Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Stradic FJ to porządny młynek na dobre kilka lat.

Dla Twojego zastosowania FL będzie świetnym upgradem dla FJ'a  - jest pod każdym względem dopracowaną i ulepszoną konstrukcją, na pewno w niczym mu nie ustępuje.

FL ma też własne bolączki - zacinający się hamulec w rozmiarze 3000 pozostawia wiele do życzenia, a 4000 jest cięższy od konkurencji (jest przy tym bardzo mocnym kołowrotkiem).  Cofając się o kilka stron znajdziesz więcej informacji na ten temat.

Jeśli wciąż nie wiesz jaką decyzję podjąć, a jedyną motywacją jest chęć odchudzenia zestawu o 25g to może pomóc:

przygotuj zestaw wędka + kołowrotek (jak do łowienia) połóż na stole 750zł w gotówce, a następnie odkręć rączkę od FJ'a i położyć na kupkę kasy - błyskawicznie powinieneś wiedzieć czy warto czy nie warto ;)

• Like 5

Tak jak mówiłem głównie lowie nim bolki i szczupaki na lekko. Woblery to przeważnie +\- 10gr. Gumy również.

Swojego fj posiadam 3 sezony i kręci jak masełko, myśle ze prędko nie padnie. Raz był u Pana Grobelnego na smarowanie i to wszystko. Bardziej chodzi mi o porównanie konstrukcji fj do fl. Czy fl posłuży mi przy takim łowieniu taki sam czas. Bo jak mam wyłożyć jak dla mnie nie mało pieniążków na kołowrotek z którym będzie się coś działo to wole zostać przy tym co jest.

Hej Patryk,

Jakbyś chciał pokręcić FL-em 2500 po około 40 wypadach na ryby lub Shimano SEPHIA ci4+ c3000s z podobnym przebiegiem daj znać

Pozdrawiam

• Like 1

Stradic FJ to porządny młynek na dobre kilka lat.

Dla Twojego zastosowania FL będzie świetnym upgradem dla FJ'a  - jest pod każdym względem dopracowaną i ulepszoną konstrukcją, na pewno w niczym mu nie ustępuje.

FL ma też własne bolączki - zacinający się hamulec w rozmiarze 3000 pozostawia wiele do życzenia, a 4000 jest cięższy od konkurencji (jest przy tym bardzo mocnym kołowrotkiem).  Cofając się o kilka stron znajdziesz więcej informacji na ten temat.

Jeśli wciąż nie wiesz jaką decyzję podjąć, a jedyną motywacją jest chęć odchudzenia zestawu o 25g to może pomóc:

przygotuj zestaw wędka + kołowrotek (jak do łowienia) połóż na stole 750zł w gotówce, a następnie odkręć rączkę od FJ'a i położyć na kupkę kasy - błyskawicznie powinieneś wiedzieć czy warto czy nie warto ;)

No to chyba wyjaśnione :D sęk w tym że po kupnie fl fj poszedł by na sprzedaż także nie chciałem sobie strzelić w kolano.

Hej Patryk,

Jakbyś chciał pokręcić FL-em 2500 po około 40 wypadach na ryby lub Shimano SEPHIA ci4+ c3000s z podobnym przebiegiem daj znać

Pozdrawiam

Dzięki wielkie, będę pamiętał. Tylko, żebym znalazł trochę czasu :/

• Like 1

Nie da się bo w c3000 czy 3000 też masz T knob ????

Da się zamienić na I od rozmiarów 2500.

Zobacz u mefisto masz na miejscu.

Nie bardzo widzę sens zamiany o ile w 2500 nie wyobrażam sobie T to znów w 4000 nie widzę zupełnie I. To nie finezyjny kołowrotek do paprochów w 4000 fajnie jest mieć za co złapać jak holujesz coś większego. Miałem 4000 i ten T jest bardzo wygodny.

Edytowane przez gajosik

Kupiłem FL2500 rok temu. Łowiłem nim na przedzimiu w PL okonie, szczupaczki, klenie, brzany w rzekach i tęczaki w bajorach. W tym roku dzielnie walczy w Ire z pstrągami, małymi trotkami i ...łososiami. Świetnie spisuje się z kijem 2.2m do 18g. przy twichowaniu 5-7 cm woblerami. Wczoraj taki zestaw bez problemu dał radę 54 cm potokowcowi i 87 cm łososiowi. Mój FL ma płynnie działający hamulec, maślaną pracę i idealny nawój linki.

P.S. Nie kręcę młynkami w fotelu.

• Like 7

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie czy FL jest w rozm. C2000S?

Jest ale nie na rynek EU, możesz ściągnąć sobie z Japonii.

Nie wiem do jakiego kija szukasz ale ja kupiłem w sierpniu 1000 do patyka 4g. Złego słowa nie powiem po tych 3 miesiącach. Używany był bardzo często, nic nie szumi, nic nie zgrzyta, hamulec działa bez zarzutu.

Edytowane przez Ostry

Jak to jest, że Sephia BB C3000S jak sama nazwa wskazuje posiada płytką szpulę i według katalogu shimano mieści ona 210 żyłki o średnicy 0.25, a Stradic FL w tym samym rozmiarze (3000) oznaczenia "S" nie posiada czyli takowym płytkoszpulowcem nie jest a pojemność według katalogu taka sama?

Zastanawiam się od dawna między Stradikiem 2500 a Sephia C3000S i bardzo mi pasuje płytka szpula do cieniej plecionki w Sephi a tutaj proszę wychodzi na to, że Stradic FL 2500 według katalogu ma płytszą niż Sephia. Nawet na stronie u Mefiego podane, że FL 2500 mieśći 0.25 160m.

Edytowane przez dyliog

• 2 miesiące temu...