Skocz do zawartości

Berkley Flex Slim Shad 18cm

n15

Rekomendowane odpowiedzi

Używałem 5 calowych zbrojonych tradycyjnie w jiga oraz ciętą pod offset. W niezbyt długim jigu mocno pracuje ogonem, praca w nurcie wyczuwalna nawet na niezbyt czułym kiju. Z czystym sumieniem mogę napisać, że łowna, szczególnie dziwnym trafem biała ;)

Najlepiej sprawdzała mi się na 7gr główce w spowolnieniach nurtu.

Edit:

Co do zbrojenia w offset to jako stabilizator na hak dawałem minimum 3gr, ze względu na mocną pracę przy próbie agresywniejszego poprowadzenia wykładała się na boki przy mniejszym śrucie. 6 cali zapewne będzie potrzebowało więcej ołowiu 5-7gr szacuję. Większe obciążenie dawałbym już dodatkowo jako czeburaszka przed hakiem :)

Doczytałem, że pytanie było odnośnie wagi gumy sory za  :offtopic:

Póki co nie kasuję posta, może moje obserwacje jednak przydadzą się komuś :P

Edytowane przez Tomek88

Coś mi od początku nie do końca pasowało z ogonkiem na zdjęciu i przy szukaniu ofert na te gumki doświadczyłem olśnienia, że miałem na myśli rib shad a nie tytułowy slim shad.

Ten slim shad jako duża guma przysłowiowego tyłka nie urywa, na pewno nie będzie tak pracować jak rib shad są lepsze konstrukcje ;)

Coś mi od początku nie do końca pasowało z ogonkiem na zdjęciu i przy szukaniu ofert na te gumki doświadczyłem olśnienia, że miałem na myśli rib shad a nie tytułowy slim shad.

Ten slim shad jako duża guma przysłowiowego tyłka nie urywa, na pewno nie będzie tak pracować jak rib shad są lepsze konstrukcje ;)

Te Rib Shady to straszne maluchy. Nie na Szwecję.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Kiedyś dostałem w prezencie gumę tego typu, w kolorze jak dla mnie nieco zbyt krzykliwym (fire tiger) i pomimo mojego sceptycznego podejścia do niej naprawdę w wielu wypadkach sprawdziła się.

Używam jej głównie przy wolnym trolu na wodach stojących i uważam ją obok 6" kopyta Relaxa za jedną z bardziej łownych.

Moja guma ma wielkość 5" i waży bez zbrojenia ok.24g co mniej więcej pokrywa się z danymi ze sklepu internetowego Pirania w którym podają jej wagę jako 22g. Ten sam sklep podaje dla modelu 6" (15cm) wagę 47g. Niestety nie posiadają w sprzedaży modelu 7" (18cm) i nie podają jej wagi.

Biorąc pod uwagę dane przesłane przez Krzyśka oraz te z Piranii dla modelu 15cm trochę jestem skołowany.