Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Stradic FK C5000XG.

Będzie się nadawał do ciężkiego łowienia sandaczy i boleni - chodzi oczywiście o wytrzymałość?

Sandacz - główki do 35 gramów + guma 4 cale

Boleń - woblery i wahadłówki do 30 gramów

Chciałem sprzedać, ale że nie ma chętnych, to pewnie zostanie u mnie, więc muszę mu znaleźć zastosowanie.

Może ktoś rozbierał i zna knstrukcję na tyle, żeby się wypowiedzieć..

Edytowane przez Durzy

Będzie się nadawał do ciężkiego łowienia sandaczy i boleni - chodzi oczywiście o wytrzymałość?

Sandacz - główki do 35 gramów + guma 4 cale

Boleń - woblery i wahadłówki do 30 gramów

Nada się. W podobny sposób katowałem FJ'ta 5000, importowanego z USA już jako używany. Na dodatek zatapiałem go kilka razy, co każdorazowo wiązało sie z rozbieraniem w drobny mak. Znajomy dalej go używa do trollingu.

Jeśli nie jesteś wyczulony na masło w maśle i cały ten hype to śmiało możesz sobie go zostawić - nie powinieneś mieć żadnych niespodzianek przez kilka sezonów. pozdrawiam

Edytowane przez kineret

Stradic 3000FL rzuca dalej niż 4000FL.

Zarówno licząc wynik uśredniony jak i wartości odstające.

Mierzone z dużą dokładnością na trawiastym terenie dwoma różnymi patykami (system KR i zwykłe Y w NGC). Plecionki i obciążenie identyczne.

Ogólnie warto - to najlepszy stradik jakiego miałem w rękach ;)

• Like 1

Stradici są tańsze w sieci, zastanawiałem się tylko czy jest różnica bo u Mephisto na większość trzeba czekać 14 dni i myślałem, że może to być związane z importem ale jak nie ma różnicy to sprawa jasna.

Tak tylko dopytam.

Znasz różnice między FL a CI4 ?

Proponuję wczytaj się co sprzedawcy ofertują, bo widziałem kwiatki gdzie na zdjęciu FL, a w opisie CI4 :)

Panowie duża różnica w "ciężkości" pracy jest między wersją z przełożeniem 5,3:1 a 5,8:1. A może to tylko mit? Kiedyś przez chwilę miałem starego stradica gtm i pozbyłem się go właśnie ze względu na ciężką pracę.

Jakoś trudno ostatnio znaleźć zwykłe 4000 fl...

Często lekko zwiększony opór wynikający z większego przełożenia kompensowany jest dłuższym ramieniem korby. Ogólnie nie ma się co bać przełożeń rzędu 6:1. Shimano chyba produkowało kołowrotki matchowe (czarnuchy) o przełożeniu 7:1 i jakoś chyba dawało się tym kręcić bez zakładania rurki na korbę. Swoją drogą PG chodzą zwykle przyjemnie lekko, między 4,4 a 6,2 daje się już odczuć różnicę.

• Like 1