Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś wie dlaczego wszędzie podają, że 4000 fl waży 260 g, gdy w rzeczywistości waży 280 g?
Na pudełku jest 280g a w całym internecie podają 260g...

Żaden błąd (ani nowośc) to jest zwykłe kłamstwo. Zresztą nie pierwszy raz dla Shimano.

Nikt w praktyce nie zwraca uwagę na pudełko, podczas wyboru liczą się dane katalogowe, które są również publikowane przez sklepy w opisach.

Niektórzy producenci zaczęli niestety na tym żerować, m.in. Shimano. Najbardziej polecieli w przypadku Spherosa SW 20000 - katalogowo 793g, rzeczywista 936g..

• Like 2

To jakaś zmowa handlarzy, mój 4000 xg waży 280 gram ????. Bez stresu. Nie poczujesz tego przy normalnym patyku.

Ja się nie stresuje i nie bardzo zwracam uwagę na te gramy. Chociaż 240 gramowy Rarenium 4000 jest całkiem przyjemny ale trochę brakuje mu mocy. 280 g to też nie jest dużo. Jakby było 380 g, to mogło by trochę przeszkadzać ????

Jaszcze jedno pytanie mam. Te przeźroczyste naklejki to do czego są? Bo na stopkę to trochę za wąskie ????

Edytowane przez Artech

Jasne, 20g to nie koniec świata, tymbardziej, że jest to bardzo mocny kołowrotek.

Aczkolwiek, szczerze mówiąc, to sam dałem się nabrać na te 260g i strasznie mnie to wkurzyło, bo myślałem że już wyszli na prostą. Tymbardziej, że mały Stradik waży tyle ile powinien.

Na pewno nie jest to normalne - hamulec w Stradikach powinien pracować gładko w każdym ustawieniu i dać się zakręcić "na beton". 

Filmik poglądowy byłby tu bardzo pomocny.

Podkładki szpuli powinieneś być w stanie rozłożyć i złożyć bez śladu ingerencji. Błędy luzkie zdarzają się wszędzie i być może podkładki hamulca zostały nieprawidłowo złożone w fabryce. Sprawdzenie kołowrotka z inną szpulą również pomogłoby Ci postawić diagnozę samodzielnie. Jeśli to nie wskaże problemu oddaj go z powrotem do sklepu na reklamację, niech to naprawią.

Cześć!

A jak wygląda zakres regulacji hamulca w Twoim Stradicu? 

Pozdrawiam,

W

• 2 tygodnie później...

tez bede czekal na nastepce ci4 na nowym fl sie zawiodlem lowie nim 3 dzien i z przynetami do 10g zdecydowanie lepszy ci4 chyba ze sie dotrze tak jeszcze pare wypadow jak nie to trza sprzedac```````````````````

A co tam się dzieje takiego niefajnego? Jaki masz model i co Ci w nim nie pasuje?

Edytowane przez saitt

Chyba nie przeczytałeś powyższego posta, bo napisałem tam, że nie ważyłem. Co za różnica czy to 10, 20 czy 35 gramów? Chodzi o to, że rotor jest lżejszy, a kołowrotek ma łatwiejszy start. Teraz rozumiesz?

Rozumiem w zupełności.

Tylko takie pisanie że jest lżejszy bez podanej różnicy wagowej nie ma sensu. Kręciłem Shimano z rotorami Magnumlite Ci4 jak i zwykłym Stradiciem FL czy TP 15 i 20. Jakoś nie zauważyłem, by te "ciężkie" rotory powodowały większy wysiłek przy pierwszym zakręceniu.

Trochę bajki po przeczytaniu folderów reklamowych. Różnica w wadze też według mnie jest znikoma, a na pewno nie wynosi 10 i więcej gram.

• Like 1