Lars Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Widzę, że na północy jesień już się rozgościła. Piękny widok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Widzę, że na północy jesień już się rozgościła. Piękny widok.Bardziej pasuje stwierdzenie,że w tym roku taka anomalia pogodowa jak ''lato'' w moim regionie nie wystąpiła . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Czy w związku z tym zauważyłeś różnice w zachowaniu się ryb porównując do analogicznego okresu z lat ubiegłych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Może elaborat z tego nie będzie,ale różnice w bytowaniu i migrowaniu ryb są dość znaczne: Lata porzednie: Wiosna-zejście lodu połowa-koniec marca,-szczupaki na płyciznach od kwietnia do lipca,później ''posucha'' do początku-połowy października,najlepsze wyniki koniec listopada,początek grudnia (do pierwszego lodu)-sandacz aktywny na głebokiej wodzie od marca do czewca,lato do końca września aktywny na płytszych miejscach i kamienistych rafkach,jesień znowu powrót na głebokie miejsca,najlepsze wyniki listopad.-okoń aktywny na głębokiej wodzie od marca do czerwca,lato płytsze miejsca ,najlepsze wyniki sierpień wrzesień.Ogólnie poprzednich okresach pory roku następowały łagodnie,tarło białorybu nie opóźnione,latem i wczesną jesienią bardzo odbfite rójki jętki i chruścika (drobnica bardzo intensywnie i w dużych skupiskach żerowała powierzchniowo) Ten sezon: Wiosna zejscie lodu koniec kwietnia- szczupak aktywny dopiero od czewca dosłownie na każdych miejscówkach (zapomnij o łapaniu okoni czy sandaczy bez ''stalki'') do tej pory-okoń ''posucha'' do prakycznie do sierpnia,teraz aktywny na głębszej wodzie-sandacz podobnie jak okoń ''lipa'' do sierpnia,teraz aktywny na płytkich rafkach.Ten sezon bardzo chłodny, niskie temperatury (8-12 st.) utrzymywały się do końca czerwca,tarło białorybu bardzo opóźnione,duże wiatr (10-20km/h) praktycznie każdego dnia,rójki owadów bardzo słabe,powierzchniowe żerowanie drobnicy znikome. To są spostrzeżenia,zebrane z 3 jezior i ''moich'' brzegowych miejscówek,pominąłem wszelkie wypawy na ''wożonego'' po jeziorze z echosadą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Gdzieś na rybach...z ''chińczykiem'',a raczej z dwoma . WP_20150828_12_05_10_Pro.jpg WP_20150828_11_58_58_Pro.jpg To drugie zdjęcie...... trudno mi znaleźć właściwe słowa ... wymiata.. przepiękny krajobraz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 To drugie zdjęcie...... trudno mi znaleźć właściwe słowa ... wymiata.. przepiękny krajobraz .To akurat takie małe "kameralne'' jeziorko...10min rowerkiem od domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Łażenia z ''chinczykami'' ciąg dalszy tym razem urban-fishing,a bardziej może highway fishing ,bo na górze rowerostrada i 4-pasmówka Lahti-Turku.Miejscówka rybna,ale trudna i pełna niespodzianek.Na odpowiednio grubym sprzęcie,można przyciąć ''marketowego górala'' lub prawie nówkę ''jopo'' (taki fiński wigry) .Teren nie za fotogeniczny,ale rybki za to mają z tej wody piękne kolorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 To Matagi TR69 Super Big Pond,uchwyt SWS (taki o 50% tańszy zamiennik Anrew's Fishing) z insertem z laminatu drewnianego Ten uchwyt to jakiej srednicy? 23mm podobnie jak Andrew Fishing? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 14 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Ten uchwyt to jakiej srednicy? 23mm podobnie jak Andrew Fishing?Dokładnie 24mm,mierzone na metalowych pierścieniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Jak myslisz da sie rozwiercic ten uchwyt, od srodka? Normalnie ma chyba 11mm, ja pewnie bym potrzebowal 12.5mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 14 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Jak myslisz da sie rozwiercic ten uchwyt, od srodka? Normalnie ma chyba 11mm, ja pewnie bym potrzebowal 12.5mmNormalnie uchwyt ma otwór w insercie 10mm,a średnica insertu w miejscu ''wejścia'' do metalowej tulei z gwintem to 14,5mm,więc może być przymało.Sam insert to nie zwykłe drewno a laminat drewniany (taka sklejka wysokiej jakości),więc wytrzymałość takiego inseru jest dużo większa niż litego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Coś się dzieje...pomyślałem,że trochę trzeba zluzować z ''korkowym ortodoksyzmem'' i zrobiłem coś innego...projekt też całkiem inny ,ale o tym później... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Paweł gratulacje naprawdę elegancko nie pomyślał bym ze z tego plamiaka mozna coś tak fajnego zrobić ,jaka nić będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ten ''fason'' duplonu mi podpasował,bo nie ma ''żywych'' kolorów jedynie dwa odcienie szarego i czarny.Nitka FishHawk Met. 9011 Gun Metal (jest bardziej stalowo-szara od ProWrap Gun metal,bardziej jak kolor Pewter tyle,że o ton jaśniejsza) plus tipety z ProWrap Smoke Screen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ciekawie sie zapowiada Nie myslales zeby ta zaslepke bardziej do srodka pianki wprowadzic? Lepiej by wygladalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Ciekawie sie zapowiada Nie myslales zeby ta zaslepke bardziej do srodka pianki wprowadzic? Lepiej by wygladaloSię pomyśli,się zrobi,na razie przymiarka...w tym projekcie toczona rękojeść składa się tylko z butt-a... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 (edytowane) Poprzedni projekt praktycznie skończony,ale jeszcze trochę poczeka na odsłonę .A teraz taki skromny sandaczowy Batsonik w jednej części się robi .Takie sobie na razie przymiarki. Edytowane 22 Września 2015 przez Paavo 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 22 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 A insert jest planowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 A insert jest planowany?Miał być i coś tam nawet wytoczyłem,ale po przymiarkach odpuściłem go sobie, jakoś mi nie pasował,po prostu za dużo było już tego burla i cała koncepcja traciła wizualnie na lekkości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRIspin Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 A czy po dokręceniu kołowrotka ten gwint od strony rear gripu będzie widoczny , i czy nakrętke troszkę skracałeś czy to jej orginalna długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 23 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 (edytowane) A czy po dokręceniu kołowrotka ten gwint od strony rear gripu będzie widoczny , i czy nakrętke troszkę skracałeś czy to jej orginalna długość?Na zdjęciu praktycznie wygląda tak jak po przykręceniu kołowrotka,samą tuleję nakrętki skróciłem o jakieś 5mm,aby po maksymalny odkręceniu,dało radę włożyć kołowrotek (robione pod Daiwę 2500-3000 która ma stopkę dłuższą od Shimano w tym rozmiarze o jakieś 3mm).Zastosowałem kskss,ze względu na ergonomię,takie rozwiązanie lepiej ''wypełnia'' dłoń i bardziej komfortowo,przynajmniej dla mnie,zwłaszcza przy tym blanku,który ma swoje 14-15lb mocy. Edytowane 23 Września 2015 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordG Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Coś się dzieje...pomyślałem,że trochę trzeba zluzować z ''korkowym ortodoksyzmem'' i zrobiłem coś innego...projekt też całkiem inny ,ale o tym później...WP_20150915_21_04_52_Pro.jpgFajna odskocznia od korka i pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 25 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Nocne ''gmeranie'' i taki testowy spacing do Batsona i ugięcie pod 600g,zdjęcie kiepskie,ale coś tam widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 (edytowane) Paweł a jakbyś jedną przelotke mniej dal i zrobił wieksze odległości na pierwszych trzech przelotkaćh licząc od startowej to może by dolnik zapracowal warto sprawdzić Edytowane 25 Września 2015 przez filser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 25 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Paweł a jakbyś jedną przelotke mniej dal i zrobił wieksze odległości na pierwszych trzech przelotkaćh licząc od startowej to może by dolnik zapracowal warto sprawdzićTe 600g to ciutkę przy mało,aby dolnik zaczął pracować w tym akurat blanku (REVS610MXF),a liczba przelotek jest jak najbardziej zgodna z przeznaczeniem kijka czyli ''opadingu''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi