Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj odebrałem FL 4000 z "serwisu"

Wg serwisanta kołowrotek pod obciążeniem pracuje normalnie, bez zastrzeżeń. Wymienił łożysko w rolce, bo podobno rolka była zajechana...

K... zajechana rolka po 5 łowieniach kołowrotkiem.... ????

Zajebisty serwis...

Edytowane przez Artech

Dzisiaj odebrałem FL 4000 z "serwisu"

Wg serwisanta kołowrotek pod obciążeniem pracuje normalnie, bez zastrzeżeń. Wymienił łożysko w rolce, bo podobno rolka była zajechana...

K... zajechana rolka po 5 łowieniach kołowrotkiem....

Zajebisty serwis...

A w jakim celu wysłałeś kołowrotek do serwisu, co było nie tak?

Pisałem ze dwie strony wcześniej

Ogólnie chujnia jest ????

Stradic 4000 fl po miesiącu czasu i z 5 wędkowaniach chodzi niby dobrze, ale zacząłem czuć przy kręceniu, chyba przekładnie... Nie jestem pewien, bo nigdy się z tym nie spotkałem. Wrażenie takiego delikatnego chrobotania.

Niby nic a wku... a. Na początku tego nie było.

Idzie się tego pozbyć? Czy ten typ tak ma?

Na reklamację się to chyba nie nadaje?

• Like 1

Jeżeli problem ustąpił to najważniejsze, nie ma sensu rozkminiać. Może i rolka, skoro tak powiedzieli. Były już sygnały o wadliwych łożyskach. Daj znać jak sytuacja, ciekaw jestem.

Edytowane przez smokwelski

Przed zalaniem Mój FL pracował tak jak opisuje Artur...do tego jak próbowałem normalnym, miarowym tempem prowadzić Ohio 3" + 10g ołowiu to od środkowego położenia szpuli do najniższego położenia było czuć jak wodzik po wałku stukał. Po rozebraniu okazało się, że dolna część prowadnicy posuwu ma duży luz w obudowie.

Kupiłem jeszcze FL'a 2500...i ten też szumi ale tutaj szum jest zjawiskiem bardziej akustycznym...nie słychać podstukiwania osi szpuli o pinion.

Kręci trochę ciężej ale bardziej "stabilinie" kręci tak samo na sucho jak pod obciążeniem. Także rozmiar 2500 (5.3:1) trafił mi się dużo lepiej spasowany.

Jestem dużo bardziej zadowolony z 2500 niż 4000 (5.3:1)

Zwykła FB

No to masz odpowiedź, mniejsze przełożenie to i lżej zwija. Według mnie Stradic 3000FK powinien sobie poradzić bez uszczerbku z przynętami o łącznej wadze do 20gr. powyżej to już raczej 4000.

Edytowane przez Ciastek

• 2 tygodnie później...