Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko teraz pytanie dlaczego wszyscy wybierają ci4+. FL jest tylko 30g cięższy, a z tego co wyczytałem to powinien być dużo bardziej wytrzymały...

Bo 30 gram przy tych wagach to już całkiem spora różnica (ponad 15% więcej niż ci4)

Choć sam dzisiaj wybrałbym jednak fl, a mam ci4 ;)

Edytowane przez algeroth82

Do UL zawsze lżejszy kołowrotek. Ja bym ostawiał na CI4+. 

Waga kompletnie za mną nie przemawia. Całe życie łowię na ciężkie kołowrotki, wyważają mi one dobrze wędki. W tej chwili przy okoniówce mam kołowrotek ważący 250 gram, więc czy przesiądę się na 190 czy 220 to naprawdę nie zmieni to mojego życia. A zależy mi żeby kołowrotek wytrzymał chociaż 3-4 sezony.

Waga kompletnie za mną nie przemawia. Całe życie łowię na ciężkie kołowrotki, wyważają mi one dobrze wędki. W tej chwili przy okoniówce mam kołowrotek ważący 250 gram, więc czy przesiądę się na 190 czy 220 to naprawdę nie zmieni to mojego życia. A zależy mi żeby kołowrotek wytrzymał chociaż 3-4 sezony.

Jeśli zadbasz o serwis młynka i nie będziesz go moczył czy przeciazal to każdy z powyższych stradicow Ci posłuży te kilka sezonów. Są to proste konstrukcje, które nie męczone powyżej powiedzmy 10gr są fajna opcja w dobrych pieniądzach....

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

• Like 1

30 gram przy spinach o wadze w przedziale wagowym 65-85 gram robi dużą róznicę. Łowię patykami w delfnie ponad 150 dni w roku po kilka godzin dziennie na dwóch zbionikach ( 70 cm do 2 m) i duży zbiornik do 20 m głębokości ze Stradicem 2500 CI4+(czasami z nieco cięższymi młynkami) i przy gumach gdzie b. ważnym elementem jest animacja CI4+ ze swoją wagą ma dla mnie kolosalne znaczenie.(S) 2500 CI4+ przy dbałości o jego czystość nigdy mnie nie zawiódł nawet przy zębatych (max 76cm) i garbusach (40+)

Granvorka: rozumiem, że masa nie jest najistotniejsza dla ciebie, ale może przeanalizuj argumenty. Całe życie łowisz ciężkimi i jest ok? Ale czy łowiłeś bardzo lekkimi? Przy przynętach do 5 g argument trwałości raczej nie ma zastosowania, kazdy młynek to zdzierży latami bez żadnego uszczerbku na zdrowiu. Ja przypinałem do wędeczki do 6g o masie 90g zamiennie stradica 1000 fk i vanquisha c2000s. To tylko 30g różnicy... Nic bardziej mylnego, czułość zestawu, łatwość operowania, ogólna subtelność rosły w błyskawicznym tempie wraz ze spadkiem masy kręcioła. O jakim wyważaniu kija UL mówimy ?! Krótkiego patyka ok. 100g? On jest wyważony sam z siebie, w sensie że nie męczy ręki, żadnych kombinacji tu nie trzeba.

Mam wrażenie, że z góry przyjąłeś określoną opcję, bo np. FL bardziej ci lezy wizualnie czy coś tam (i w porządku, każdy ma prawo mieć własne gusta i zdanie), a pytania miały na celu uzyskanie potwierdzenia jej dla twojego spokoju ducha.

• Like 1

Ci4+ i nie ma co deliberować jeśli mówimy o UL i przynętach z CW wędki.

Mam takiego w rozmiarze 1000 i tam nie ma się przy tym zastosowaniu co zepsuć.

Waga ma zdecydowane znaczenie przy tak finezyjnym łowieniu.

Zastanawianie się czy wytrzyma 3-4 sezony (jeśli nie będzie się go katowało ponad to do czego jest zrobiony) nie ma kompletnie sensu.

Panowie pytanie z innej beczki, Shimano Stradic FL 4000 MHG , kołowrotek chodzi pięknie jednak na korbie ma lekki luz góra-doł, i nie pomaga tu mocniejsze wkręcenie korby,przy jednostajnym kręceniu wszystko jest ok , jednak przy podbiciu z opadu jak korba się zatrzymuje czuć puknięcie, mnie to denerwuje strasznie , zwłaszcza że to nowy młynek, kręciłem takim samym w sklepie i jest podobnie chociaż mi się wydawało że troszkę mniejszy ten luz , jak tam u was w FL-kach?

• Like 1

Jeżeli chodzi o te 42mm to 1000 i 2000 maja tyle. Przynajmniej doczytałem tak. Kiedyś chyba były inne wymiary a teraz maja tyle samo. Tu chyba przykład,jeżeli się mylę przepraszam za wprowadzenie w błąd. https://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/29942/16-stradic-ci4-c2000s-free-shipping.html

Napewno się sprawdzi ale za długo nie wytrzyma, niestety trzeba by poszukać czegoś mocniejszego. Jeśli nie podbijasz z korby jak robią co nie którzy to jest szansa na 2-4 sezony z stradickiem.

Do takiego zastosowania mam daiwe certate 3000 lub biomka 4000fb. Certate nigdy mnie zawiodła i po 3 sezonach kręci jak nowa pomimo wąsatych niespodzianek...

Biomek pracuje z kijem na szczupaki i też jest zacna maszyna jak za 700zl.

Napewno się sprawdzi ale za długo nie wytrzyma, niestety trzeba by poszukać czegoś mocniejszego. Jeśli nie podbijasz z korby jak robią co nie którzy to jest szansa na 2-4 sezony z stradickiem.

Do takiego zastosowania mam daiwe certate 3000 lub biomka 4000fb. Certate nigdy mnie zawiodła i po 3 sezonach kręci jak nowa pomimo wąsatych niespodzianek...

Biomek pracuje z kijem na szczupaki i też jest zacna maszyna jak za 700zl.

A tego biomastera można zakupić gdzieś jeszcze bo wszędzie wyprzedany praktycznie :D I wiem że to nie ten wątek ale jak wypadają te kołowrotki Abu spinnigowe w łowieniu z opadu ktoś ma jakieś opinie , revo rocket , inshore itd coś się nada .

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez phelela