trout master Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 To typowy przykład kapitalizmu bez kapitału, bardzo popularny nad Wisłą ale i za Odrą (w lewo) także coraz bardziej, że o terenach za Bugiem nie wspomnę...Sprzedaż czegokolwiek przeniosła się ze sklepów do netu a wraz z nią wirtualne magazyny... takie czasy Sugerujesz że w Deutchlandii też są takie problemy przy zakupie komponentów do RB???Jak tak, to pisz śmiało gdzie bo właśnie miałem robić u sąsiadów zakupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Sugerujesz że w Deutchlandii też są takie problemy przy zakupie komponentów do RB???Jak tak, to pisz śmiało gdzie bo właśnie miałem robić u sąsiadów zakupy. Zdarzaja sie Raz mi przyslali tak z 70% zamowienia i a w nim niektore rzeczy nie takie jak zmowilem Ale po mailu dosc szybko doslali reszte Generalnie sprawa rozwiazana w ciagu tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Lista była by dość długa, dotyczy to zarówno najmniejszych rzeczy jak np gumy w różnych e-sklepach jak i grubszych zakupów np blanki w tackle.24. Szczególnie czesto sie to zdarza jak widzisz stan magazynowy szt 1 Prosty mail czy telefon za to pozwala się upewnić czy mają,- pytasz kiedy mogą wysłać i wiesz już czy mają na stanie czy najpierw kasa, potem sprowadzają a potem dopiero wysyłają, acha i dobrze jest zapytać czy wysyłają do PL Zdarzyło się kilka razy, że ktoś z dojczlandi nie chciał do PL wysłać.... Edytowane 30 Maja 2015 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Ok,koniec ''marudzenia'' z mojej strony,a że zamówienie w końcu dotarło do mnie to zabrałem się do roboty.MHX S871-2 dostał na razie rękojeść i trochę omotek. Odległość stopki kołowrotka do końca reargripu 23cm,aby jak najlepiej wykożystać długosć blanku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Będziesz pan zadowolony fajny blank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Takie pytanko a raczej prośba o spacing do tego blanku do Fuji KR (od 16 do 4 ) 8 przelotek +top.Chciałbym mieć porównanie,bo coś tam już wymyśliłem,ale...ale,pomyślałem ,że lepiej zapytać bardziej doświadczonych kolegów. Edytowane 30 Maja 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Mhx s871 już jakiś czas temu ukończony,zaliczył już kilka rybek (największa to szczupak około 70cm i leszcz około 45cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 Kolejny kijek tym razem XUL,złożony już jakiś czas temu i używany bardzo intensywnie,przez co publikacja tak opóźniona.Projekt i tym razem zrobiony ze ''śmieci'' bez jakiegokolwiek nakładu finasowego.Blank to 2 składy muchówki Cabela's Wind River #5-6 9', igła węglowa 40cm wklejona na spigot +dopalcz przedłużający dolnik też na spigot,uchwyt CRB,przelotki no name matchowe z odzysku (12,6,5,3x4 +top 4),trochę Burla natural +red,nici Pro Wrap Cranberry +Metalic Gun Smoke.Kij ma długość 6' (183cm) i rzuca już od 0,5g na przyzwoite 20m (linka 4-5 lb lub żyłka 0,12),komfort kończy się przy główce 2,5g i paprochu 2'',akcja fast z płynnym ugięciem po samą rękojeść pod większym obciążeniem.Jest to kijek pod ''białorybne'' łowy i ma na koncie kiladziesiąt wzdręg,kilkanaście leszczy (35-45cm),jakieś jazie (jeden +35cm),sporo okoni (sztuki od 25cm już niezły przeciwnik na tym kiju) i oczywiście wszędobylskie szczupaczki (przy takim +50cm niestety kijek już kapituluje). Ugięcie: 10g 50g 100g 200g 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Matagi przymiarki rękojeści . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Patrząc po grubości blanku pewnie jakiś UL bardzo fajnie wygląda ten uchwyt czy to Andrew's Fishing ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Patrząc po grubości blanku pewnie jakiś UL bardzo fajnie wygląda ten uchwyt czy to Andrew's Fishing ?To Matagi TR69 Super Big Pond,uchwyt SWS (taki o 50% tańszy zamiennik Anrew's Fishing) z insertem z laminatu drewnianego,przy okazji jego zakupu nabyłem także fajną alternatywę dla KSKSS ,uchwyt XMS16 od Sea-Guide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 To XMS16 na ścinku blanku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Pawle gdzie kupowłeś SWS i XMS16 ? Bardzo ciekawe uchwyty, szczególnie ten drugi, jak z wygodą, dobrze leży w łapce? Bardzo ładnie zapowiada się Matagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Pawle gdzie kupowłeś SWS i XMS16 ? Bardzo ciekawe uchwyty, szczególnie ten drugi, jak z wygodą, dobrze leży w łapce? Bardzo ładnie zapowiada się Matagi.Obydwa uchwyty kupiłem w Tackle24.de ,ale SWS widziałem w ofercie FishingArt.Ten XMS 16 jest trochę podobny do uchwytu Pac Bay Minima GMS 16,ale o wiele wygodniejszy,mam 2 kije z SKSS i jak dla mnie nie są zbyt wygodne dlatego szukam alternatywy,ale wszysto dokładnie zweryfikuje dopiero przy następnym projekcie,bo kolejny blank jedzie do mnie wraz z troszkę innymi komponentami. Tu masz SWS nr. 54-56.http://www.fishingart.pl/komponenty/uchwyty-do-spinningow/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Dziękuję Ważyłeś może tego SWS ? Sprawia wrażenie solidnego i ciężkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Dziękuję Ważyłeś może tego SWS ? Sprawia wrażenie solidnego i ciężkiego.Ważyć go nie ważyłem,ale miał opisaną wagę na 40g,faktycznie sprawia takie wrażenie,ale 3/4 wagi to insert,nakrętka pierścienie i gwint są lekkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Przy krótkim lekkim niezbyt 'sztywnym' blanku duża waga uchwytu może przeszkadzać. Przerobiłem to ze swoim mhx'em 6lb 1.8m i przy uchwycie tvs który do najlżejszych nie należy i podczepionym kręciołku 260g(lżejszych nie posiadam ) coś nie gra.. na szczęście jak ryby biorą to zupełnie nie przeszkadza.Dużo pracowałem w Twoich okolicach w ubiegłych latach w tym roku jakoś mi do Finlandii nie po drodze :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Kijek jest i tak lżejszy od poprzedniej wykałaczki którą zrobiłem,docelowy kołowrotek to 200g 1000.Gdy go doczepiłem razem z przelotkami na taśmę,punkt wyważenia wypada 2cm przed środkiem stopki kołowrotka.Blank ma też mocniejszy dolnik i przy mocnym wymachu pracuje od połowy,poprzednik na blanku muchowym z wklejką pracuje głębiej i to daje dziwne wrażenie (coś a'la krowi ogon).Generalnie chciałem,aby lepiej ładował się poniżej opisanego 1,5g. Edytowane 25 Lipca 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 25 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Dokładnie taki krowi ogon przy głęboko pracującym UL to kołowrotek i waga uchwutu muszą być minimalne inaczej gdzieś gubimy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 25 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 (edytowane) Dokładnie taki krowi ogon przy głęboko pracującym UL to kołowrotek i waga uchwutu muszą być minimalne inaczej gdzieś gubimy komfort.W tym akurat przypadku przynajmniej na sucho,ten felerny efekt jest minimalny blank ma te 6lb w dolniku,natomiast poprzednika teraz po intensywnym uzytkowaniu oceniłbym na 3-max.4lb.Mi to zbytnio nie przeszkadzało w poprzedniku jedynie,gdy chciałem wykożystać maxymalną długość rzutu bardzo lekkim wabikiem (0,5-0,8g) rzuty były lekko nie celne.Ogólnie trochę eksperymentuję z uchwytami i o ile waga wędzisk nie wpływa dla mnie na komfort łowienia to nieodpowiedni uchwyt dyskafikuje użytkowanie takiego kija. Edytowane 25 Lipca 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Matagi w końcu gotowe . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Ma to coś Ale.. nie wiem jaki set przelotek dałeś i o ile wspominałeś że ma się ładować z malutkimi ciężarkami to stalowe ciężkie fuji nie są złe ale ta pierwsza wydaje się być bardzo blisko blanku. Linka nie będzie 'tłukła' o blank? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Ma to coś Ale.. nie wiem jaki set przelotek dałeś i o ile wspominałeś że ma się ładować z malutkimi ciężarkami to stalowe ciężkie fuji nie są złe ale ta pierwsza wydaje się być bardzo blisko blanku. Linka nie będzie 'tłukła' o blank?Pierwsza wlotowa jest na 65cm,kijek był już wcześniej nad wodą po nasączeniu przelotek lakierem.Rzuca już od 0,4g na przyzwoite 20 m,jak założyłem małego jiga na 1,5g to po pierwszym rzucie miałem banana na twarzy,bo poleciał dobrze ponad 40m. Edit.Za szybko przeczytałem post i nie ''zaczaiłem'' dokładnie sensu.Kij miał 3 prototypy spacingu i każdy był testowany rzutowo pod kątem czy mała przelotka nie gasi rzutu i czy linka podczas wyrzutu nie ma zbyt dużego stożka,który obijał by się o blank. Edytowane 30 Lipca 2015 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Set to Fuji Alconite KL -12,KT -7-5 KB -4,5-4x 4 i top 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Fajny koreczek gustownie,widzę że kocur czuwa nad warsztatem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi