Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Waldku,nie wiem co jest przyczyną ale zawsze po obfitym deszczu miałem problem ze stradickiem fc.Z gtm-em malezyjskim nigdy tego problemu nie było.Więc doszłem do wniosku że przyczyna mysi być woda,ale tak samo jak Ty uważam że to musi być coś jeszcze oprucz tej wody.Może smar? Ale z orginalnym smarem było tak samo,z mobilithem też nie pomogło.Więc gdzie może być ten problem?

Ja pogoniłem swojego fc dość szybko gdyż od początku mi nie pasował.

Darek. Nie miałem FC, więc nie mogę nic w temacie powiedzieć. Jedyne co mogę, to porównać.

I tak:

- Cardinal C4 zawisł był mi na żyłce, na gałęzi (przerzuciłem krzaka Meppsem) i wisiał tak, zażywając doraźnej, zimowej kąpieli przez około 15 minut zanim nie dotarłem do niego. Nawet nie otwierałem. łowiłem przez następne 2-3 godziny na mrozie. Nie zamarzł, nie zacinał nie przycinał.

- Daiwa Regal_Z 1500 na okoniach był i spadł sobie z pontonu do bajora. Zanim wyłowiłem inną wędką (musiałem skoczyć do autka po gruntówkę) to trwało jakieś naście minut. Później "czesanie dna. Trochę zleciało.

Kąpiel mu nie zaszkodziła zupełnie.

-Infinity Q 3000- wpadłęm wpoślizg na kamieniach i wylądowałem na łokciach. Wędka obok kołysała się na fali Bałtyku. Zanim się pozbierałem, osuszyłem (nieskutecznie) aparat, kilka długich chwil trwało. 

Na kwaterze jedynie opłukałem pod kranem (tradycyjnie)

Smarowałem po 3 dniach dopiero w domu.

-TP2500FB w ciągu swej kariery często śmigał w deszczu, czasami się wykąpał na krótko ale nigdy nie zawodził.

Wnioskuję więc jedynie, że jeśli woda to w związku z czymś jeszcze a czym? Niech lepiej fachowcy powiedzą, bo u mnie różne smary i różna jakość smarowania ale woda na bank im nie zaszkodziła.

O "zwykłym" łowieniu w deszczu nie wspominam, bo i po co. Żaden kołowrotek mnie w deszczu nie zawiódł ale może właśnie model FC ma jakąś specyfikę budowy, która w powiązaniu z wodą przynosi wkurr.......ce skutki :ph34r: 

Edytowane przez popper

Szczerze mówiąc jestem porażony jakością kołowrotków Shimano czy to Stradic FC, czy Twin Power FC.

Sam nie wiem czy się śmiać, czy płakać jak czytam, że kołowrotkom za kilka stów deszczówka z chmurki do tego stopnia szkodzi, że nie da się nimi łowić !!!

Najlepsze w tym wszystkim jest to ze kolowrotek jak to napisal kolega Voldemort kreciol za kilka stow i cos go gryzie. Posiadam rowniez spro red arc 1030 i w tym samym czasie i nawet doznal kompieli w wodzie i nic sie z nim nie dzieje. A znaczna ruznica w cenie.

Edytowane przez lechu961

• 3 lata później...

Koledzy mam zamiar kupić jeden z kołowrotków stradic 3000 FJ lub FK HG . Kołowrotek ma służyć jeziorowemu łowieniu szczupaków głównie na gumy 15cm + główka 10-15gr.

Czy może ktoś użytkował te modele. Czy można powiedzieć ,że jeden z nich jest lepszą wersją stradica?

Edytowane przez milupa

• 7 miesięcy temu...

Mam pytanie jak sie ma stradic hg 2500 w porownaniu z pennem sargusem? Wagowo wiem ze sie roznia ale penn maszynka nie do zajechania. Ze stradiciem tez tak jest? Od razu doodam ze kołowrotek bedzie uzywany do boleniowek

Kolego stradic to delikatny kołowrotek i na boleniu posłuży Ci pewnie z 2 sezony max.

Niestety do takiego łowienia potrzebujesz mocnej przekladni, która wytrzyma boleniowe tempo. W przypadku Shimano to poniżej biomastera lub twin powera bym nie schodził z nowych konstrukcji...

Zawsze w tym samym budżecie możesz znaleźć starszą konstrukcje, taka jak twin power XT on przetrwa dużo więcej niż nowsze wersje. Tylko jeden mały problem, ciężko znaleźć pewne źródło gdzie masz pewność co do zużycia. Na nowego nie ma co liczyć w budżecie poniżej 600zl pewnie ale cuda się zdarzają.

Ja pod swoją boleniówkę podpinam Shimano sephia bb c3000s, to znaczy wzmocnionego stradica ci4+ na rynek jdm. Kołowrotek rozwojowy bo można wsadzić 3 łożyska i go ulepszyć nie wielkim kosztem. Jest to konstrukcja z przełożeniem 6.0, że wzmocniona przekładnią od wyższego modelu bodajże pochodzi ona z jakiegoś biomastera. Mój po ponad 2 sezonach chodzi jak nowy, a stradic ci4 F wymagał małego serwisu...

Sephia BB c3000s jest do wyrwania za 470zl, nowa z gwarancją i nie tknięta przez nikogo....

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

f016a143bc424fe9c5c8a836f98be77f.jpg

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 2

Mam pytanie jak sie ma stradic hg 2500 w porownaniu z pennem sargusem? Wagowo wiem ze sie roznia ale penn maszynka nie do zajechania. Ze stradiciem tez tak jest? Od razu doodam ze kołowrotek bedzie uzywany do boleniowek

Rozmiar 2500 to pstrąg, kleń. Celuj w rozmiar 4000hg/xg da radę.

• 3 tygodnie później...
Gość EdekZfabrykiKredek

W Polsce nie dostępne ale w Irlandii lub UK były jakiś czas temu na Black friday sale...

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

Jak nie dostępny w PL jak tak, on był normalnie w PL ofercie od Shimano.

Wystarczy wklepać w google to pojawią się sklepy które go mają jeszcze na stanie.

Edytowane przez FlyFisherman

• 1 miesiąc temu...

Witam

Koledzy co sadzicie o tym Stradicu 2500 FD ( biały z podwójną rączką )

Mogę go kupić NOWY za 500 zł w sklepie

Docelowo chce go dać na matchówkę

Myślałem też o nowym Stradicu SREBNYM  w RAWENIE są po 550 zł

Ale jak Z JAKOŚCIĄ do starego  STRADICA  2500 FD

Dziękuję za każdą odpowiedz

Edytowane przez TEAM DRAGON

Dzisiaj pokrecilem ci4 fb, skubaniec jakby nic nie miał w środku, kiedyś go oglądałem z ciekawości, dzisiaj nie mogłem się powstrzymać. Ultegra też przyjemnie kręci, czekam aż padnie mi biomaster bo TP 15 kręci cudownie, nie wiem czy się doczekam i nie przytule 4000 PG. Fk nie mieli w rozmiarze 4000 ale mniejsze też niczego sobie, szkoda że zrezygnowali z białego koloru.