Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zacząłem kompletować nowy sprzęt szczupakowy spinningowy i długo zastanawiałem się nad kołowrotkiem. W końcu wyb?łr padł na Shimano Stradic 4000 FC produkcji japońskiej. Przez trzy lata u?źytkowałem te?ź Stradica w wersji GTM-RB produkcji malezyjskiej i nie byłem do końca zadowolony. Zwłaszcza, ?źe ju?ź przy ściąganiu obrot?łwki nr 3 słyszałem terkotanie mechanizmu. Zachęcony pozytywnymi opiniami wersji japońskich zdecydowałem się na zakup, choć nie był on dla mnie tani.

I w związku z tym mam parę pytań. Mo?źe dla kt?łrych są one śmieszne, ale dla mnie istotne.

1. Czy wersje japońskie shimano mają wystarczającą ilość smaru. Chodzi mi o to, ?źe niektorzy twierdzą, ?źe shimano oszczędza na smarach?

2. W pudełku w komplecie znajduje się kilka podkładek. Do czego one słu?źą?

3. Czy to prawda, ?źe aby Shimano zaczęło lepiej jeszcze pracować musi się trochę pokręćić? Teraz kręcąc nim na sucho bardzo ładnie pracuje, ale czy po kilku wyjściach na ryby będzie pracował jescze bardziej cicho i miękko?

4. Pytanie do u?źytkownik?łw japońskich Shimano. Czy pod obcią?źeniem mechanizm pracuje r?łwnie?ź cicho, czy raczej mo?źe być tak jak w przypadku malezyjskich wersji. Czyli słychać mechanizm?

5. Jak wygląda z trwałością japońskich Shimano. Czy jest trwalszy od odpowiednik?łw malezyjskich?

Pytania te są związane z normalną eksploatacją kołowrotka

Witam.Ja posiadam Stradica made in japan ale wersję 2500 FH.Mam go od 3 tygodni i był ze mną 2 razy na rybach i stwierdziłem ?źe pod obcią?źeniem pracuje lepiej ni?ź na sucho.Podkładki słu?źą do regulowania nawoju ?źyłki.Stradici są bardzo trwałymi konstrukcjami m?łj np. pochodzi z 2006r i śmiga jak n?łwka.

Pozdrawiam Kuba.

1. Nie wiem czy ma czy nie ma, ale jak miałem nowe stradicki to od razu poszły do przesmarowania - odpowiedni wątek o smarowaniu jest w dziale o majsterkowaniu. Słoik z benzyną ekstrakcyjną, płukanie wszystkiego co było nasmarowane i doło?źenie mobilitha + kasowanie luz?łw na przekładni i koszu - teraz trzyma jak ?źyd za portfel.

2. Ju?ź dostałeś odpowiedź - do regulacji nawoju - inaczej będzie nawijał jak będzie na szpuli plecionka 30lbs a inaczej jak nawiniesz ?źyłkę 0,18mm

3. po zabiegach, kt?łrych dokonałem - nowe smarowanie i kasowanie luz?łw chodzi tak jak powinien i mam wra?źenie, albo chcę w to wierzyć, ?źe lepiej ni?ź jak wyszedł z fabryki.

4. patrzy pkt.3 poza tym mam jeszcze dwa japońce i nie zauwa?źyłem czegoś takiego o czym piszesz.

5. Nie podejmę się odpowiedzi na to pytanie, malezję mam od 3 lat i smaruję regularnie - wszystko działa w jak najlepszym porządku. Japonię mam od ~97roku i źle konserwowałem, po wymianie przekładni za bardzo się nie napracował więc nie potrafię powiedzieć.

pzdr.

Witam

Zacząłem kompletować nowy sprzęt szczupakowy spinningowy i długo zastanawiałem się nad kołowrotkiem. W końcu wyb?łr padł na Shimano Stradic 4000 FC produkcji japońskiej. Przez trzy lata u?źytkowałem te?ź Stradica w wersji GTM-RB produkcji malezyjskiej i nie byłem do końca zadowolony. Zwłaszcza, ?źe ju?ź przy ściąganiu obrot?łwki nr 3 słyszałem terkotanie mechanizmu. Zachęcony pozytywnymi opiniami wersji japońskich zdecydowałem się na zakup, choć nie był on dla mnie tani.

I w związku z tym mam parę pytań. Mo?źe dla kt?łrych są one śmieszne, ale dla mnie istotne.

1. Czy wersje japońskie shimano mają wystarczającą ilość smaru. Chodzi mi o to, ?źe niektorzy twierdzą, ?źe shimano oszczędza na smarach?

2. W pudełku w komplecie znajduje się kilka podkładek. Do czego one słu?źą?

3. Czy to prawda, ?źe aby Shimano zaczęło lepiej jeszcze pracować musi się trochę pokręćić? Teraz kręcąc nim na sucho bardzo ładnie pracuje, ale czy po kilku wyjściach na ryby będzie pracował jescze bardziej cicho i miękko?

4. Pytanie do u?źytkownik?łw japońskich Shimano. Czy pod obcią?źeniem mechanizm pracuje r?łwnie?ź cicho, czy raczej mo?źe być tak jak w przypadku malezyjskich wersji. Czyli słychać mechanizm?

5. Jak wygląda z trwałością japońskich Shimano. Czy jest trwalszy od odpowiednik?łw malezyjskich?

Pytania te są związane z normalną eksploatacją kołowrotka

Ad.1 I nie kłamią... W większości nowych kołowrotk?łw, większości firm tak właśnie jest... <_<

Ad.3 W zasadzie ka?źdy mechanizm powinien się dotrzeć, to i kołowrotki te?ź (wa?źne tylko ?źeby to docieranie nie odbywało się na sucho)...

Ad.4 Słyszalność mechanizmu bywa często mocno niezale?źna od kraju produkcji, a bardzo często zale?źna od stopnia zadbania... :D

Ad.5 Nowe Japońce prawdopodobnie są trwalsze ni?ź Malezjany ale Stare Japońce są NA PEWNO duuuu?źo trwalsze i niezawodniejsze ni?ź dwie pierwsze opcje razem do kupy... <_<

Się domyślam o jaki luz tutaj chodzi... <_<

Luzu wzdłu?źnego, to w tym Twoim raczej przez najbli?źsze parę lat nie powinno być, a co się tyczy klekotania korby, to znana zmora u?źytkownik?łw shimaniak?łw... :unsure: No taka, kurna, kwadratowa technologia... Żeby zredukować ten luz-klekotek, to wł?łczka albo silikon w dziurę... :mellow:

• 1 miesiąc temu...

Koledzy,

przymierzam się do zakupu Stradica 2500FI.

Dopiero zaczynam czytać o Stradicach, nie wiem zbyt wiele.

Czy mo?źecie mi coś podpowiedzieć o tym kręciole?

Warto to kupić?

Kręcioł jest nowy, zapakowany w oryginalne pudełko.

Co powinno być w komplecie w pudełku. Szpulka zapasowa jest, to widziałem, ale co jeszcze? Pudełko ma w kolorze czerwonym.

Oznaczenie FI oznacza jakąś wersję z jakiegoś rocznika?

Ile warto zapłacić za taki sprzęt aby nie przepłacić?

Na Allegro takich nie ma więc nie mam punktu odniesienia....

Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.

Z g?łry dzięki i pozdrawiam

Slavobeer