Algeroth82 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Tylko teraz pytanie dlaczego wszyscy wybierają ci4+. FL jest tylko 30g cięższy, a z tego co wyczytałem to powinien być dużo bardziej wytrzymały...Bo 30 gram przy tych wagach to już całkiem spora różnica (ponad 15% więcej niż ci4)Choć sam dzisiaj wybrałbym jednak fl, a mam ci4 Edytowane 17 Listopada 2019 przez algeroth82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 W takim razie załóżmy, że nie zależy mi na masie kołowrotka. I co teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 FL powinien miec sztywniejsza obudowe mniej podatna na odksztalcenia, wiec wzialbym FL. Osobiscie od 2 sezonow uzytkuje Ci4+ do takich zastosowan i jest calkiem ok Tyle ze po zakupie warto zajrzec do srodka, bo moj egzemplarz byl suchy jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Do UL zawsze lżejszy kołowrotek. Ja bym ostawiał na CI4+. 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Mam podobny dylemat i skłaniam się do fl , bardziej mi się podoba :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Do UL zawsze lżejszy kołowrotek. Ja bym ostawiał na CI4+. Waga kompletnie za mną nie przemawia. Całe życie łowię na ciężkie kołowrotki, wyważają mi one dobrze wędki. W tej chwili przy okoniówce mam kołowrotek ważący 250 gram, więc czy przesiądę się na 190 czy 220 to naprawdę nie zmieni to mojego życia. A zależy mi żeby kołowrotek wytrzymał chociaż 3-4 sezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Teraz bede odbierał kij okoniowy z pracowni do 10-12g plus gumke i FL wezme 2500 moze bedzie git. a moze 3000.Jak zda egzamin to na wiosne wezme 4000ke pod bolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Waga kompletnie za mną nie przemawia. Całe życie łowię na ciężkie kołowrotki, wyważają mi one dobrze wędki. W tej chwili przy okoniówce mam kołowrotek ważący 250 gram, więc czy przesiądę się na 190 czy 220 to naprawdę nie zmieni to mojego życia. A zależy mi żeby kołowrotek wytrzymał chociaż 3-4 sezony.Jeśli zadbasz o serwis młynka i nie będziesz go moczył czy przeciazal to każdy z powyższych stradicow Ci posłuży te kilka sezonów. Są to proste konstrukcje, które nie męczone powyżej powiedzmy 10gr są fajna opcja w dobrych pieniądzach.... Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurkan Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 30 gram przy spinach o wadze w przedziale wagowym 65-85 gram robi dużą róznicę. Łowię patykami w delfnie ponad 150 dni w roku po kilka godzin dziennie na dwóch zbionikach ( 70 cm do 2 m) i duży zbiornik do 20 m głębokości ze Stradicem 2500 CI4+(czasami z nieco cięższymi młynkami) i przy gumach gdzie b. ważnym elementem jest animacja CI4+ ze swoją wagą ma dla mnie kolosalne znaczenie.(S) 2500 CI4+ przy dbałości o jego czystość nigdy mnie nie zawiódł nawet przy zębatych (max 76cm) i garbusach (40+) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Ja wybrałbym ci4 lżejszy będzie lepiej wyważał No chyba ze lubisz dłuższe okoniowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Granvorka: rozumiem, że masa nie jest najistotniejsza dla ciebie, ale może przeanalizuj argumenty. Całe życie łowisz ciężkimi i jest ok? Ale czy łowiłeś bardzo lekkimi? Przy przynętach do 5 g argument trwałości raczej nie ma zastosowania, kazdy młynek to zdzierży latami bez żadnego uszczerbku na zdrowiu. Ja przypinałem do wędeczki do 6g o masie 90g zamiennie stradica 1000 fk i vanquisha c2000s. To tylko 30g różnicy... Nic bardziej mylnego, czułość zestawu, łatwość operowania, ogólna subtelność rosły w błyskawicznym tempie wraz ze spadkiem masy kręcioła. O jakim wyważaniu kija UL mówimy ?! Krótkiego patyka ok. 100g? On jest wyważony sam z siebie, w sensie że nie męczy ręki, żadnych kombinacji tu nie trzeba.Mam wrażenie, że z góry przyjąłeś określoną opcję, bo np. FL bardziej ci lezy wizualnie czy coś tam (i w porządku, każdy ma prawo mieć własne gusta i zdanie), a pytania miały na celu uzyskanie potwierdzenia jej dla twojego spokoju ducha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Ci4+ i nie ma co deliberować jeśli mówimy o UL i przynętach z CW wędki.Mam takiego w rozmiarze 1000 i tam nie ma się przy tym zastosowaniu co zepsuć.Waga ma zdecydowane znaczenie przy tak finezyjnym łowieniu.Zastanawianie się czy wytrzyma 3-4 sezony (jeśli nie będzie się go katowało ponad to do czego jest zrobiony) nie ma kompletnie sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borowik22 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Panowie pytanie z innej beczki, Shimano Stradic FL 4000 MHG , kołowrotek chodzi pięknie jednak na korbie ma lekki luz góra-doł, i nie pomaga tu mocniejsze wkręcenie korby,przy jednostajnym kręceniu wszystko jest ok , jednak przy podbiciu z opadu jak korba się zatrzymuje czuć puknięcie, mnie to denerwuje strasznie , zwłaszcza że to nowy młynek, kręciłem takim samym w sklepie i jest podobnie chociaż mi się wydawało że troszkę mniejszy ten luz , jak tam u was w FL-kach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Całkowicie normalne, a zwłaszcza w Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borowik22 Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Ok dziękuję BazyL, bo już myślałem że mam takie szczęście:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Też miałem minimalny luz na korbie i słychać było puknięcie, dołożyłem cienką podkładkę 0,03mm pomogło. Między łożyskiem a kołem napędowym nie było żadnej podkładki regulującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Czy w modelu CI4+ szpule 1000 i C2000S różnią się tylko tym, że ta druga jest płytka? Czy również średnica szpuli/rantu je różni? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Jeżeli chodzi o te 42mm to 1000 i 2000 maja tyle. Przynajmniej doczytałem tak. Kiedyś chyba były inne wymiary a teraz maja tyle samo. Tu chyba przykład,jeżeli się mylę przepraszam za wprowadzenie w błąd. https://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/29942/16-stradic-ci4-c2000s-free-shipping.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perez123 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Panowie czy w modelach stradic sfc 3000/sfd 3000 ten drugi to nowszy model,wie ktoś może... Edytowane 19 Listopada 2019 przez Perez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Pod sandacza z opadu ten nowy stradic FL sie nada , czy w tej cienie szukac jakiejs używki i przy kijku do 30 gram jaki rozmiar szpuli brać 3000 czy 4000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Napewno się sprawdzi ale za długo nie wytrzyma, niestety trzeba by poszukać czegoś mocniejszego. Jeśli nie podbijasz z korby jak robią co nie którzy to jest szansa na 2-4 sezony z stradickiem. Do takiego zastosowania mam daiwe certate 3000 lub biomka 4000fb. Certate nigdy mnie zawiodła i po 3 sezonach kręci jak nowa pomimo wąsatych niespodzianek... Biomek pracuje z kijem na szczupaki i też jest zacna maszyna jak za 700zl. Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzikiBill Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Są gdzieś dostępne płytkie szpule do stradic-a CI4+ 2500 ?? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Oczywsicie, że są ale cena poraża trochę bo wychodzą po ściągnięcia z jp około 220zl... Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Pod sandacza z opadu ten nowy stradic FL sie nada , czy w tej cienie szukac jakiejs używki i przy kijku do 30 gram jaki rozmiar szpuli brać 3000 czy 4000 ?Daiwa bg. Gdyby budżet ci się nie spinal to wal na priv. Mam coś co może cię zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Napewno się sprawdzi ale za długo nie wytrzyma, niestety trzeba by poszukać czegoś mocniejszego. Jeśli nie podbijasz z korby jak robią co nie którzy to jest szansa na 2-4 sezony z stradickiem. Do takiego zastosowania mam daiwe certate 3000 lub biomka 4000fb. Certate nigdy mnie zawiodła i po 3 sezonach kręci jak nowa pomimo wąsatych niespodzianek... Biomek pracuje z kijem na szczupaki i też jest zacna maszyna jak za 700zl. Sent from my POCOPHONE F1 using TapatalkA tego biomastera można zakupić gdzieś jeszcze bo wszędzie wyprzedany praktycznie I wiem że to nie ten wątek ale jak wypadają te kołowrotki Abu spinnigowe w łowieniu z opadu ktoś ma jakieś opinie , revo rocket , inshore itd coś się nada . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Listopada 2019 przez phelela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi