filser Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Jaki rozmiar kołowrotka zapodaleś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Fajny koreczek gustownie,widzę że kocur czuwa nad warsztatem.Dziękuje fajnie,że się podoba,''przerzucałem'' te plastry korka z kilka godzin zanim ułozyłem coś sensownego ,a ''siwy'' oczywiście jak zawsze pilnuje ''rzemiosła''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Jaki rozmiar kołowrotka zapodaleś.Oczywiście 1000 nic więcej nie pasuje do takiej witki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Paweł, sporo już w ul przerobiłeś. Mógłbyś określić tak pi razy drzwi cw muchówki w klasie #4? Bo zastanawiam się czy np kijek do 5 g byłby czulszy od mojej Sigmy.Chyba że masz ochote na travela to bierz sigmę i przerabiaj, a ja bede miał porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 30 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Paweł, sporo już w ul przerobiłeś. Mógłbyś określić tak pi razy drzwi cw muchówki w klasie #4? Bo zastanawiam się czy np kijek do 5 g byłby czulszy od mojej Sigmy.Chyba że masz ochote na travela to bierz sigmę i przerabiaj, a ja bede miał porównanie. Muchówka #4 operuje sznurem o wadze 7.78g niepamiętam już na jakiej długości,więc tak teoretycznie powinien wyjść z tego kijek o komfortowym max wyrzucie około 4g,ale to wszystko zależy od samego blanku i ciężko tak tabelkowo oszacować.Co do czułości,trudno mi powiedzieć,mało miałem w rękach seryjnych kijków do 5g,a co do traveli to teraz myślę,że nadają się tylko do muchówek.Lada chwila będę miał blank 6'6'' 4-10lb na warsztacie w jednym kawałku,tylko nie wiem czy do takich kijów jeszcze dorosłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Kolejna ''zgrubna'' przymiarka...szpada X-Fast 6'6'' 4-10lb. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez Paavo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) . Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Obowiązkowy mini-test przed opisaniem i ukończeniem kijka,były okonki i był szczupaczek... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zrób fotkę (o ile możesz) w jaki sposób trzymasz ten uchwyt (rękojeść) gdy łowisz. Nie chodzi mi o moment wyrzutu, a chwyt w momencie zwijania (prowadzenia przynęty). Thnx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Oto fotka ja go ''trzymam'' .Uchwyt i rękojeść pod moją łapkę,mały palec spoczywa na blanku w razie ''W'' jak bym trochę przysypiał .Jak dla mnie dużo wygodniejsze rozwiązanie niż Fuji skss. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Oto fotka ja go ''trzymam'' .Uchwyt i rękojeść pod moją łapkę,mały palec spoczywa na blanku w razie ''W'' jak bym trochę przysypiał .Jak dla mnie dużo wygodniejsze rozwiązanie niż Fuji skss. WP_20150804_14_56_54_Pro.jpgNoooo. Ciekawie. Do łowienia okoni w cieplejszych porach roku jak najbardziej OKI. Nawet do połowu pstrągów powinno być dobrze. W zimnych wolałbym nie trzymać tam palców. Ja przy łowieniu grubych okoni i sandacze z opadu trzymam w ten sposób rękojeść. Zwłaszcza zimą w rękawiczkach. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Noooo. Ciekawie. Do łowienia okoni w cieplejszych porach roku jak najbardziej OKI.Nawet do połowu pstrągów powinno być dobrze. W zimnych wolałbym nie trzymać tam palców. Ja przy łowieniu grubych okoni i sandacze z opadu trzymam w ten sposób rękojeść. Zwłaszcza zimą w rękawiczkach.Ilu wędkarzy tyle przyzwyczajeń,najważniejsze aby było wygodnie.Ja swoje swoje muchowe przyzwyczajenia (oraz z łowienia 3m kijami) troszkę ''wypleniłem'' rok temu i mały palec u dłoni powędrował z foregripu na drugą stronę stopki kołowrotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepccio Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Matagi w końcu gotowe . WP_20150729_20_29_24_Pro.jpg WP_20150729_20_29_44_Pro.jpg WP_20150729_20_30_07_Pro.jpg WP_20150729_20_48_33_Pro.jpg WP_20150729_20_30_31_Pro.jpg WP_20150729_20_30_52_Pro.jpg WP_20150729_20_34_40_Pro.jpg WP_20150729_20_35_06_Pro.jpg Pawle, mam kilka pytań. Od dłuższego czasu śledzę Twoje posty i widziałem, że sporo łowisz UL. Jak się łowi Matagim za pomocą takich mikrusów, jakimi wagowo można rzucać w miarę przyzwoicie. I teraz techniczne pytanko. Jak się sprawuje ten uchwyt (oglądałem do na stronie Tackle), pasuje do takiego lekkiego kijka i z czego robisz te cieniutkie białe przekładki w rękojeści. Pozdrawiam. P.S. Moja córa, która włazi mi tutaj na kolana pozdrawia serdecznie Twojego kota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Pawle, mam kilka pytań. Od dłuższego czasu śledzę Twoje posty i widziałem, że sporo łowisz UL. Jak się łowi Matagim za pomocą takich mikrusów, jakimi wagowo można rzucać w miarę przyzwoicie. I teraz techniczne pytanko. Jak się sprawuje ten uchwyt (oglądałem do na stronie Tackle), pasuje do takiego lekkiego kijka i z czego robisz te cieniutkie białe przekładki w rękojeści. Pozdrawiam. P.S. Moja córa, która włazi mi tutaj na kolana pozdrawia serdecznie Twojego kota.Łowię sporo na UL ale od późnej wiosny do końca lata,później już troszkę ''grubiej''.Co do Matagi to uzbroiłem go troszkę ciężej niż chyba powinno,tak aby lepiej się ładował przy najmniejszych przynętach (jego opisany cw. to 1,5-3,5g).Wyszedł mi kijek który zaczyna rzucać przyzwoicie już od 0,4g przy lince 0,04 i kołowrotku w roz.1000.Kijek elegancko zaczyna działać przy jigu czy nimfie ważącej 0,8g (takimi najczęściej łowię),a komfort się kończy (czyli kijek już za mocno siada przy podbijaniu) przy główce 3g z małym 4cm gumowym paproszku.Jak na razie to najlepszy mój kijek pod białoryb i dłubanie chimerycznych okonków.Co do samego uchwytu to jest bardzo ergonomiczny i bardzo dobrze trzyma kołowrotek,może nie jest najlżejszy,ale do mojej ręki pasuje idealnie (chodzi głównie o średnicę uchwytu,po prostu moja dłoń musi za coś złapać) oraz chciałem zachować taki ''japoński'' styl wędziska.Kolorowe przekładki do korka rękojeści wykonuje wykonuję głównie z twardych podkładek pod mysz komputerową ,które są wykonane chyba z pcv i dobrze się obrabiają podczas toczenia. Ps.Pozdrowienia dla kocura do Twojej córki przekażę osobiście . Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Kolejny projekt skończony,tym razem na warsztacie był ''chiński'' jednoczęściowy blank z Tackle24.de opisany jako TAC Fire Needle One 6'6'' (198cm) opisany jako X-fast 4-10lb.Uchwyt Sea-Guide XMS16 +trochę korka burnta i korkogumy,przelotki też od Sea-Guide SlimSic XO,XON oraz LS Gunsmoke w secie 20-10-6-4,5-3x4+top 4 SlimSic XU,pierścionki w kolorze titanium,nici ProWrap Color Fast Smoke Screen 831 oraz Gudebrod NPC Sunburst 0200.Blank na sucho wydawał się trochę pałowaty,ale po uzbrojeniu i pierwszych testach zmnieniłem zdanie.Kij jest szybki i cięty o szczytowej akcji,bardzo czuły z dużym zapasem mocy w dolniku,najlepiej współpracuje z jigami w przedziale od 4-11g,miał być na pływadło lub łódkę,ale z powodzeniem radzi sobie z brzegu.Jak narazie nawiększa rybka na niego to szczupak grubasek +70cm którego ''darłem'' tańczącego na ogonie przez grążele,a dzisiaj podłubał trochę okoni na kamienistych rafkach.Jak na razie jestem bardzo zadowolony i od teraz jest mój nie odłączny kijek do ''grubszego'' łowienia okoni. Ps.Oczywiście po ukończeniu kijka żaden z posadanych przeze mnie kołowrotków jakoś nie pasował do niego ,więc ''musiałem'' kupić coś nowego specjanie pasującego i się udało. Tutaj z Lexą 2500sh a raczej już dh ,bardzo fajny i przyjemny duecik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Ha,haaaaa.Niezłe, jak już do koloru omotek dobierasz (dokupujesz) młynek. Te przelotki Sea Guide to ktore to?Czyżby te z linku niżej? http://tackle24.de/index.php?a=6333 Potrzebuję #30 i dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Ha,haaaaa.Niezłe, jak już do koloru omotek dobierasz (dokupujesz) młynek. Te przelotki Sea Guide to ktore to?Czyżby te z linku niżej? http://tackle24.de/index.php?a=6333 Potrzebuję #30 i dlatego pytam. Eeee...tak to nie było,żaden kołowrotek które mam nie pasował rozmiarowo,kijek potrzebował kołowrotka ciutkę większego niż shimanowskie 2000 czy 2500,a Daiwa TDS 2500iA ma dożywotke przy innym kiju,stąd zakup,kolorami zgrało się raczej przypadkowo. A przelotki jakich użyłem to te: http://tackle24.de/index.php?a=6004〈=eng http://tackle24.de/index.php?a=6604〈=eng http://tackle24.de/index.php?a=1030〈=eng http://tackle24.de/index.php?a=6411〈=eng Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Czyli to te są tymi Sea Guide? Mają na ramce znaczek "S" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Tu masz katalog tej firmy,tak przelotki mają mini logo w kształcie litery S,odtatnio gdy rozbierałem kijek Dragona,też miał przelotki tej firmy (to samo logo).Ja wiem ,że się troszkę wkopuje w jakiś sposób promując ''chińszczyznę'',ale czy przelotki Fuji są produkowane w Japonii,szczerze wątpie.Przelotki czy uchwyty do kołowrotków tej firmy które posiadam są dokonałej jak za tą cene jakości. http://sea-guide.com/catalog/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Dobra. Dzięki. Jeżeli jest ta "S"-ka to jest dobrze. Potrzebuje #30 wejściówkę do Daiwy kumpla. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Fajnie wyszedl ten TAC Nie myslales zeby rear troche podtoczyc? Fore jest proste lub lekko wklesle, butt wklesly, tylko rear troche taki wypukly sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Fajnie wyszedl ten TAC Nie myslales zeby rear troche podtoczyc? Fore jest proste lub lekko wklesle, butt wklesly, tylko rear troche taki wypukly sie wydaje Tak musi zostać na reargripie już nie było ''mięsa'' aby go podtoczyć na mojej prymitywnej tokarce,musiał bym toczyć razem z wklejoną tuleją żeby się nie rozleciał,a w takim przypadku uniemożliwiło by mi to poprawny montaż całego uchwytu,bo kupiłem przy ciasny dolny pierścionek i cały uchwyt musiałem składać od góry. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Ja wlasnie tocze takie elementy na tulejce, ale fakt faktem bardziej precyzyjny sprzet sie przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 W Matagi rear toczyłem z wklejoną już tuleją z uchwytu,niestety w tym projekcie przez troszkę źle dobrany pierścionek nie było takiej możliwości,a moja pesudo ''tokarka'' z wkrętarki i ''deskowej'' ramy z podstawą z łożyskiem pod oś toczenia,do precyzyjnych narzędzi nie należy,chociaż przy odrobinie wprawy daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Gdzieś na rybach...z ''chińczykiem'',a raczej z dwoma . 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi