Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Tez wydaje mi się ze 4000 będzie lepszy - i w mocniejszym nurcie przełożenie 5.3 będzie lepsze - lżej się będzie kręcić.

A napój przy tym przełożeniu to 87 cm czyli tyle co wiele kołowrotków ma przy przełożeniu 6.0 i więcej.

Jedynie jeszcze martwi mnie czy dłuższa korbka w 4000 nie będzie w razie czego utrudniać zwijania w szybkim tempie ?

Tez wydaje mi się ze 4000 będzie lepszy - i w mocniejszym nurcie przełożenie 5.3 będzie lepsze - lżej się będzie kręcić.

A napój przy tym przełożeniu to 87 cm czyli tyle co wiele kołowrotków ma przy przełożeniu 6.0 i więcej.

Jedynie jeszcze martwi mnie czy dłuższa korbka w 4000 nie będzie w razie czego utrudniać zwijania w szybkim tempie ?

Pawellxx- mam taki zestaw tj.

SG Parabelum 2,79 ćw 7-23 g

z podpiętym Shimano Stradic FL 4 000

MHG przełożenie 1:5,8.

Kij jest dobrze wyważony.

W ubiegłą niedzielę zaliczył debiut nad wodą, niestety bez bolenia.

Ale było 6 okoni 20-26 cm i szczupak 58 cm.Mysle że w dalszej części sezonu kijek się jeszcze powygina.

Witam.

Panowie i może Panie - pora na nowego Stradica FL.

Będzie podpięty do kijka SG Parabellum 2.79, cw 7-23gr.

Głównie pod bolki, w razie czego na klenia i na szczupaka.

Poradźcie jaki model ?

Ogólnie największy problem mam jakaś wziasc wielkość.

2500 (C3000) czy jednak 4000 z przelozeniem 5,3 lub 5.8 ?

Mam tą parabelkę w wersji 5-18 i właśnie Stradic 2500 FL

Moim zdaniem 4000 będzie lepszym wyborem w Twoim przypadku.... A kij jak i Kołowrotek polecam z czystym sumieniem...

• 4 tygodnie później...

Czy jest sens wymiany tulejek na łożyska w knobie i pod szpulą?

Kołowrotek to Stradic FL C3000.

Łożyska: MR 117 ZZ i MR 74 ZZ.

Zdania są podzielone. Ja w swoich Stradicach wymieniłem na samym początku użytkownika. Podejrzewam że różnica będzie dopiero jak trochę popracuje na tulejkach i smar sie wytrze.

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Trochę mi się koncepcja na sezon zmienia i zamierzam FL 4000 rzucać przynętami 50-90g. Przeżyje czy szukać czegoś mocniejszego? Jakimo ciężarami maksymalnym lowicie tym kołowrotkiem?

U mnie FL 4000 pracuje przy kiju do 84 gram. Nic niepokojącego się nie dzieje.

Edytowane przez scOOtt
  • Like 2

Koledzy rozleciał mi się dziś zauber 4000. 7 lat na Odrze z główkami +30 gr w opadzie i dobrze sobie radził. W sumie sam go zalatwilem bo praca dalej jak w pierwszym roku. Chcę zmienić na stradica FL 4000, mam teraz stradica mhg, ale to na bolenie więc zastanawiam się czy FL sobie poradzi? Nie lubię lekko łowić w Odrze;) lubię podbijacć z jednoczesnym zwijaniem.

Edytowane przez Daaaro

Koledzy rozleciał mi się dziś zauber 4000. 7 lat na Odrze z główkami +30 gr w opadzie i dobrze sobie radził. W sumie sam go zalatwilem bo praca dalej jak w pierwszym roku. Chcę zmienić na stradica FL 4000, mam teraz stradica mhg, ale to na bolenie więc zastanawiam się czy FL sobie poradzi? Nie lubię lekko łowić w Odrze;) lubię podbijacć z jednoczesnym zwijaniem.

Kupiłem Daiwe BG3000, czuć moc:) kultura pracy nieporównywalna do Zaubera, a różnicy w kręceniu między Stradicem nie widzę, z tym że BG wydaje się o wiele masywniejszy. To na sucho, zobaczymy jak nad wodą, ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.