Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktoś wiedzę odnośnie możliwości przekładania szpul pomiędzy modelem 3000FL i 2500FL chodzi o te wersje podstawowe z przełożeniem 5.3:1. Pytanie czy ktoś testował szpulę od 2500 w 3000 i na odwrót ?

Jeśli chodzi Ci o model c3000 i 2500 to szpule są zamienne. c3000 jest po prostu głębszą wersją 2500

Jeśli chodzi Ci o model c3000 i 2500 to szpule są zamienne. c3000 jest po prostu głębszą wersją 2500

Tak o to mi chodziło.

Czyli w sumie poza rączką i wielkością szpuli FL C3000 i FL2500 to jest to samo? Jak szpule kompatybilne i masa praktycznie taka sama 225g C3000 / 220g 2500 to nie do końca kumam zamysłu producenta. Pytanie jeszcze SAITT czy czasem własnie to 5g to nie jest różnica wynikająca z inne szpuli i dając z modelu 2500 do C3000 mamy ten sam kołowrotek tylko z inną rączką.

Różnica jest w rączce - to jasna sprawa choć w modelu FL C3000 zdecydowanie jest ona lepsza w mojej ocenie - tzn Ja po prostu wolę jak jest większa. 

Edytowane przez zorroo85

• 2 tygodnie później...

Witajcie

Właśnie odebrałem przesyłkę ze stradic ci4 3000. Zastanawia mnie jego praca. Takie przycieranie. Czy powinien on chodzić powiedzmy bezszelestnie? 

Załączam plik dzwiękowy.

No niestety ja nie mam uprawnień aby wysłać plik dzwiękowy:(

Mam stradica fl4000 i ten chodzi dużo przyjemniej. Przekręcenie korbką i puszczenie jej powoduje że fajnie sam się kręci, W tym ci4 jest 30 % gorzej. Może ma to też znaczenie wielkość kołowrotka. Nie znam się:)

Pozdrawiam

Edytowane przez krzysztof41019977

Mając w rękach ileś tam egzemplarzy stwierdzam, że to indywidualna jednostkowa sprawa. Stąd tak duży rozrzut opinii: jednemu szumi, innemu chodzi jak po maśle. I jeszcze: jak rzeczywiście coś tam przyciera i szumi i na tym się koncentrujesz i to cię wk..ia, to prawo kogoś tam mówi, że z czasem wyczulasz się na tym punkcie i zaczyna ci z tego powodu coraz szumieć głośniej i bardziej przycierać i coraz bardziej wk..ać.

No chyba sami jesteśmy sobie winni bo oczekujemy że kręcąc korbką nie będziemy słyszeli żadnego odgłosu a niestety to części ruchome i pracując musi coś słychać. Gdy nawijałem przed momentem żyłkę na niego to chyba wszystko jest ok. Już jakby lepiej bo coś innego przy okazji się dzieje;)

No chyba sami jesteśmy sobie winni bo oczekujemy że kręcąc korbką nie będziemy słyszeli żadnego odgłosu a niestety to części ruchome i pracując musi coś słychać. Gdy nawijałem przed momentem żyłkę na niego to chyba wszystko jest ok. Już jakby lepiej bo coś innego przy okazji się dzieje;)

Wszystko się z czasem ułoży

Zasada jest prosta każdy nowy kołowrotek powinno się kilka minut powoli pokręcić aby dobrze rozszedł się smar. 

A jak dostałeś powystawowy model gdzie 50 osób brało do łapy i klasycznie ma maksa rozkręcało korbką żeby zobaczyć jak długo będzie się samo kręciło - to co się dziwić. 

To nie młotki do wbijania gwoździ. 

A z tym szumieniem to proszę Was ..... mówimy o kołowrotku za 600 - 700 zł - czego się tam chcecie spodziewać ? Masła maślanego z olejem i budyniem ??? 

Kręci płynnie i lekko to tak ma być - a szum .... - no musi być  - gorzej jak coś zaczyna chrobotać. 

Edytowane przez zorroo85

Moje Shimano wszystkie szumią, ale tylko w fotelu. Nad wodą tego nie słychać, pracują płynnie i to jest najważniejsze.

Dokładnie, szum to tylko szum. Ważne by pracy nie towarzyszyły żadne stuki puki, nadmierne luzy czyli inne niż tylko akustyczne dolegliwości.

Witajcie

Właśnie odebrałem przesyłkę ze stradic ci4 3000. Zastanawia mnie jego praca. Takie przycieranie. Czy powinien on chodzić powiedzmy bezszelestnie? 

Załączam plik dzwiękowy.

No niestety ja nie mam uprawnień aby wysłać plik dzwiękowy:(

Mam stradica fl4000 i ten chodzi dużo przyjemniej. Przekręcenie korbką i puszczenie jej powoduje że fajnie sam się kręci, W tym ci4 jest 30 % gorzej. Może ma to też znaczenie wielkość kołowrotka. Nie znam się:)

Pozdrawiam

Witam

Z doświadczenia wiem, że model fl pracuje trochę lepiej niż ci4

Panowie takie pytanie czysto techniczne. Aktualnie posiadam stradica fj 3000. Uzywam go do łowienia boleni i szczupaków na lekko. Chciał bym jednak odchudzić zestaw i przymierzam się do FL. Łowienie będzie to samo. Teraz pytanko czy warto kupować FL. Bardziej chodzi mi o to czy będzie to tak samo dobra maszyna (oczywiście w moim odczuciu) jak starszy brat. 

Pozdrawiam

• Like 1

Tak jak mówiłem głównie lowie nim bolki i szczupaki na lekko. Woblery to przeważnie +\- 10gr. Gumy również.

Swojego fj posiadam 3 sezony i kręci jak masełko, myśle ze prędko nie padnie. Raz był u Pana Grobelnego na smarowanie i to wszystko. Bardziej chodzi mi o porównanie konstrukcji fj do fl. Czy fl posłuży mi przy takim łowieniu taki sam czas. Bo jak mam wyłożyć jak dla mnie nie mało pieniążków na kołowrotek z którym będzie się coś działo to wole zostać przy tym co jest.

Edytowane przez patzaw26