Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Pacjent Stradic Fl4000 - nie podoba mi się praca hamulca. Nie wiem czy to za duża moc hamowania ale oddaje mało płynnie i dopiero przy mocnym pociągnięciu. Ktoś ma jakieś rozwiązanie? Smarowałem tarczki karbonowe smarem ale niewiele to dało. Może jakiś zestaw tarcz filcowych?

Niestety one tak mają, rozwiązanie to wymiana tarcz na filc, nie spotkałem się niestety z takimi. Ten problem dotyczy również mniejszych szpulek do FL w rozmiarze C3000 tam też sa te nieszczęsne tarczki carbonowe. 

Najprostszym rozwiązaniem jest zamówienie tarcz od TP FE, Vanquish FC one juz mają poprawiony hamulec. Ewentualnie zakup całej szpuli od TP FE lub Vanqisha FC (nie starsze!), podobono w nowym Stradic FM ten problem również został naprawiony i poprawili hamulec, ale tego nie weryfikowałem osobiście, jeżeli ktoś potwierdzi że 4000 FM ma płynny hamulec, najprościej będzie kupić szpulę od FM i po problemie. 

• Like 1

Kupiłem parę dni temu FM i faktycznie ten hamulec chodzi lepiej. Nie testowany nad wodą jeszcze ale w domowych warunkach mam wrażenie, że to lepiej oddaje i płynniej. Myślałem, że jest jakieś inne rozwiązanie może, bo kupowanie nowej szpuli za circa 200zł średnio mi się widziało.

Edit: Dosztukowywał ktoś może chałupniczo takie tarcze? Kupić filc i samemu metodą prób i błędów dociąć.... 

Edytowane przez Flls