Skocz do zawartości

Shimano Stradic (kolejne generacje) - informacje, opinie, uwagi

elpojo

Rekomendowane odpowiedzi

Sustain owszem ładny jest ale chyba wybrałbym TP wizualnie. Założyłem szpulę z biomka i teraz dopiero wygląda fajnie, tak fajnie że dokupilem szpulę od fk, mam nadzieję że pokrecajki będą pasować. Przed chwilą wziąłem go jeszcze do ręki ( kołowrotek oczywiście :)) , następnie daiwe bg i biomka i co? Stradic to taka zabawka, ale docelowo kupiony do sg parabellum 274 3-16. Biomek był za ciężki, daiwa w sam raz ale chciałem coś innego i wyszło jak wyszło. Gdyby ktoś miał dylemat między Daiwa bg a nowym stradickiem to ja polecę daiwe.

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Witam. Pomału dojrzewam do jakiegoś lepszego młynka. Myślę nad stradic ci4+. I tutaj pytanie o rozmiar. 1000 waży 160. 2500 190 także równieżbardzo przyzwoicie . Potrzebny głównie do UL pod okonie i wzdręgi. Czy różnią się te 2 modele ? Czy ze względu na to , że mniejszy ma pewnie mniejsza szpule sprawi , że będę nim dalej rzucał ? Bo jeśli nie to pewnie skłaniałbym sie do 2500 i ogarniał by np klenie .

Pozdrawiam

To wszystko zalezy od kija do ktorej chcesz go podpiac, chodzi o mase i wielkosc przelotek. Ja na okonie i wzdregi uzwam wlasnie nowych shimano 1000 lub c2000s bo podpiecie 2500 wyglada troche smiesznie i jest za ciezki.

Przy kiju wazacym 56-60gr to 195-200gr jest juz za duzo a stradic bedzie wlasnie tyle wazyl.

Na klenio-jazia gdzie kij ma min. 2.7-3m uzywania zwykle ciezszych modeli, lepiej wywazaja dlzuszy kij. Tu mam swojego ulubionego biomastera 2500 sdh jdm.

Musisz pamietam o typie przelotek a zwlaszcza startowej, chodzi mi o tlumienie linki przy rzucie.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1

Ja mam identyczne streeto jak ty, fajny kijek w dobrej cenie. Doskonale z nim wspolgra wlasnie stradic 1000 lub vanquish c2000s.

Co do zasiegow rzutow to kopytko 3.5cm na glowce 2.5gr przy egi metal czy innej cienkiej lince pe 0.4-0.5 leci bardzo daleko.

Jedyna bolaczka shimano 1000 na masz rynek to gleboka szpula. Nowa plytka szpulka kosztuje praktycznie 1/3 mlynka...

Jesli masz dylemat odnosnie wywazenia kija przez mlynek to rozwiazanie proste, wycieczka do sklepu gdzie sobie porownasz co lepiej CI lezy...

• Like 1

Witam. Pomału dojrzewam do jakiegoś lepszego młynka. Myślę nad stradic ci4+. I tutaj pytanie o rozmiar. 1000 waży 160. 2500 190 także równieżbardzo przyzwoicie . Potrzebny głównie do UL pod okonie i wzdręgi. Czy różnią się te 2 modele ? Czy ze względu na to , że mniejszy ma pewnie mniejsza szpule sprawi , że będę nim dalej rzucał ? Bo jeśli nie to pewnie skłaniałbym sie do 2500 i ogarniał by np klenie .

Pozdrawiam

Jak szukasz do UL to kupuj z płytką szpulą. No chyba, że chcesz nawijać kilkaset metrów żyłki lub masę podkładu.

Jak szukasz do UL to kupuj z płytką szpulą. No chyba, że chcesz nawijać kilkaset metrów żyłki lub masę podkładu.

Nie przesadzajmy już tak. Na zwykła szpulkę 1000 wchodzi 170m żyłki 0.18, czyli wejdzie 150m plecionki PE0.4 i z 60-70m podkładu z żyłki 0.18. Te kilkaset metrów to trochę przesada ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 2

Piszac o szpuli mialem na mysli przypadek rozmiaru 1000 i dokupionej szpuli 1000s.

Co do zamienosci szpul to nie na dobra sprawe nie wiem do konca. Zwykle c2000s to body od 1000 i szpulka troszke wieksza.

Moze ktos bardziej obeznany CI potwierdzi kompatybilnosc.