Gość dusiołek Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) Zaraz dojdziemy do wniosku że nie warto kupować Mercedesa czy BMW bo po co jak Volkswagen ma wszystko to samo A trochę tak nie jest !? Porównując jakościowo Mercedesa dziś a 30 lat temu to śmiało można stwierdzić, że kiedyś za tego Mercedesa to warto było zapłacić. A dziś to tak se. Jego jakość jest średnia i zbliżona to marek klasy średniej. Mają jeszcze ludzie od nowości Twin Powery XTR. Używają ostro a niektóre kręcą już ponad 20 lat. Takich przebiegów dzisiejsze super hiper Twin Powery z pewnością nie zrobią bo już nowe szumią, stukają i co tam jeszcze. Trzeba zastanawiać się czy dobrze nasmarowane ! Kto kiedyś jak kupił XTR-a zastanawiał się czy dobrze nasmarowany !? W ten sposób po zbudowaniu marki i przywiązaniu klienta do określonej jakości żerują firmy na klientach sprzedając im dziś bardziej nazwę czy logo wypracowane.... wprzeszłości niż towar, który ma jakościowo nawiązywać do marki. Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Brejdak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Za kilka dni będę czyścił swojego FL-a. Topiony w Bałtyku i norweskich fiordach. Ząbkuje, oporówka na jednym z wypadów puszczała cały czas, na kolejnych było ok. Aż mnie ciekawość zżera co w środku się dzieje ???? Oczywiście dołożę łożysk i będę dalej katował. Z zewnątrz wygląda nieciekawie po fiordach ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Za kilka dni będę czyścił swojego FL-a. Topiony w Bałtyku i norweskich fiordach. Ząbkuje, oporówka na jednym z wypadów puszczała cały czas, na kolejnych było ok. Aż mnie ciekawość zżera co w środku się dzieje Oczywiście dołożę łożysk i będę dalej katował. Z zewnątrz wygląda nieciekawie po fiordach dawaj jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2022 dawaj jakieś fotki Jasne zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Panowie ktoś może podać link do sklepu gdzie można owe wspomniałem łożyska dokupić ?Ewentualnie jakiś link do filmiku jak zrobić taką wymianę, bo zakładam że nie będzie to kosmicznie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) A łożyska o odpowiednich rozmiarach musiałem kupować (za grosze) na pewnym chińskim portalu handlowym, wszelkie usiłowania zakupu w sklepach polskich zakończyły się niepowodzeniem. No ale to było ze 2 lata temu, więc coś się od tego czasu mogło zmienić. Linkować do sklepu nie będę bo mi Chińczyk za reklamę nie płaci, ale jestem pewny że łatwo poradzisz sobie sam. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 https://www.youtube.com/watch?v=6WfouPsz8FUhttps://www.youtube.com/watch?v=XvgtinuYTO0A łożyska o odpowiednich rozmiarach musiałem kupować (za grosze) na pewnym chińskim portalu handlowym, wszelkie usiłowania zakupu w sklepach polskich zakończyły się niepowodzeniem. No ale to było ze 2 lata temu, więc coś się od tego czasu mogło zmienić. Linkować do sklepu nie będę bo mi Chińczyk za reklamę nie płaci, ale jestem pewny że łatwo poradzisz sobie sam.Bez problemu można kupić w Polsce,trzeba tylko wymiary znać i podać… P.s. Jakby co mam 2szt. 2x5x2,5 nierdzewne???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) Bez problemu można kupić w Polsce,trzeba tylko wymiary znać i podać… Rozmiary podaje Ivan Turnament w swoim filmiku, wystarczy podstawowa znajomość rosyjskiego żeby je sobie spisać. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Rozmiary podaje Ivan Turnament w swoim filmiku, wystarczy podstawowa znajomość rosyjskiego żeby je sobie spisać.Dlatego nie rozumiem twojego problemu i potrzeby szukania w Chinach… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) Dlatego nie rozumiem twojego problemu i potrzeby szukania w Chinach… To nie jest mój problem, ja swojego Stradika stuningowałem ponad rok temu. A że nie umiałem znaleźć łożysk o odpowiednich rozmiarach w sklepach polskich, to zamówiłem je u skośnookich. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 To chyba najbardziej pomoże każdemu kto będzie chciał zrobić tunning stradica FL i FK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastek86 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 To nie jest mój problem, ja swojego Stradika stuningowałem ponad rok temu. A że nie umiałem znaleźć łożysk o odpowiednich rozmiarach w sklepach polskich, to zamówiłem je u skośnookich.Jest różnica po takim tuninngu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Praca mojego jedynego Stradica FL rozmiaru 4000 (5.3:1) od nowości też była daleka od ideału. Ale zgodnie z zaleceniami jakichś Rosjan z YT od razu go rozebrałem, wymieniłem dwie (albo trzy?) teflonowe tulejki na łożyska i przeniosłem fabrycznie nałożony w bezsensownym miejscu smar na przekładnię. Teraz pracuje nie gorzej niż moja ulubiona Caldia LT 2021, która pracuje idealnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Ogólnie z tego co widzę łożyska spokojnie dostępne w sklepie internetowym w PL - ceny od 29 do 39 zł więc na spokojnie można sobie przy piwku wymienić chociaż te trzy pierwsze i zobaczyć jak będzie działało. W mojej ocenie kołowrotek będzie już miał wówczas 9 sztuk więc łożysk a łożyska. Kręcić będzie jak masło maślane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) Ogólnie z tego co widzę łożyska spokojnie dostępne w sklepie internetowym w PL - ceny od 29 do 39 zł ZA SZUKĘ??!! Ja nie wiem czy za wszystkie łożyska, które zużyłem do stuningowania swoich trzech Daiw Fuego i Stradika zapłaciłem w sumie 39 złotych. Sądzę ze wątpię. Btw. polecam nowicjuszom rozkręcanie młynka i zakładanie łożysk potrenować wstępnie na czymś mniej cennym niż Stradik, żeby się potem nie okazało że wprawdzie kołowrotek po "tuningu" pracuje gorzej niż przed ale za to po zmontowaniu całości zostały jakieś niepotrzebne śrubki i podkładki. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Tym samym wymieniłeś plastikowe tuleje na lozyska równie gówniane bądź jeszcze bardziej gowniane niż shimano obecnie seryjnie montuje w swoich mlynkach.Chcesz coś poprawić to szarpnij się średnio 20zl za sztukę oryginalnego łożyska ezo???? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hans Kloss Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) Jak mi któreś z tych chińskich zacznie szwankować to pewnie się szarpnę. A chińczyki pracują u mnie w trzech Daiwach Fuego już chyba trzeci sezon i póki co dają radę. Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez Hans Kloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 (edytowane) Mam trzy FL i powiem ze to są przyzwoite kołowrotki. Lekko i przyjemnie. Czy szumi w fotelu, co mnie to obchodzi. Nad wodą daj radę i przy boleniowaniu 4000 i przy kleniowaniu c 3000 . Ale przy okoniowych czy kleniowych wypadach wolę Daiwe Caldie, w ogóle lubię Daiwe. A i przeszło mi kupowanie kolowrotków po 2000+ ale i kolowrotki po 200 -300 zł też nie dla mnie. Może to brak ryb. Ale średnia półka na razie jest ok. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 18 Sierpnia 2022 przez jacekp29 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 19 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2022 ZA SZUKĘ??!! Ja nie wiem czy za wszystkie łożyska, które zużyłem do stuningowania swoich trzech Daiw Fuego i Stradika zapłaciłem w sumie 39 złotych. Sądzę ze wątpię. Btw. polecam nowicjuszom rozkręcanie młynka i zakładanie łożysk potrenować wstępnie na czymś mniej cennym niż Stradik, żeby się potem nie okazało że wprawdzie kołowrotek po "tuningu" pracuje gorzej niż przed ale za to po zmontowaniu całości zostały jakieś niepotrzebne śrubki i podkładki. Tak OEM shimano takie ma ceny - przy wymianie tych 3 pierwszych z filmiku koło 100 zł wychodzi - czy to dużo czy mało to już nie mi oceniać.Ogólnie zrobię sobie test - mam dwie sztuki w jeden zmienię i ocenię czy coś to daje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebulba Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Tak OEM shimano takie ma ceny - przy wymianie tych 3 pierwszych z filmiku koło 100 zł wychodzi - czy to dużo czy mało to już nie mi oceniać.Ogólnie zrobię sobie test - mam dwie sztuki w jeden zmienię i ocenię czy coś to daje. Czekam na rezultaty testu. Sam przerobiłem stradica fl i efekt w moim odczuciu jest potężny. Najbardziej czuć wymianę tulejek w korbce na ezo i czarnej tulejki pod szpula na ezo. Przy wymianie tulejek na łożyska musisz pamiętać żeby dać podkładki stalowe w taki sposób by ruchoma cześć łożyska nie opierała się o inne elementy konstrukcji. W przeciwnym razie lepiej nic nie dotykać bo można zepsuć kołowrotek. Ja stosowałem podkładki o grubości 0,1mm oraz 0,05, następnie docinalem je na rozmiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Czekam na rezultaty testu. Sam przerobiłem stradica fl i efekt w moim odczuciu jest potężny. Najbardziej czuć wymianę tulejek w korbce na ezo i czarnej tulejki pod szpula na ezo. Przy wymianie tulejek na łożyska musisz pamiętać żeby dać podkładki stalowe w taki sposób by ruchoma cześć łożyska nie opierała się o inne elementy konstrukcji. W przeciwnym razie lepiej nic nie dotykać bo można zepsuć kołowrotek. Ja stosowałem podkładki o grubości 0,1mm oraz 0,05, następnie docinalem je na rozmiar.Oglądałem wielu wymieniaczy tulejek na łożyska i prawie żaden nie dawał podkładek między łożyska a np wałek na górze. Tym bardziej pod szpulą, w knoba też nie wsadzają, po prostu wymiana i ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebulba Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Oglądałem wielu wymieniaczy tulejek na łożyska i prawie żaden nie dawał podkładek między łożyska a np wałek na górze. Tym bardziej pod szpulą, w knoba też nie wsadzają, po prostu wymiana i ogień. Gdy ruchoma cześć łożyska jest unieruchomiona poprzez docisk do nieruchomego elementu to lepiej już zostawić tuleje ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Gdy ruchoma cześć łożyska jest unieruchomiona poprzez docisk do nieruchomego elementu to lepiej już zostawić tuleje ;-)Wydaje mi się, że właśnie do tego służą tak zwane luzy techniczne w kołowrotkach, aby nic nie było złożone na ścisk. Np. na dole wałków jest podkładka regulująca luz ale od spodu łożyska pracują na metalowej blaszce, góra wałka również nie jest podkładkowana. Nawet w tych fabrycznie uzbrojonych w łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorroo85 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Wydaje mi się, że właśnie do tego służą tak zwane luzy techniczne w kołowrotkach, aby nic nie było złożone na ścisk. Np. na dole wałków jest podkładka regulująca luz ale od spodu łożyska pracują na metalowej blaszce, góra wałka również nie jest podkładkowana. Nawet w tych fabrycznie uzbrojonych w łożyska.No i teraz pojawia się pytanie jak jest poprawnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Wymieniłem, w trzech Stradicach FB, około 4 lata temu nie dając żadnych podkładek . Kołowrotki działają poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi