Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Szukałem w necie, ale nie znalazłem.

Czy do Stardica 3000FL, były produkowane(można gdzieś kupić) płytkie szpule?

Pozdrawiam

Łukasz

Nie, Ale była w 2500, dokładnie 2500S, taka szpula pasuje do C3000, ma tylko słabszy hamulec. 

• Like 1

Dzisiaj oglądałem dwa stradici rozmiar 4000 zwykły i mhg powiem Wam ze praca na sucho w sklepie tego zwykłego to jakieś nieporozumienie, trochę jak by sucho w środku było. Drugi mhg już tego smaru miał więcej, troszkę lepiej płynniej ciszej kręcił ale to tez nie było to nazwy sklepu nie będę mówił, bo nie o to chodzi. Przyjechał tez do mnie jeden z zamówienia wysyłkowego w wersji mhg i ten to dopiero koszmar jak by w nim pustynia była. Z ciekawości wziąłem do ręki Twin powera chyba zwykły i powiem Wam ze jak nim zakręciłem to po prostu masełko Tylko ta cena 1600pln to są jednak dwa stradici. Ogólnie to jestem zawiedziony jakością tych kołowrotków i średnio maja się do ceny.

@DumFish

Jest spora niepowtarzalność jeżeli chodzi o jakość w tych Stradicach. Ostatnio w sklepie kręciłem 3 sztukami - 2500, C3000 oraz C3000HG i tylko jeden z nich kręcił na sucho tak, że nie można było mieć zastrzeżeń.

Również potwierdzam, każdy kręci inaczej

• Like 1

Dzisiaj odebrałem zamówiony z internetu Shimano Twin Power C3000FD - szumi dość głośno. Myślałem, że tylko Stradic tak ma... niestety. Kręciłem wcześniej w dwóch różnych sklepach tym rozmiarem i oba naprawdę fajnie chodziły. I bądź tu mądry...

• 3 tygodnie później...

Panowie, jak wypada Stradic w porównaniu do Lexy E Lt? Podobna półka cenowa. Zastanawia mnie czy jest sens sprzedać używkę Stradica i kupić nówkę Lexe.

Bardzo mało informacji jest na temat tej Lexy, sam kiedyś zastanawiałem się nad modelem 3000 ( ze względu na brak takiej wielkości w Shimano).

Kręciłem wersją 3000 mojego kolegi, nowa po kilku wyjściach nad wodę. Mam po tej niecałej godzinie łowienia bardzo dobre wrażenie i mocno się zastanawiam nad zakupem. Przy kiju szczupakowym do 40 gr spisywała się idealnie. Mała średnia szpuli plus przekładania taka jak w rozmiarze 4000 dają poczucie mocy. Woblery typu Hornet 6, obrotówki Longi 5 bez większych oporów.

Mam z tyłu głowy, że bebechy nie różnią się od modeli niżej i pewnie zaraz zacznie stukać :) W tej cenie Daiwa (zresztą Shimano również) nie ma alternatywy i jest to jedyny kołowrotek ale hybryda z aluminium jaki można u nas dostać bez cudowania.

Mam Stradica FL 4000 MHG i czy bym zamianił na 4000S-CXH Lexę? Pewnie nie bo jak Stradic działa to sensu nie widzę.

Edytowane przez MatB
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie, jak wypada Stradic w porównaniu do Lexy E Lt? Podobna półka cenowa. Zastanawia mnie czy jest sens sprzedać używkę Stradica i kupić nówkę Lexe.

Lexa oferuje rownie losową jakość co Stradic. Mam LT3000D - jest mega moc i lekkość kręcenia - Shimano może się tego od Daiwy uczyć… Łowilem na przemian Lexą, TP15 4000hg i PG - Lexa zdecydowanie bije komfortem TP. Ale co z tego jak pod koniec pierwszego dnia łowienia (gumy 4” i 15-16gr główki - sandaczowy opad) zaczęła nieprzyjemnie szumieć…pewnie padło łożysko ale jeszcze jej nie rozbierałem. Reasumując Lexa wydaje się być bardzo ciekawym młynkiem z uwagi na dużą moc i zero oporu przy starcie (relatywnie długa korba) czego nie można powiedzieć o żadnym Shimano poza modelami PG. Czy dziś kupiłbym Lexę ponownie - tak. Teraz kupuję jeszcze Stradica FL bo chcę go mieć - tylko odwiedzę sklep gdzie mają ich kilka i wybiorę najlepiej pracujący bo od tego sporo zależy. Zauważyłem, ze jak od początku młynek pięknie pracuje to z reguły działa długie lata a jeśli są jakieś luzy czy dźwięki to z czasem będzie już tylko gorzej…Kołowrotki  gdzie nie znalazłem żadnej różnicy w jakości podczas macania kilku egzemplarzy przed zakupem to CertateLT i TP15 przy czym moc Certate jest nie do pobicia i na razie ten kołowrotek oceniam wyżej niż TP a nawet Stellę 2010 (nowszych Stelli nie mam i nie zamierzam mieć bo zupełnie nieodpowiada mi ich praca.)

Edytowane przez gladki
  • Like 1

Czytałem, czytałem, czytałem i w końcu kupiłem tego Stradica Fl 4000. I co? Główki 17g ze smukłymi gumkami, troszkę mrozu i kołowrotek nie dał sobie rady. Dałem mu drugą szansę bez mrozu, to samo. Ciężko to kręci, stuka, puka, szumi. Szczerze zwykły zauber za 300zł dużo lepsza kultura pracy i moc, ba, ecusima za 120zł nie jest gorsza niż stradic jak dla mnie. Po 2 użyciach Stradica kupiłem Twin Powera PG 4000 i tu już już muszę przyznać, że warto. 20 lat łowię na przeróżne kołowrotki głównie w przedziale cenowym 100-500zł i stwierdzam, że przesiadając się na Stradica nie widać różnicy i szkoda kasy. Zmiana na Twin Powera robi różnicę, moc i kultura pracy jest niesamowita, łowienie staje się przyjemniejsze i serio sprawia większą radość :)

Czytałem, czytałem, czytałem i w końcu kupiłem tego Stradica Fl 4000. I co? Główki 17g ze smukłymi gumkami, troszkę mrozu i kołowrotek nie dał sobie rady. Dałem mu drugą szansę bez mrozu, to samo. Ciężko to kręci, stuka, puka, szumi. Szczerze zwykły zauber za 300zł dużo lepsza kultura pracy i moc, ba, ecusima za 120zł nie jest gorsza niż stradic jak dla mnie. Po 2 użyciach Stradica kupiłem Twin Powera PG 4000 i tu już już muszę przyznać, że warto. 20 lat łowię na przeróżne kołowrotki głównie w przedziale cenowym 100-500zł i stwierdzam, że przesiadając się na Stradica nie widać różnicy i szkoda kasy. Zmiana na Twin Powera robi różnicę, moc i kultura pracy jest niesamowita, łowienie staje się przyjemniejsze i serio sprawia większą radość :)

Czy Stradic jest z wysokim przełożeniem? U mnie było oznaczenie HG i szybko się pozbyłem tego kołowrotka. W rozmiarze 3000 zakładając 10g plus guma 7,5-10cm był koszmar. Nie dość, że stukał to jeszcze szumiał i ciężko chodził. Serwis Shimano 2 razy mi napisał, że to normalne dla tego typu kołowrotka. I to był mój ostatni Shimaniak z oznaczeniem HG/XG - nigdy więcej.