kineret Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Stradic FJ to porządny młynek na dobre kilka lat.Dla Twojego zastosowania FL będzie świetnym upgradem dla FJ'a - jest pod każdym względem dopracowaną i ulepszoną konstrukcją, na pewno w niczym mu nie ustępuje. FL ma też własne bolączki - zacinający się hamulec w rozmiarze 3000 pozostawia wiele do życzenia, a 4000 jest cięższy od konkurencji (jest przy tym bardzo mocnym kołowrotkiem). Cofając się o kilka stron znajdziesz więcej informacji na ten temat. Jeśli wciąż nie wiesz jaką decyzję podjąć, a jedyną motywacją jest chęć odchudzenia zestawu o 25g to może pomóc:przygotuj zestaw wędka + kołowrotek (jak do łowienia) połóż na stole 750zł w gotówce, a następnie odkręć rączkę od FJ'a i położyć na kupkę kasy - błyskawicznie powinieneś wiedzieć czy warto czy nie warto 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Jeszcze FL będzie zwijał trochę mniej linki na jeden obrót... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Tak jak mówiłem głównie lowie nim bolki i szczupaki na lekko. Woblery to przeważnie +\- 10gr. Gumy również. Swojego fj posiadam 3 sezony i kręci jak masełko, myśle ze prędko nie padnie. Raz był u Pana Grobelnego na smarowanie i to wszystko. Bardziej chodzi mi o porównanie konstrukcji fj do fl. Czy fl posłuży mi przy takim łowieniu taki sam czas. Bo jak mam wyłożyć jak dla mnie nie mało pieniążków na kołowrotek z którym będzie się coś działo to wole zostać przy tym co jest.Hej Patryk, Jakbyś chciał pokręcić FL-em 2500 po około 40 wypadach na ryby lub Shimano SEPHIA ci4+ c3000s z podobnym przebiegiem daj znać Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Akurat obecny Fj nie ma napisu japan Bierz FL-a i się nie zastanawiaj. I nie patrz, czy ma napis japan, czy nie. Niektórzy jak nie mają na kołowrotku tego napisu, to dostają białej gorączki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Przy takim łowieniu jak piszesz możesz śmiało kupić kilka lat wytrzyma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Stradic FJ to porządny młynek na dobre kilka lat.Dla Twojego zastosowania FL będzie świetnym upgradem dla FJ'a - jest pod każdym względem dopracowaną i ulepszoną konstrukcją, na pewno w niczym mu nie ustępuje. FL ma też własne bolączki - zacinający się hamulec w rozmiarze 3000 pozostawia wiele do życzenia, a 4000 jest cięższy od konkurencji (jest przy tym bardzo mocnym kołowrotkiem). Cofając się o kilka stron znajdziesz więcej informacji na ten temat. Jeśli wciąż nie wiesz jaką decyzję podjąć, a jedyną motywacją jest chęć odchudzenia zestawu o 25g to może pomóc:przygotuj zestaw wędka + kołowrotek (jak do łowienia) połóż na stole 750zł w gotówce, a następnie odkręć rączkę od FJ'a i położyć na kupkę kasy - błyskawicznie powinieneś wiedzieć czy warto czy nie warto No to chyba wyjaśnione sęk w tym że po kupnie fl fj poszedł by na sprzedaż także nie chciałem sobie strzelić w kolano. Hej Patryk, Jakbyś chciał pokręcić FL-em 2500 po około 40 wypadach na ryby lub Shimano SEPHIA ci4+ c3000s z podobnym przebiegiem daj znać Pozdrawiam Dzięki wielkie, będę pamiętał. Tylko, żebym znalazł trochę czasu :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Ja bym nie wymieniał na nowszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 Czy T-Knob z 4000FL można zamienić na I-knob z 3000FL? Jeśli nie to podpowiedzcie jak się tego T-knoba pozbyć - na co zamienić etc, thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Nie da się bo w c3000 czy 3000 też masz T knob ???? Da się zamienić na I od rozmiarów 2500. Zobacz u mefisto masz na miejscu. Nie bardzo widzę sens zamiany o ile w 2500 nie wyobrażam sobie T to znów w 4000 nie widzę zupełnie I. To nie finezyjny kołowrotek do paprochów w 4000 fajnie jest mieć za co złapać jak holujesz coś większego. Miałem 4000 i ten T jest bardzo wygodny. Edytowane 28 Września 2020 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 29 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2020 Kupiłem FL2500 rok temu. Łowiłem nim na przedzimiu w PL okonie, szczupaczki, klenie, brzany w rzekach i tęczaki w bajorach. W tym roku dzielnie walczy w Ire z pstrągami, małymi trotkami i ...łososiami. Świetnie spisuje się z kijem 2.2m do 18g. przy twichowaniu 5-7 cm woblerami. Wczoraj taki zestaw bez problemu dał radę 54 cm potokowcowi i 87 cm łososiowi. Mój FL ma płynnie działający hamulec, maślaną pracę i idealny nawój linki.P.S. Nie kręcę młynkami w fotelu. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barti96 Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Witam kupiłem stradica 4000fl i planuje zmienić korbkę żeby miała okrągły knob, czy jest dostępna taka sprzedaż?Ewentualnie posiada ktoś na sprzedaż knoba okrągłego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trex Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2020 Wymieniałem knoba w Stradicu fl z linku poniżej. Ten 35 mm pasuje do 4000. https://pl.aliexpress.com/item/33030960304.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f5YP28V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2020 Ma ktoś FL-a 4000MHG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Panowie czy FL jest w rozm. C2000S? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Nie ma, jest tylko 1000 lub 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) Panowie czy FL jest w rozm. C2000S? Jest ale nie na rynek EU, możesz ściągnąć sobie z Japonii. Nie wiem do jakiego kija szukasz ale ja kupiłem w sierpniu 1000 do patyka 4g. Złego słowa nie powiem po tych 3 miesiącach. Używany był bardzo często, nic nie szumi, nic nie zgrzyta, hamulec działa bez zarzutu. Edytowane 6 Listopada 2020 przez Ostry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Szukam czegoś do PFS70LXF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 (edytowane) . Edytowane 6 Listopada 2020 przez luk_gda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 (edytowane) Jak to jest, że Sephia BB C3000S jak sama nazwa wskazuje posiada płytką szpulę i według katalogu shimano mieści ona 210 żyłki o średnicy 0.25, a Stradic FL w tym samym rozmiarze (3000) oznaczenia "S" nie posiada czyli takowym płytkoszpulowcem nie jest a pojemność według katalogu taka sama?Zastanawiam się od dawna między Stradikiem 2500 a Sephia C3000S i bardzo mi pasuje płytka szpula do cieniej plecionki w Sephi a tutaj proszę wychodzi na to, że Stradic FL 2500 według katalogu ma płytszą niż Sephia. Nawet na stronie u Mefiego podane, że FL 2500 mieśći 0.25 160m. Edytowane 10 Listopada 2020 przez dyliog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Dobrze rozumuje, że wg filmiku poniżej można wsadzić przekładnie w z TP20 do Stradica FL 3000MHG (hybryda?) lub 4000FL ? Ma ktoś takową hybrydę 3000MHG - w sumie pierwszy raz o takiej w FL slysze... a byłaby to fajna maszynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Wytłumaczy mi jeszcze ktoś czym się różni w Shimano C3000M od np 3000MHG ? Poza przełożeniem bo to wiadome. W C3000M buda jest od 3000 czy 4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybkaWoleju Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 C3000 to buda od 2500 a 3000MHG to buda od 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 W takim razie dlaczego jest 4000MHG - co oznacza szpule płytką, przełożenie HG - wg Shimano płytka szpula to "S" - ehh dziwne mają te opisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybkaWoleju Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 S = Shallow a M nie wiem do końca, pewnie medium, taka pośrednia ni to płytka, ni to głęboka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1958 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 M znaczy średnie czyli głębsze od S a płytsze od normalnej , czy ktoś stosował szpule łożyskowaną od wyższych modeli jako element tuningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi