Skocz do zawartości

PENN Slammer - rozważania (wydzielone z Shimano Stradic)

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kołowrotek już troszkę ma.Jeszcze mam kilka pytań gdy kołowrotek jest tyrany dość długo czy oprócz luzów występują jakieś stuki lub coś podobnego czy tylko pojawia się sam luz? Luz na rotorze występuje po przez zużyte łożysko czy zużyty jakiś inny element? Czy są gdzieś w Polsce dostępne części zamienne? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.

• 1 rok później...

Redzi, taki sam efekt miałem u siebie w Daiwie, dopóki nie zmieniłem teflonowego ślizgacza na łożysko. Problem skręconej plecionki znikł na zawsze. Ja zawsze sprawdzałem czy rolka pracuje w ten sposób, że po zarzucie obracałem delikatnie kołowrotkiem, by widzieć, czy rolka się kreci wraz z przesuwająca się po niej plecionką. U siebie miałem tak, że pod sporym obciążeniem, jeszcze było ok, ale przy zwijaniu z pradęm, już nie.

Może rolka się gdzieś blokuje. Czy spory ma skok na boki ?

Skoku na bok nie ma dużego, też sprawdzę jak to się ma do zwijania nad wodą. Po rozebraniu widziałem, że slamerek ma łożysko w rolce, więc tutaj nic więcej nie zdziałam. Troszkę pod oliwiłem rolkę może coś pomoże i jeśli się blokowała to może teraz przestanie.

A weźcieże nasmarujcie sobie te rolki jak Pan Bóg przykazał, a nie pokapujecie tymi oliwkami.. <_< Łoliwka, to po paru rzutach jest tylko wspomnieniem, odciecze, odparuje i po ptakach.. Trza by kapać co 10-15 rzutów.. :unsure: