10,8; L-8,7,(2x) 6+top 6.Troszkę lżej,tylko czy takie duży przeskok na początku nie będzie gasił rzutów,chociaż tym kijem na paprochy łowił nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Masz trochę tych przelotek to myślę ze dasz rade .według mnie to jakbyś znalazł Y 25,12,8 LV7,4x6L i szczyt to by wystarczyło do tego kija , takie jest moje zdanie, może ktoś z większym stażem coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Masz trochę tych przelotek to myślę ze dasz rade .według mnie to jakbyś znalazł Y 25,12,8 LV7,4x6L i szczyt to by wystarczyło do tego kija , takie jest moje zdanie, może ktoś z większym stażem coś podpowie.Heh...raczej nie mam ''czarodzieskiego worka'' z przelotkami...zostanie tak jak jest.Kij nie jest jakiś super ''delikates'',bliżej mu do ''pancernika''(papierowych ścianek to on nie ma) i takie było mniej więcej zamierzenie.Ma ogarnąć 3-4'' gumy i koguty na 10-15g główkach i to jest jego ''destination''.Do wobków mam inne seryjne kijki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Masz racje nie ma co kombinować tak też będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 W końcu , w pełni ukończony kijek ''wzdręgowy''. Jeszcze chwila i drugi mocniejszy kijek też będzie gotowy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Projekt ''składak'' ukończony,ostatecznie kijek został uzbrojony przelotki w takim składzie Y-25,16,12 ; LV-10,8 ; L-8,7,(2x) 6 + top 6.Omotki dalej lakierowane lakierem jedno-składnikowym LV-1(3-warstwy),bez użycia suszarki obrotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Kolejny projekt i tym razem ''majster'' cały czas patrzy na ręce. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Kolejny ''projekt'' ukończony,choć trochę to trwało (kij leżał 2 tygodnie,zanim znalazłem czas aby go polakierować ). Jest to kolejny składak tym razem wklejka przeznaczona pod okonia.Cześć szczytowa z wklejką zaadoptowana została z kija Mikado Essential Perch 240 do 10g (część została oskórowana i wypolerowana,sama wklejka skrócona o 4cm i odpowiednio oszlifowana aby zmniejszyć efekt przesztywnienia ).Orginalny dolnik od tego kija był strasznie pałowaty i wędka pracowała przy obciążeniu tylko na 1/2 długości,więc został zastąpiony ''wolniejszym'' dolnikiem o mniejszej zbieżności od Okumy Lure Mania 260 6-21g ( który został odpowiednio skrócony od dołu).Ostatecznie kijek ma 230cm długości,dostał uchwyt Pac Bay GBS 16 +trochę korka,burla i korkogumy i uzbrojony w orginalne przelotki od kija Mikado (miało być ekonomicznie) : LV 20,12,10,8,6 -L 5(tą dodałem od siebie ),(3x) 4+ top 4.Pierścienie w kolorze tytanu wraz z zaczepem składanym i nić Pro Wrap kolor Iron Ore. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamekkp Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Kurczę na forum jest garstka osób robiących wędki coś jakby pod mój nos, no i Ty w 100% się zaliczasz do takich osób (reszty wcale nie minusuje toż to mój gust)Gdyby już taki kijek się znudził to daj znać ja znajde jakis fundusz i oczywiście miejsce dla niego........ nad wodą Pozdrawiam, a i może teraz coś postrugasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Kurczę na forum jest garstka osób robiących wędki coś jakby pod mój nos, no i Ty w 100% się zaliczasz do takich osób (reszty wcale nie minusuje toż to mój gust)Gdyby już taki kijek się znudził to daj znać ja znajde jakis fundusz i oczywiście miejsce dla niego........ nad wodą Pozdrawiam, a i może teraz coś postrugasz??Mam w planie jeszcze jeden kij do zrobienia (blank i komponenty już kupione w BRC.pl i HiLevel.se czekam tylko na wysyłkę).Co do strugania to przez ostatnie miesiące mam tyle wolnego czasu co nic.Strugam najwyżej ''głupa'' ja bawię się z synem i na uczelni ,jak się nie wyrobię w czasie z oddaniem zadanego projektu.Czasami ,gdy na prawdę ''wycisnę'' wolną godzinkę to siadam trochę do imadełka i coś tam ukręcę (koguty lub mikro-jigi),ot nic wielkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Kolejny projekt i tym razem ''majster'' cały czas patrzy na ręce.Podoba mi się Wędka i " ten majster " .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Podoba mi się Wędka i " ten majster " ...Kocur to mój drugi wszędobylski syn,tylko ten został adoptowany,dlatego niepodobny do mnie :D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esox1999 Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Też moczy kija ?? Mój kot zawsze kradnie żywce z wiaderka .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamekkp Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Paweł, ja serio mówiłem o tej robocie u Ciebie :)nie zapominaj o paczce dla mnie, przed majem musimy się dogadać jak coś to pw, gdy będziesz miał czas. Pozdrooooooooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi