Catrol Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Jakby FL był dokładniej składany to obecna cena byłaby jak najbardziej uzasadniona. Mój FL 2500 sprawuje się bez zastrzeżeń.FL 4000 trafił mi się podły gruz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 czy Wy kiedykolwiek poświęciliście z 5 minut na przeanalizowanie, jakie koszty ponosi poważny producent oraz jak się kształtuje cały łańcuch prowadzący z linii produkcyjnej do klienta.....i ile po drodze kolejnych kosztów, marż i podatków? jakim cudem firmowe kołowrotki mogłyby kosztować połowę obecnej ceny? Stradic za 350 zł? czyli wyprodukowany w fabryce za 10 dolarów? czy 5? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Za FL'a 4000 płaciłem bodajże 730 pln zaraz po premierze rozmiaru 4000 (bo ta była opóźniona)...jakbym zapłacił wtedy nie 730 a 830 zł ale dostał poprawnie złożony kołowrotek który nie stuka, nie puka byłbym bardzo zadowolony i na pewno nie żałowałbym tych pieniędzy za średnio-półkowy model.Jeżeli trochę wyższa cena byłaby warunkiem świętego spokoju nad wodą to na pewno zrobiłbym wszystko żeby ją ponieść i biczować wodę w spokoju... Nie obchodzi mnie koszt produkcji...nie wnikam ile zysku producent ma na sztuce kołowrotka którą kupię, interesuje mnie to żeby jakość była adekwatna do ceny...no i do buńczucznych obietnic Shimano...a te przed premierą FL'a były duże jak polska dziura budżetowa. Jeżeli zapowiadają "super-duper" Stradic'a, chwalą się "ile to on dostał rozwiązań ze Stelli" jaki cichy będzie, jak będzie lekko i płynnie pracował...krzyczą za niego np. 730 pln to podejmuję decyzję "czy to co obiecują jest warte żądanej ceny" - decyzja pada, że "tak, chcę tyle dać za to co obiecują" - kupuję.Dostaję...? Bubel..."No i c##j, no i cześć.." Ja tak widzę problem współczesnych kołowrotków Shimano... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 (edytowane) mój eFeL po zakupie był tylko niezły, ale suchy jak pieprz, wysłałem więc do fachowca na kąpiel w smarze....i teraz jest dużo lepiej....niestety, bez względu na półkę i cenę, dawno pogodziłem się z tym, że nowy kołowrotek trafi dość szybko do serwisu niedawno odebrałem po kilku miesiącach (naprawa gwarancyjna) Certatę LT 3000D (nie dało się odkręcić śrubki mocującej rolkę, wklejona chyba była.....plus coś w środku przeskakiwało co któryś obrót)....jakiś czas temu Twin Powera 4000PG (także gwarancja, bardzo duży luz na korbie).....11TPC3000 udało mi się chyba zajechać, chociaż nadal nim kręcę....a Stradic C3000 z Ci4+ po serwisie chodził jak Stella, do dziś kumpel nie może się nachwalić.....sprzedałem, bo chciałem Vanquisha.....no i ten Vanquish też będzie musiał się wykąpać niedługo.....itd.....itp. Shimano od Stradica w górę (niżej też? Stella też?) to bardzo dobre kołowrotki....podobnie Daiwy, model Certate LT (inne też?) Edytowane 5 Września 2022 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 Jakby FL był dokładniej składany to obecna cena byłaby jak najbardziej uzasadniona. Mój FL 2500 sprawuje się bez zastrzeżeń.FL 4000 trafił mi się podły gruz.Mam FL4000 MHG i kręci bajka, ale postanowiłem wtedy zamówić kolejnego stradica w rozmiarze FL4000 i jak przyszedł i nim podkręciłem to od razu odesłałem taki chłam. Kręcił strasznie i wszystko w nim szurało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 5 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 FL 2500 - szumi ale tylko akustycznie, nie czuć jakiegoś tarcia które utrudnia kręcenie. Nie zawsze to słychać nad wodą...ale nie klęka na robocie, kręci lekko płynnie i ma całkiem dużo pracy. Przez 3 lata karania go nad wodą jedyna usterka to tulejka w knob'ie się wyklepała...wolnym czasem podmienię na łożysko.To był dobry zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 (edytowane) Zauważyłem, że przekładnia w FL jest wykonana ze stosunkowo miękkiego stopu który łatwo się wyciera i może to skutkować gorsza kulturą pracy. Dodatkowo oś główna w modelu 4000 jest wykonana ze stali a nie stopu aluminium jak w mniejszym modelu co również może dawać odczucie gorszej pracy… w swoim mhg zastosowałem przekładnie od vanquisha i użytkuje go dosyć intensywnie do większości gatunków ryb w tym sezonie, ciekawy jestem jak będzie wyglądało w nim zużycie przekładni po tym czasie Edytowane 6 Września 2022 przez 19john92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dusiołek Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Można gdzieś kupić taką nową przekładnię od Vańka czy użyłeś z innego kołowrotka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 6 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2022 Można jak najbardziej, pytaj w sklepach, które sprzedają Shimano lub u mefisto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Zauważyłem, że przekładnia w FL jest wykonana ze stosunkowo miękkiego stopu który łatwo się wyciera i może to skutkować gorsza kulturą pracy. Dodatkowo oś główna w modelu 4000 jest wykonana ze stali a nie stopu aluminium jak w mniejszym modelu co również może dawać odczucie gorszej pracy… w swoim mhg zastosowałem przekładnie od vanquisha i użytkuje go dosyć intensywnie do większości gatunków ryb w tym sezonie, ciekawy jestem jak będzie wyglądało w nim zużycie przekładni po tym czasie To może nie być kwestia materiału osi głównej...chociaż ta alu z tą powłoką wydaje się lepiej trzymać film smarny oliwki...tak na moje. FL 2500 pracuje kulturalniej bo ma inny kształt wózka i jego pokrywki która dociska tulejkę wodzika, a ten lepiej jeździ po prowadnicy...tak mi się wydaje.Obejrzyj rozbieraczy - Profisher'a czy Aleksander Tajmień i tam dużo widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Osobiście też zauważyłem, że 2500 ciut lepiej pracuje niż 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Wystarczy porównać ząbki na przekładni i średnicę koła.Z tego też wywodzi się fenomen kręcenia TP11 i np. starych emblemowatych Daiw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Hejka potrzebuję sprężyny do kabłąka mhg 4000 fl ktoś coś?? Może ktoś ma zapasową i może się podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Panowie niemoge ściągnąć w stradiku 4000fl szpuli po odkreceniu nakretki hamulca i sciagnieciu jej nadal nieschodzi ,co może blokować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Panowie niemoge ściągnąć w stradiku 4000fl szpuli po odkreceniu nakretki hamulca i sciagnieciu jej nadal nieschodzi ,co może blokować?Tarcze hamulca spróbuj wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Panowie niemoge ściągnąć w stradiku 4000fl szpuli po odkreceniu nakretki hamulca i sciagnieciu jej nadal nieschodzi ,co może blokować?Tam nie ma co blokować [emoji848].Musisz użyć siły z umiarem, tylko na boki nie ciagnij. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Wiem że niema co blokować myślałem że blaszka od terkotki się zaklesczyła ale zeszło coś ja zassało a podkładki wyciagłem wczesniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Przykleiła się do tego talerza co jest na osi i trzyma łożysko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Właśnie tak było . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian1986 Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Witam mam pytanie. Posiadam stradic fl4000 nowy 3 razy na rybach i przy prowadzeniu obrotówki nr3 czuj przekładnie. Mogę zareklamować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Klasyk, trafić dobry Shimano to jak szóstkę w lotto. Standardowo odpiszą Ci że wszystko działa dobrze oraz że dokonali smarowania i regulacji luzów technicznych mimo to. To pomoże albo nie, ale warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Podejrzewam ze nie czujesz przekładni a prace worma i stukot osi głównej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian1986 Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Może i tak jest sens składać reklamację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 28 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2022 Może i tak jest sens składać reklamację.Nie ma, tam nic złego się nie dzieje ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszGD Opublikowano 24 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 (edytowane) Hej, Szukałem w necie, ale nie znalazłem. Czy do Stardica 3000FL, były produkowane(można gdzieś kupić) płytkie szpule? Pozdrawiam Łukasz Edytowane 24 Października 2022 przez ŁukaszGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi