dyliog Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Do 1k można się zastanowić nad shimano sustain. To taki stradic na "apgrejdzie". Do TP mu daleko no ale młynek całkiem ciekawy i w miarę solidny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 A moim zdaniem Sustain to najbardziej nietrafiony wybór w kategorii jakość/cena. Użytkowo i jakościowo wiele się nie różni od Stradica, a 2 razy droższy, a wyraźnie mu brakuje do Twina, nieznacznie droższego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Takim oto sposobem z nowego Stradica FL zaczynam się rozglądać za jakaś fajna promocją na Twin Powera PG ))) Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Patrząc po cenach np u mefisto to miedzy sustainem a stradic'iem jest mniejsza różnica cenowa niż twin powerem a susteinem. Nowego stradica w rękach nie miałem ale osobiście też bym go wolał od sustaina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 TP 15 4000PG i zabija jakościowo Stradica i tym bardziej Sustaina, który jest tylko nieco tańszy od Twinka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 TP 15 4000PG i zabija jakościowo Stradica i tym bardziej Sustaina, który jest tylko nieco tańszy od Twinka. 100% potwierdzam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Kurczę z 800 zł robi sie już 1500 )) Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Nie "kurczę", tylko kupuj taki kręcioł na jaki Cię stać w tym momencie, bo zaraz okaże się że Stelka lepsza i budżet dojdzie do 3k.Następnie dowiesz się, że Stelka jest 'do du..y", a wszystkie Daiwy ząbkują. Po czym wrócisz do punktu wyjścia, westchniesz, przykręcisz do kijka Zaubera i... pójdziesz na ryby 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolinka666 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Poszukaj Biomastera w tym budżecie. Gdzieś widziałem 4000 FB za 850. Ja takiego używam trzeci sezon przy głównym spiningu. Główki do 25 gr,obrotówki do nr 4.chodzi tak samo jak po wyjęciu z pudełka,do tej pory był raz na smarowaniu przed tym sezonem i wg serwisującego środek wygląda jak nowy. Dodam ,że 90 proc mojego łowienia to jest rzeka,czyli ma co robić. Biomaster 11 będzie na pewno mocniejszy od stradica,sustaina ,jak weźmiesz sustaina do ręki to czujesz jakbyś trzymał tanią zabawkę za dwie stówki. Miałem go i szybko się pozbyłem. Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez trolinka666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Czy stradic fk 4000 nada się do troci z morza ? Kij 300cm 10-40, blachy to 15-28g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Napewno się nada, ma fajne szybkie przełożenie do tego przynęty do połowu troci brzegu morskiego nie stawiają wielkich oporów. Trochę powinien posłużyć, nie mocz go i serwisuj co sezon i będziesz zadowolony... Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez mathew.stepnicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Panowie, pytanie do właścicieli nowego Stradica FL. Jaką długość korbki ma rozmiar 2500? Rozmiar C3000 ma 55mm a wersja japońska 2500S ma 50mm. Pytanie jak wersja europejska 2500, 55mm czy 50mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 1 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2019 Wyczekałem, zamówiłem, wczoraj zabrałem nad wodę...zobaczymy ile wytrzyma rozmiar 4000...skoro nawet 2500 ma dać radę przy sandaczowym opadzie... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Wyczekałem, zamówiłem, wczoraj zabrałem nad wodę...zobaczymy ile wytrzyma rozmiar 4000...skoro nawet 2500 ma dać radę przy sandaczowym opadzie... Catrol możesz go porównać do jakiejś innej 4000ki z shimano czy jest taka sama buda ? Sam zastanawiam się nad kupnem FLa ale 4000 wydaje mi się za duży a 2500 jakoś go nie widzę nawet do łowienia na 20g.... Tobie do czego ma służyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Catrol możesz go porównać do jakiejś innej 4000ki z shimano czy jest taka sama buda ? Sam zastanawiam się nad kupnem FLa ale 4000 wydaje mi się za duży a 2500 jakoś go nie widzę nawet do łowienia na 20g.... Tobie do czego ma służyć ? Ale 20 g waga przynęty, czy 20 g główka? Po mojemu 2500/3000 będzie ok do 15g + guma, a powyżej 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Przyjmijmy, że główka 15g max plus guma 3-5cali. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Powitać Panowie, jak widzę te maszynę ? Wielkość - troszkę większa niż Stradic '15 (FK) 4000. Mój stary kręcioł '15 4000 obecnie ma rozebrane ramiona rotora (bo już kabłąk opadał) ale wieczorem zrobię fotkę obu maszynek obok siebie...samo body może coś Nam powie... Co mu przewiduję - gumy 6.5 - 9cm (raczej smukłe) główki 15g...może czasem 16-18g ale raczej na wodzie stojącej lub z minimalnym uciągiem.Plecionka - PE # 1.0 - 1.2Do grubszych tematów wyznaję TP'ry Na razie na moich miejscówkach jest płytko także było 7-8cm i 12g i nie robiło to na nim wrażenia. Praca - Lekko i płynnie. Nie ma efektu "chrupiącej" i "szeleszczącej" pracy jaką miał nowy, wyjęty z pudełka '15 4000 (4:8:1) JDM.Szum jest raczej czysto akustyczny, nie czuć żeby coś gdzieś stawiało opory i hamowało pracę bebechów...no i głupkowaty mały stuk, jakby "zaskok" podczas szybkiego startu. Tzn. jak podrzucimy przynętę kijem i chcemy wykasować luz linki to czuć zaskok, i tym samym niezbyt głośny no ale jednak stuk...także chcesz skasować luz plecionki, najpierw musisz wykasować ruchem korby luz posuwu...bo ten luzik czuć jakby bardziej z posuwu.Korbę bardzo krótko się wkręca...dosłownie parę zwojów gwintu i korba siedzi...aż czasem strach czy nie rozkręci się. Ciekawostka - leciutko wkręcona korba i maszynka kręci inaczej niż po przykręceniu tak jakby rozsądek nakazywał dokręcenie korby w kołowrotku rozmiaru 4000 który ma służyć do łowienia sandaczy z opadu.Podkreślam - nie dokręcam na chama bo nawet by się raczej nie dało...ale wystarczy o 1mm zwoju gwintu dalej dokręcić i już inna praca.Czego to zasługa ? Może tego, że podkładki ustawiające przekładnie nie leżą między łożyskiem, a kołem przekładni tylko między obudową, a łożyskiem (jak w niektórych Daiwach) Tak mówi schemat. Nie rozkręcałem, nie zamierzam...zamierzam łowić tym kołowrotkiem do oporu, i nie oszczędzać go...ale też dbać o czystość maszyny...zobaczymy czy taki z niego mocarz... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 3 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 (edytowane) Catrol możesz go porównać do jakiejś innej 4000ki z shimano czy jest taka sama buda ? Sam zastanawiam się nad kupnem FLa ale 4000 wydaje mi się za duży a 2500 jakoś go nie widzę nawet do łowienia na 20g.... Tobie do czego ma służyć ? Nie wiem czy fotki to oddają...ale rozmiar body może i jest taki sam ale miejsce w którym stoi przekładnia jakby większe.Buda na pewno inaczej wyprofilowana.Dla porównania zrobiłem fotki korb..."T- knob" od FL'ki jest obłędnie duży... Trochę żeśmy zrobili off-top'a - zgłaszam do moderatora żeby przeniósł posty o Stradic'u do wątku o Stradic'kach i generacjach...Posty #238-243 przeniesione z wątku "Pochwal się nowym sprzętem" Edytowane 5 Września 2019 przez Jano 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Nie wiem czy fotki to oddają...ale rozmiar body może i jest taki sam ale miejsce w którym stoi przekładnia jakby większe.Buda na pewno inaczej wyprofilowana.Dla porównania zrobiłem fotki korb..."T- knob" od FL'ki jest obłędnie duży... Trochę żeśmy zrobili off-top'a - zgłaszam do moderatora żeby przeniósł posty o Stradic'u do wątku o Stradic'kach i generacjach...Posty #238-243 przeniesione z wątku "Pochwal się nowym sprzętem" DSC_0264.jpg DSC_0261.jpg Przekładnia w FL jest trochę większa niż w Ci4+ '16 (zakładam, że FK miał taką jak Ci4+ '16) - jest test na YT u przyjaciół ze wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 5 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 z tymi przekładniami to będzie tak że niedługo koło zamachowe będą pchać do kołowrotka.Wg mnie bardziej materiał ma znaczenie,rozmiar w mniejszym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Oglądałem rozbierane sesje i filmy rozbiórkowe rozmiaru 2500 FL'ki...i przekładnia jest większa niż w 15-stce roz. 4000. Materiał przekładni na pewno ma znaczenie odnośnie kultury przekładni...jakiejkolwiek wielkości ona by nie była.Mam wrażenie, że do tych czarnych przekładni o dosyć śliskiej powierzchni większość smarów słabo się klei, po jakiś czasie ten smar wyciska się poza obszar roboczy zębów i stąd opinie, że po jakiś czasie gorzej maszynka pracuje. Dla mnie gorsze jest inne zjawisko - końce osi przekładni zawsze są trochę za luźno pasowane z łożyskami, stawiają te przekładnie na podkładkach o śr. wew. 8mm (przeważnie srebrne, stalowe o grubości bodajże 0.3 - 0.35mm)Luźno siedzi przekładnia w łożyskach, kołowrotek połowi trochę i zaczyna korba trochę "bić"...wszystko robione żeby kręcił jak najlżej, miał ten legendarny "lekki start" a nie kręcił jak najstabilniej, jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Trochę dziwna jest tendencja odchodzenia od dokładnego spasowania przekładni w osi poprzecznej, gdy równoczesnie giętymi sprężynowymi podkładkami wybierany jest do minimum luz na pinionie i wałku posuwu. Ale widocznie tak ma być, pozostaje zawierzyć skośnookim. To, że kołowrotek ma pracować do wypustu kolejnej generacji może mieć ziarno prawdy. Faktem jest, że takie czarnuchy i białe stradiki fe, tp f itd., intensywnie zwykle eksploatowane, pojawiały się w obrocie wtórnym dość licznie do 20 lat po wypuście i potrafią jeszcze kręcić latami. Udane skądinąd i sprzedane w dużej ilości młynki z lat 2005-2015 często kończą żywot już u pierwszego właściciela po kilku latach. Mówimy oczywiście o stradikach i podobnych tam biomasterach, rarenium itd. Nikt nie wymaga od alivio był był dozgonnym towarzyszem wędkarskich wypraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2019 Krzysztof, mnie już dawno martwi, dziwi, irytuje fakt...że kołowrotki z lat 2010-2013 (dla mnie te najciekawsze) strasznie szybko "zniknęły" - jakoś mało słychać o tym żeby ktoś jeszcze na sklepowej półce czy jakimś zapleczu znalazł jakiegoś zalegacza, także mało na rynku wtórnym. To luźne pasowanie to bzdura...tak spasowany kołowrotek połowi trochę, a później jak korba zaczyna pracować co raz mniej centrycznie, zaczyna się szum przekładni i wtedy można po wykręceniu korby, szpilka obrócić bieżnią wewnętrzną łożyska...bez obracania przy tym przekładnią. W odniesieniu do Stradic'a FL...po co było tak krzyczeć o tym, że dali mikro moduł "Silent Drive" ze Stelli...jak nie wykorzystali jego potencjału ?Co z tego "Silent Drive" jak przekładnia i jej ustawienie psuje cały efekt ? Kiedy pomyślą o tym żeby łożysko z prawej strony dać większe, zamontować je jakoś stabilniej ?Kolejna ciekawostka - Na schemacie już nie łaska podać wymiarów łożysk...nawet jak Ci się skończy gwarancja (o ile po jej końcu będzie co ratować) dopóki nie rozbierzesz kołowrotka nie będziesz wiedział jakie łożyska kupić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 7 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Też mnie zastanawia powód odstąpienia od stosowania łożyska o rozmiarach lewego z prawej strony, zwłasza w lubianych przeze mnie 09 tp 4000 sw czy 15 tp 4000 pg. Swoją drogą to rozwiązanie nie tylko spotykane w stelli SW, ale wybiórczo nawet w tańszych kręćkach, z tych miałem lub mam np: Stradic 4000 Fa, Fh, Sienna 4000 fd, Super 2500 gtmrc. Oszczędnosci? Jesli tak, to dziadowskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Czytam te Wasze rozważania co powinno być a nie jest....To nie Wam użytkownikom ma być dobrze tylko producentom .Ktoś słusznie zauważył, ma żyć do wypuszczenia nowego modelu, dlatego ja opieram się na starych produktach stelle 2500 i 4000 z 2008 roku i 1000-ka z 2010 roku,TP 2500 z 95 roku, TP SW 4000 z 2009 roku.To przy serwisowaniu maszyny na lata , nie jak te obecne wydmuszki.Nawet zakupiony za 400 zł z zapasową szpulą team dragon 2500iz jet użytkowo nie gorszy jak daiwa ze średniej półki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi