Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądzę. Nie mam co prawda już ani jednego ani drugiego, ale o ile mnie pamięć nie myli, pasowały zamiennie i nie posiadały żadnych różnic, mogących mieć wpływ na wagę. Warto zważyć ponownie obie.

Vanquish to nie Stradic CI4+, szpula jest inna z całą pewnością, nizależnie od generacji.

Edytowane przez smokwelski

Nie sądzę. Nie mam co prawda już ani jednego ani drugiego, ale o ile mnie pamięć nie myli, pasowały zamiennie i nie posiadały żadnych różnic, mogących mieć wpływ na wagę. Warto zważyć ponownie obie.

Vanquish to nie Stradic CI4+, szpula jest inna z całą pewnością, nizależnie od generacji.

Ale szpulka od vanka 16 pasuje do stradic ci4 Jakby zmienic w stradicu szpulke i korbke od vanka to wyglądałby zajebiscie i waga myślę minus 20-25g w dół przy rozmiarze 2500

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam. Ktos może stał przed wyborem i porównywał prace 2500FL oraz 2500 HG FL.?

Szukam do okoniowki, i klenio jazi na małe woblery, czasami wobki plus 5 cm i male boleniowki na Wiśle. Boje sie wyższego przełożenia, juz raz sie przejechałem na daiwie. Boleni nie łowię w expresie ????

Alu rotor dotyczy TP 2020, natomiast porównywany TP 15 ma rotor z tworzywa

Racja, nie doczytałem na szybko, że chodzi o TP 2015.

Przy okazji podepnę się pod temat:) Jak wygląda waszym zdaniem porównanie Stradic FL vs. TP 2020? 

Różnica w cenie x2. Patrząc tylko na tabelkę różnica nie wydaje się usprawiedliwać ceny. Przyznam, że nigdy nie miałem do czynienia z kołowrotkiem z półki TP i nie wiem czy dla dwóch razy w tygodniu nad Wisłą (2 x 3 godziny średnio) warto dopłacić.

Edytowane przez MatB

To innej klasy kołowrotki, nie ma wątpliwości. Trwałość, układanie żyłki, praca pod obciązeniem zdecydowanie na korzyść TP. Ma to też odzwierciedlenie w trzymaniu wartości - używane TP w dobrym stanie po kilku latach wciąż są w cenie.

Tu pojawiają się oczywiście wątpliwości dotyczące TP 20, gdyż to trochę odmienna konstrukcja od modeli 05-15. Jednak już wczesniej bywały prawdziwe TP, tj. Jdm z korpusem hybrydowym (model 02) i jakoś tam kręciły sobie latami. W tym wypadku też chyba będzie dobrze.

W każdym razie nowy TP wciąż zachowuje sporą przewagę materiałową, techniczną i użytkową nad Stradikiem. Dodając do tego "made in japan", różnica cenowa jest raczej uzasadniona. Mniej więcej jest to proporcja, jak między TP i Stellą. I tym temacie analogiczne bezprzedmiotowe dysputy też były prowadzone wielokrotnie.

MatB: jak dla ciebie tabelki i katalogi Shimano są źródłem obiektywnej wiedzy, to wiedz, że błądzisz.

Edytowane przez smokwelski

Obiektywna wiedza to została zawarta w filmiku zaprezentowanym przy temacie TW 20.

Aż zaniemówili poniektórzy dyskutanci na kilka dni.  MatB wcale się nie dziwię Twoim wątpliwościom.

Za dużo zaklęć, za mało konkretów - przynajmniej na razie jeśli chodzi o trwałość - bo materiałowo to bardzo blisko FL-a

Shimano testuje wytrzymałość  zagorzałych zwolenników swoich TOP produktów ????

• Like 3