Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie przecież shimano już miało podobne hybrydowe konstrukcje budy w innych modelach, które się sprawdzały. Biały biomaster  np. (którego miałem). Tak samo miał mechanizmy w korpusie z tworzywa.Była to bardzo dobra konstrukcja. Spokojnie za parę lat będziecie się pytać czy ktoś nie ma czasem na sprzedaż nówkę sztukę.Dajmy czas przecież to świeży kołowrotek. Sam byłem sceptycznie nastawiony i zapierałem się, że nie zejdę poniżej twin powera mając już kilka stelli za sobą. Wyszło że mam stradica i stelle i pracują na zmianę. Jak tu żyć...?

• Like 2

Potwierdzam, zarówno TP SW 15 jak 09 ma stopkę z metalu natomiast pokrywka trzymająca mechanizm lozysko oporowe jest z tworzywa. Śruby trzymające obudowę ze sobą są bardzo długie i nagwintowana jest metalowa cześć zespolona ze stopką. Całość nie łapie luzów. Czy tak samo będzie to dobrze działało w stradicu tego nie wiem...

W TP SW to tworzywo jest grube, wręcz pancerne. Połączeniecczęsci nie na wkręty tylko śruby z platiku w metal. Jest solidny.

Oadło coś o niebieskim morskim smarze Penn. To dobry specyfik, ale do Alivio czy Catany. Bardzo szybko się zużywa i robi się z niego szare błoto. Do Stradika jednak wspomniane Permaluby, dg13 czy inne Ardenty. Hot Sauca nie za bardzo, lubi barwić trwale na czerwono, co jest jego celowo fabrycznie daną cechą, coby widać było gdzie posmarowane, ale czasem niekoniecznie na zewnątrz czy na knobie :-)

• Like 1

No i nie wytrzymałem i otworzyłem tego stradica fl4000, który przyszedł do mnie tydzień temu z Chin.

W środku była bieda, prawie sucho.......dałem mu na bogato permalube i po złożeniu już chodzi lepiej i ciszej...prawie maślano.

Mam nadzieję, że po kilku wypadach nad wodę jeszcze się ułoży i będzie tak jak sobie wyobrażałem :D

A fabrycznie było tak

post-56024-0-60355600-1613768249_thumb.jpg

Edytowane przez SYMBIOZA

Powiem tak,

Przyniosłem dzisiaj z garażu kilka swoich dotychczasowych kołowrotków zauber, tica, okuma, penn spinfisher, stare shimano alivio.... wszystkie raczej dobre modele

I różnica między pracą stradica, a nimi jest konkretna.

Stradic będzie do sandaczówki, a do szczupakówki kupię nową ultegrę która zastąpi mi zaubera

Edytowane przez SYMBIOZA

Koledzy proszę o radę. 

Czym się różni stradic z podwójną korbką i tylnym hamulcem (np. taki https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-shimano-stradic-3000-gtm-rc-s-7778730188 ) od shimano super gtm (np. takie jak w linku, tylko w wielkości 2500 https://allegro.pl/oferta/shimano-super-4000-gtm-rc-10198116898).

Jakie są różnice oprócz wagi i rodzaju szpuli (płytsza/głębsza) ? Czy warto dokładać 100 do stradica (bo gtm w wersji 2500 kosztuje ok. 350 zł.) ?

Bardzo mi leżą kręćki  z podwójną korbką i tylnym hamulcem i nie chcę innych :) 

Cały czas mam wrażenie, że otwieranie i smarowanie nowych kołowrotków jest zabiegiem zbytecznym.Nie ma sensu walić zbyt dużo smalcu bo siła odśrodkowa i tak z niektórych elementów wyrzuci jego nadmiar.Nie otwierałbym fabrycznego młynka.Ciekawe jak to jest potem z gwarancją bo trudno żeby ktoś tego na serwisie nie zauważył...Mój jeszcze dziewiczy 4000 FL ( z polskiej dystrybucji ) kręci na sucho obłędnie i nie odczuwam potrzeby grzebania w nim ale to oczywiście subiektywne wrażenie.Podejrzewam,że wszelkie ingerencje w rodzaju dokładanie łożysk itp. skutkują utratą gwarancji.To raczej oczywiste chociaż trochę kusi :D .

• Like 1

Biorą pod uwagę spore różnice w pracy poszczególnych egzemplarzy zarówno FK, jak i FL nie sposób wydać jednoznacznej opinii. Warto chyba iść w fk, bo zalety wyższej szpuli są jasne i zawsze będziesz miał model nowszy, co w przypadku ewentualnej sprzedaży na plus. Szpula Stradika majatku nie kosztuje, a sprzedać dość łatwo. Chyba, że zamierzasz nim łowić do końca jego dni, a uda ci się trafić fk sporo taniej od fl, wtedy można przemyśleć temat.

Edytowane przez smokwelski

• 2 tygodnie później...