Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pytanie z innej beczki, Shimano Stradic FL 4000 MHG , kołowrotek chodzi pięknie jednak na korbie ma lekki luz góra-doł, i nie pomaga tu mocniejsze wkręcenie korby,przy jednostajnym kręceniu wszystko jest ok , jednak przy podbiciu z opadu jak korba się zatrzymuje czuć puknięcie, mnie to denerwuje strasznie , zwłaszcza że to nowy młynek, kręciłem takim samym w sklepie i jest podobnie chociaż mi się wydawało że troszkę mniejszy ten luz , jak tam u was w FL-kach?

Mam tak samo też mnie do na początku irytowało Nawet myślałem że może jakaś wada kołowrotka ale widzę że wszyscy mają tak samo Pod innymi względami jest elegancko

Edytowane przez tomasz3664

• 3 tygodnie później...

akurat FL-a nie posiadam, ale w rękach miałem....zresztą to żadna tajemnica.....kołowrotek średni, to i średnie zastosowania ;) podepniesz zarówno do kija 8, jak i 12 funtów.....pstrąg, okoń, klenio-jaź, na lekko szczupak czy sandacz.....bardzo uniwersalna wielkość B)

Edytowane przez cristovo

Cześć. Napiszcie jakie zastosowanie na u Was stradic fl 2500 . Dostałem i zastanawiam się do którego kija /jakie przeznaczenie mu nadać.

Pozdrawiam

Ja po sezonie moge powiedzieć ze oprymalnie pasuje do kija do 21g. Ale mocuje go do kija tez do 12g na okonie na ciężko. Mechanizm pewnie i ogarnie 25g ale w 2500 jest filcowa podkladka w szpuli i hanulec raczej słabszy. Jeszcze w planie jest C3000 do kija do 28g

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Te 9kg to raczej trzeba traktować 'umownie'.

Taki marketingowy bełkot. Nawet jeśli faktycznie kołowrotek takowa moc hamowania posiada to sama jego konstrukcja nie pozwoli takiej mocy wykorzystać. Jeśli kołowrotek wielkości 2500 stosuję do kija o mocy max 10lb = 4,54kg to nie ma potrzeby by hamulec był mocniejszy.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam mam pytanie czy do suzuki rfx 5lb kupić stradic fl 1000 czy 2500.Głównie podbijam główki 2-4g tak że o to się nie martwię ale często lecą woblery pstrągowe 5-6cm minnow I obrotówki 1-2 pod prąd.Czy ten 1000 wystarczy?

Zdecydowanie rozmiar 2500.

Ale tutaj też wolałbym lzejszego vanforda, albo jakby budżet był większy to vanquish ????