mathew.stepnicki Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 (edytowane) Mi się trafiła niby używka jakoś w sierpniu tu na forum. Po otrzymaniu młynka i jego oględzinach stwierdzilem, że to raczej gablotówka może z kilka razy nad woda. Ja bym się nie pchal w Abu tylko zapolował w coś pokroju daiwa BG lub używkę biomastera lub jego wersję sw. Wszystko zależy od budżetu i upodobań... Niestety nowe biomastery są już przeszłością chyba, że ktoś ma w zapasie i dlatego można trafić praktycznie nówki na rozsądne pieniądze. Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk Edytowane 19 Listopada 2019 przez mathew.stepnicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Mi się trafiła niby używka jakoś w sierpniu tu na forum. Po otrzymaniu młynka i jego oględzinach stwierdzilem, że to raczej gablotówka może z kilka razy nad woda. Ja bym się nie pchal w Abu tylko zapolował w coś pokroju daiwa BG lub używkę biomastera lub jego wersję sw. Wszystko zależy od budżetu i upodobań... Sent from my POCOPHONE F1 using TapatalkDaiwa BG fajnie wyglada ale no chciałbym jednak coś lżejszego bo waga 400 gram to trochę za duzo , czyli jedyna opcja to Shimano Biomaster 4000 lub 3000 . A co z Abu jest nie tak wyglądaja dość dobrze . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Mam zaufanie jeśli chodzi o młynki do dwóch marek i na tym pozostanę, może jeszcze trzecia Tica ale to z powodu sentymentu do nich. Uwazam, że nie ma co kombinować bo praktycznie zawsze się płaci dwa razy w takich przypadkach[emoji24]... Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
km777 Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Daiwa BG fajnie wyglada ale no chciałbym jednak coś lżejszego bo waga 400 gram to trochę za duzo , czyli jedyna opcja to Shimano Biomaster 4000 lub 3000 . A co z Abu jest nie tak wyglądaja dość dobrze . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Daiwa BG 3000 waży 305g, szpula ma rozmiar większy niż Stradic 5000. Jak jeszcze za ciężko, to Fuego LT 4000, budowa podobna do BG, mocniejszy hamulec, niższa waga i cena :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Pod sandacza z opadu ten nowy stradic FL sie nada , czy w tej cienie szukac jakiejs używki i przy kijku do 30 gram jaki rozmiar szpuli brać 3000 czy 4000 ?Bierz śmiało stradica nie wyszukuj innych modeli poradzi sobie spokojnie możesz wziąć rozmiar 4000 lub 3000mhg.Ta sama buda.Nie ładuj się w żadne fuego jak inni polecają.Fuego pociągnie bez problemu te obciążenia ale nawój w stosunku do stradica lipa,a sama jakość wykonania kołowrotka to przepaść. Ewentualnie nie wiem czy można jeszcze dostać stradic FK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Bierz śmiało stradica nie wyszukuj innych modeli poradzi sobie spokojnie możesz wziąć rozmiar 4000 lub 3000mhg.Ta sama buda.Nie ładuj się w żadne fuego jak inni polecają.Fuego pociągnie bez problemu te obciążenia ale nawój w stosunku do stradica lipa,a sama jakość wykonania kołowrotka to przepaść. Ewentualnie nie wiem czy można jeszcze dostać stradic FK.No właśnie do zakupu fla zniechęcają mnie opinię paru użytkowników którzy zakupili owy kijek i przy podbiciu czuć puknięcie co jest niewątpliwie bardzo denerwujące . Chyba poszukam biomastera 3000 tylko ktora wersję brać SW czy inna ? Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Biomastera miałeś??? takie moje pytanie. Skąd wiesz czy tam coś nie będzie stukało...?Poza tym nowego na gwarancji to raczej ciężko a nie wiesz jaki faktyczny stan dostaniesz.Tutaj w stradicu masz gwarancję,poza tym masz rękojmię dzięki której możesz zwrócić sprzęt. W najgorszym wypadku wstawisz podkładkę między łożysko a przekładnie i po kłopocie.Pamiętaj luz roboczy musi być zawsze tym bardziej że te przekładnie w stradicach są twarde. Edytowane 20 Listopada 2019 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1991 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Ja do okoniowki narazie na wtedy wezmę chyba 2500FL jak będzie coś nie tak to po roku czy sezonie oddam na gwarancję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Jeszcze raz pokazuję filmik ze Stradickiem. Tu akurat FK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zitan13 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Witam co jest nie tak z tym nowym FL...Znalazłem więcej negatywnych opinii jak pozytywnych.sam się zastanawiam nad zakupem 4000fl MHG a ultegra 4000 FB pod sandacza na lekkoku mojemu zdziwieniu większość poleca uletgre co na to użytkownicy stradica fl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dex1 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Sam też się zastanawiam nad wyborem Ultegra Fb vs Stradic FL w rozmiarze 4000. Stradic jest krótko na rynku niestety można znaleźć już sporo negatywny opinii dot. pracy przekładni. Niektóre dotyczą egzemplarzy pudełkowych (ludzie zwracają zakupione egzemplarze) niektóre pojawiają się po krótkim użytkowaniu... Są to subiektywne opinie i na razie trudno się do nich odnieść. Co do stukania to czy dołożenie podkładki rozwiązuje problem całkowicie? (przynajmniej teoretycznie po takim zabiegu możemy chyba stracić gwarancje jeżeli zostawimy jakieś ślady na śrubkach). W Ultegrze i Stradicu CI4 przekładnia wykonana jest chyba w tej samej technologi Hagane (czarna) i tam nic nie stuka przy podbijaniu wiec nie jest to chyba kwestia jej twardości tylko konstrukcji i spasowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zitan13 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 dokładnie a kołowrotek za 500zł a nie 750zł więc czy jest sens płacić drożej za coś ,,gorszego".czekam na info od użytkowników, zakup planuje po nowym roku więc mamy czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) dokładnie a kołowrotek za 500zł a nie 750zł więc czy jest sens płacić drożej za coś ,,gorszego".czekam na info od użytkowników, zakup planuje po nowym roku więc mamy czas Większość poleca ultegrę bo ich nie stać na stradica w cenie 750zł ,chcąc mieć stelle:D:DTe kołowrotki radzą sobie w morzu z morskimi rybami...jak to się ma do sandacza na lekko hmm...Każdy doszukuje się błędów konstrukcyjnych, bo tu puknie tam stuknie.Idąc tym tropem to po co wydawać te 500zł na ultegrę skoro można mieć znacznie taniej zaubera. itdNa Fk też na początku narzekali i sceptyczne podejście a jakoś nie widać masowych sprzedaży tych kołowrotków.Nie łowiłem FL bezpośrednio ale, w sklepie testowałem podpiętego do wędziska pod obciążeniem butelki 0,5L(napełnionej) przywiązanej na końcu zwijałem jak wyciągarką bez problemu(4000FL) te kołowrotki lepiej pracują pod obciążeniem niż na sucho.Po to jest ten luz roboczy na przekładni.Hamulec,nawój BDB. Luzy w tych młynkach naprawdę nie są duże. Przecież topowe młynki typu stella,twin power również posiadają luz roboczy. W nich jest inna precyzja wykonania ale nie oczekujmy od kołowrotka za 750zł inżynierii stelli,exista.Ale co kto lubi to wybierze. "W Ultegrze i Stradicu CI4 przekładnia wykonana jest chyba w tej samej technologi Hagane (czarna) i tam nic nie stuka przy podbijaniu wiec nie jest to chyba kwestia jej twardości tylko konstrukcji i spasowania." Co do tych słów to powiem tak: konstrukcyjnie się dosyć mocno różnią z FL.Korpus hybrydowy alu jest sztywniejszy ,zatem może być czuć mocniej na nim puknięcia,stuknięcia mechanizmu.Nie absorbuje tak jak plastik ultegry czy węglowy Ci4.Nie znaczy to że ten kołowrotek to bubel.Wystarczy wziąć starsze konstrukcje shimano wykonane w podobny sposób,biomastery,ultegry,twinpowery. Tam też nie było masła w maśle ale są to trwałe konstrukcje pracujące przy nie jednej wędce po dziś dzień. Edytowane 20 Listopada 2019 przez woblery L.E. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zitan13 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 konkretna opinia ! Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 129 euro X 4,3 pln = 550 zł w Moritz za SL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 129 euro X 4,3 pln = 550 zł w Moritz za SLStamtąd można zamówić online ? Czy tylko na miejscu . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
km777 Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Stamtąd można zamówić online ? Czy tylko na miejscu . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Tyko na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Tyko na miejscu.A występują tu na forum jakieś grupowe zamówienia z tego sklepu jakiś namiar na pewno ktoś ma blisko i może ogarnąć jakieś zakupy . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Jeżdżą stąd ludzie regularnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Orietuje sie ktoś jak teraz w Moritz cenowo wychodzi stradic ci4+ , stradic Fl, i twin power c3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phelela Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Orietuje sie ktoś jak teraz w Moritz cenowo wychodzi stradic ci4+ , stradic Fl, i twin power c3000?3 posty wyżej pisze o stradicu przecie . Z tego co widziałem wychodzi gazetka nowa za 3 dni więc warto poczekać . Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Byłem dziś kupić Stradica 2500. Jak wspominałem wcześniej wahałem się między CI4+ a FL. Miałem okazję pokręcenia kilkoma egzemplarzami tych kołowrotków w sklepie i jeśli chodzi o pracę na sucho to porównanie kultury pracy CI4+ do FL wygląda mniej więcej jak porównanie gówna z miodem. Bardzo możliwe, że to jakiś przypadek, bardzo możliwe, że pod obciążeniem wygląda to wszytko zupełnie inaczej... Ja po zakręceniu korbką 3 sztuk ci4+ i 2 sztuk fl nie miałem najmniejszych wątpliwości, od razu wybrałem FL. Zestaw będzie co prawda cięższy o 30g, ale może jakoś to udźwignę? Najwyżej w zimę zapiszę się na siłownię. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Będziesz chociaż przekonany do młynka którym łowisz, a to też ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Byłem dziś kupić Stradica 2500. Jak wspominałem wcześniej wahałem się między CI4+ a FL. Miałem okazję pokręcenia kilkoma egzemplarzami tych kołowrotków w sklepie i jeśli chodzi o pracę na sucho to porównanie kultury pracy CI4+ do FL wygląda mniej więcej jak porównanie gówna z miodem. Bardzo możliwe, że to jakiś przypadek, bardzo możliwe, że pod obciążeniem wygląda to wszytko zupełnie inaczej... Ja po zakręceniu korbką 3 sztuk ci4+ i 2 sztuk fl nie miałem najmniejszych wątpliwości, od razu wybrałem FL. Zestaw będzie co prawda cięższy o 30g, ale może jakoś to udźwignę? Najwyżej w zimę zapiszę się na siłownię. Trzy egzemplarze Ci4 w reku to już jakiś przekrój i obraz ... aż tak dramatyczna różnica w pracy na sucho ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Też ostatnio robiłem takie porównanie. Aż tak ostro bym się nie wypowiadał, ale Ci4+ wypadł gorzej i wziąłem 2500HGN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi