Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się trafiła niby używka jakoś w sierpniu tu na forum. Po otrzymaniu młynka i jego oględzinach stwierdzilem, że to raczej gablotówka może z kilka razy nad woda.

Ja bym się nie pchal w Abu tylko zapolował w coś pokroju daiwa BG lub używkę biomastera lub jego wersję sw. Wszystko zależy od budżetu i upodobań...

Niestety nowe biomastery są już przeszłością chyba, że ktoś ma w zapasie i dlatego można trafić praktycznie nówki na rozsądne pieniądze.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki

Mi się trafiła niby używka jakoś w sierpniu tu na forum. Po otrzymaniu młynka i jego oględzinach stwierdzilem, że to raczej gablotówka może z kilka razy nad woda.

Ja bym się nie pchal w Abu tylko zapolował w coś pokroju daiwa BG lub używkę biomastera lub jego wersję sw. Wszystko zależy od budżetu i upodobań...

Daiwa BG fajnie wyglada ale no chciałbym jednak coś lżejszego bo waga 400 gram to trochę za duzo , czyli jedyna opcja to Shimano Biomaster 4000 lub 3000 . A co z Abu jest nie tak wyglądaja dość dobrze .

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Mam zaufanie jeśli chodzi o młynki do dwóch marek i na tym pozostanę, może jeszcze trzecia Tica ale to z powodu sentymentu do nich. Uwazam, że nie ma co kombinować bo praktycznie zawsze się płaci dwa razy w takich przypadkach[emoji24]...

• Like 1

Daiwa BG fajnie wyglada ale no chciałbym jednak coś lżejszego bo waga 400 gram to trochę za duzo , czyli jedyna opcja to Shimano Biomaster 4000 lub 3000 . A co z Abu jest nie tak wyglądaja dość dobrze .

Daiwa BG 3000 waży 305g, szpula ma rozmiar większy niż Stradic 5000. Jak jeszcze za ciężko, to Fuego LT 4000, budowa podobna do BG, mocniejszy hamulec, niższa waga i cena :-). 

Pod sandacza z opadu ten nowy stradic FL sie nada , czy w tej cienie szukac jakiejs używki i przy kijku do 30 gram jaki rozmiar szpuli brać 3000 czy 4000 ?

Bierz śmiało stradica nie wyszukuj innych modeli poradzi sobie spokojnie możesz wziąć rozmiar 4000 lub 3000mhg.Ta sama buda.

Nie ładuj się w żadne fuego jak inni polecają.Fuego pociągnie bez problemu te obciążenia ale nawój w stosunku do stradica lipa,a sama jakość wykonania kołowrotka to przepaść. Ewentualnie nie wiem czy można jeszcze dostać stradic FK.

• Like 1

Bierz śmiało stradica nie wyszukuj innych modeli poradzi sobie spokojnie możesz wziąć rozmiar 4000 lub 3000mhg.Ta sama buda.

Nie ładuj się w żadne fuego jak inni polecają.Fuego pociągnie bez problemu te obciążenia ale nawój w stosunku do stradica lipa,a sama jakość wykonania kołowrotka to przepaść. Ewentualnie nie wiem czy można jeszcze dostać stradic FK.

No właśnie do zakupu fla zniechęcają mnie opinię paru użytkowników którzy zakupili owy kijek i przy podbiciu czuć puknięcie co jest niewątpliwie bardzo denerwujące . Chyba poszukam biomastera 3000 tylko ktora wersję brać SW czy inna ?

Biomastera miałeś??? takie moje pytanie. Skąd wiesz czy tam coś nie będzie stukało...?Poza tym nowego na gwarancji to raczej ciężko a nie wiesz jaki faktyczny stan dostaniesz.Tutaj w stradicu masz gwarancję,poza tym masz rękojmię dzięki której możesz zwrócić sprzęt. W najgorszym wypadku wstawisz podkładkę między łożysko a przekładnie i po kłopocie.Pamiętaj luz  roboczy musi być zawsze tym bardziej że te przekładnie w stradicach są twarde.

Edytowane przez woblery L.E.

Sam też się zastanawiam nad wyborem Ultegra Fb vs Stradic FL w rozmiarze 4000. 

Stradic jest krótko na rynku niestety można znaleźć już sporo negatywny opinii dot. pracy przekładni. Niektóre dotyczą egzemplarzy pudełkowych (ludzie zwracają zakupione egzemplarze) niektóre pojawiają się po krótkim użytkowaniu... Są to subiektywne opinie i na razie trudno się do nich odnieść. 

Co do stukania to czy dołożenie podkładki rozwiązuje problem całkowicie?  (przynajmniej teoretycznie po takim zabiegu możemy chyba stracić gwarancje jeżeli zostawimy jakieś ślady na śrubkach).

W Ultegrze i Stradicu CI4 przekładnia wykonana jest chyba w tej samej technologi Hagane (czarna) i tam nic nie stuka przy podbijaniu wiec nie jest to chyba kwestia jej twardości tylko konstrukcji i spasowania.

• Like 2

dokładnie a kołowrotek za 500zł a nie 750zł więc czy jest sens płacić drożej za coś ,,gorszego".

czekam na info od użytkowników, zakup planuje po nowym roku więc mamy czas :)

Większość poleca ultegrę bo ich nie stać na stradica w cenie 750zł ,chcąc mieć stelle:D:D

Te kołowrotki radzą sobie w morzu z morskimi rybami...jak to się ma do sandacza na lekko hmm...

Każdy doszukuje się błędów konstrukcyjnych, bo tu puknie tam stuknie.Idąc tym tropem to po co wydawać te 500zł na ultegrę skoro można mieć znacznie taniej zaubera. itd

Na Fk też na początku narzekali i sceptyczne podejście a jakoś nie widać masowych sprzedaży tych kołowrotków.

Nie łowiłem FL bezpośrednio ale, w sklepie testowałem podpiętego do wędziska pod obciążeniem butelki 0,5L(napełnionej) przywiązanej na końcu zwijałem jak wyciągarką bez problemu(4000FL) te kołowrotki lepiej pracują pod obciążeniem niż na sucho.Po to jest ten luz roboczy na przekładni.Hamulec,nawój BDB. Luzy w tych młynkach naprawdę nie są duże. Przecież topowe młynki typu stella,twin power również posiadają luz roboczy. W nich jest inna precyzja wykonania ale nie oczekujmy od kołowrotka za 750zł inżynierii stelli,exista.

Ale co kto lubi to wybierze.

"W Ultegrze i Stradicu CI4 przekładnia wykonana jest chyba w tej samej technologi Hagane (czarna) i tam nic nie stuka przy podbijaniu wiec nie jest to chyba kwestia jej twardości tylko konstrukcji i spasowania."

Co do tych słów to powiem tak: konstrukcyjnie się dosyć mocno różnią z FL.Korpus hybrydowy alu jest sztywniejszy ,zatem może być czuć mocniej na nim puknięcia,stuknięcia mechanizmu.Nie absorbuje tak jak plastik ultegry czy węglowy Ci4.Nie znaczy to że ten kołowrotek to bubel.Wystarczy wziąć starsze konstrukcje shimano wykonane w podobny sposób,biomastery,ultegry,twinpowery. Tam też nie było masła w maśle ale są to trwałe konstrukcje pracujące przy nie jednej wędce po dziś dzień.

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 7

Byłem dziś kupić Stradica 2500. Jak wspominałem wcześniej wahałem się między CI4+ a FL. Miałem okazję pokręcenia kilkoma egzemplarzami tych kołowrotków w sklepie i jeśli chodzi o pracę na sucho to porównanie kultury pracy CI4+ do FL wygląda mniej więcej jak porównanie gówna z miodem. Bardzo możliwe, że to jakiś przypadek, bardzo możliwe, że pod obciążeniem wygląda to wszytko zupełnie inaczej... Ja po zakręceniu korbką 3 sztuk ci4+ i 2 sztuk fl nie miałem najmniejszych wątpliwości, od razu wybrałem FL. Zestaw będzie co prawda cięższy o 30g, ale może jakoś to udźwignę? Najwyżej w zimę zapiszę się na siłownię.

• Like 4

Byłem dziś kupić Stradica 2500. Jak wspominałem wcześniej wahałem się między CI4+ a FL. Miałem okazję pokręcenia kilkoma egzemplarzami tych kołowrotków w sklepie i jeśli chodzi o pracę na sucho to porównanie kultury pracy CI4+ do FL wygląda mniej więcej jak porównanie gówna z miodem. Bardzo możliwe, że to jakiś przypadek, bardzo możliwe, że pod obciążeniem wygląda to wszytko zupełnie inaczej... Ja po zakręceniu korbką 3 sztuk ci4+ i 2 sztuk fl nie miałem najmniejszych wątpliwości, od razu wybrałem FL. Zestaw będzie co prawda cięższy o 30g, ale może jakoś to udźwignę? Najwyżej w zimę zapiszę się na siłownię.

Trzy egzemplarze Ci4 w reku to już jakiś przekrój i obraz ... aż tak dramatyczna różnica w pracy na sucho ?