Skocz do zawartości

do poczytania

sacha

Rekomendowane odpowiedzi

Świetny odnośnik do wiedzy elementarnej , która jest wyjątkowo trudno przyswajalna dla naszego środowiska . Ileż zbędnego dymu o to bywa tutaj .. 

Gdyby tak zechciała moderacja utrwalić ten link . Podwiesic , przykleić .. Nie zechce .. :P  

Jest jeden błąd - Friedmana przerobili na Fridmana :)

Lars . Podpis pod petycją wystarczył aż nadto .. nie musiałeś się dalej obnażać . Publicznie flekować swój skromny intelekt  - niesłychane ! :)

Proszę hamować swoje wypowiedzi, obrażanie innych nie będzie tolerowane

• Like 3

Lars . Podpis pod petycją wystarczył aż nadto .. nie musiałeś się dalej obnażać . Publicznie flekować swój skromny intelekt  - niesłychane ! :)

Sławku a ty biedny nie potrafisz dnia bez ubliżania innym przeżyć  :) , smutne to  B). Trwaj nadal w swoim wąskim jak d...pa węża świecie  :rolleyes: , tylko uważaj proszę co byś się nie poobijał o własne uprzedzenia i fobie  ;) .

A w żadnym wypadku , nigdy nikogo nie obrażam :) Widżę ryżego - mówię ryży , widzę madrego - mówię mądry ..  autokompromitację też widzę . Tak petycjanci , bądźcie jako gazetowa żyleta ostrzy! Redaktor na was liczy - nikt inny  .. :)

Jeżeli tytuły naukowe są jedynym i bezwzględnym wyznacznikiem nieomylności a opracowanie tu przytoczone daje monopol na prawdę, to macie rację. Jest tylko jedno "ale", opracowanie mające stanowić dowód na poparcie argumentów jednej ze stron sporu, jest autorstwa podmiotu mającego żywotne interesy w procederze krytykowanym przez drugą stronę. Powstaje nieodparte wrażenie obniżonego poziomu obiektywizmu u autorów tej publikacji. Natomiast bezkrytyczne przyjmowanie słowa pisanego, nawet gdy przed nazwiskiem autorów stoją wysokie tytuły naukowe ma coś nie tyle z okultyzmu, co ze ślepej wiary  ;) .

Edit.

Sławku, rzucanie w innych błotem tak Ci spowszedniało, że nawet tego nie zauważasz. W sumie mi nic do tego, "jaki koń jest każdy widzi", to Twój problem, nie mój  :)

Musiałeś doznać ogromnych upokorzeń od redaktora naczelnego, skoro doprowadził to tego, że kosztem samego siebie tak z nim walczysz.

Edytowane przez Lars
  • Like 6

opracowanie mające stanowić dowód na poparcie argumentów jednej ze stron sporu, jest autorstwa podmiotu mającego żywotne interesy w procederze krytykowanym przez drugą stronę.

Ale to samo można powiedzieć o drugiej stronie sporu, z tym ze po naszej stronie są analizy i opracowania a po waszej tylko domysły i legendy.

• Like 1

Jeżeli tytuły naukowe są jedynym i bezwzględnym wyznacznikiem nieomylności a opracowanie tu przytoczone daje monopol na prawdę, to macie rację. Jest tylko jedno "ale", opracowanie mające stanowić dowód na poparcie argumentów jednej ze stron sporu, jest autorstwa podmiotu mającego żywotne interesy w procederze krytykowanym przez drugą stronę. Powstaje nieodparte wrażenie obniżonego poziomu obiektywizmu u autorów tej publikacji. Natomiast bezkrytyczne przyjmowanie słowa pisanego, nawet gdy przed nazwiskiem autorów stoją wysokie tytuły naukowe ma coś nie tyle z okultyzmu, co ze ślepej wiary  ;) .

No to Faktem i SE.

Jeżeli tytuły naukowe są jedynym i bezwzględnym wyznacznikiem nieomylności a opracowanie tu przytoczone daje monopol na prawdę, to macie rację. Jest tylko jedno "ale", opracowanie mające stanowić dowód na poparcie argumentów jednej ze stron sporu, jest autorstwa podmiotu mającego żywotne interesy w procederze krytykowanym przez drugą stronę.

Lars, wśród autorów jest 2 wędkarzy których znam z innych portali. Co do nieomylności się nie wypowiem bo nie jestem ichtiologiem tak jak chyba żaden z userów JB nie jest. Jako wędkarz jestem przeciwnikiem sieci na wodach PZW. Niestety spółki i gospodarstwa rybackie mają inne priorytety niż zrobienie dobrze wędkarzom ale z tym z pozycji wędkarza walczyć się nie da.

Lars, wśród autorów jest 2 wędkarzy których znam z innych portali. Co do nieomylności się nie wypowiem bo nie jestem ichtiologiem tak jak chyba żaden z userów JB nie jest. Jako wędkarz jestem przeciwnikiem sieci na wodach PZW. Niestety spółki i gospodarstwa rybackie mają inne priorytety niż zrobienie dobrze wędkarzom ale z tym z pozycji wędkarza walczyć się nie da.

Czyli według Ciebie to są argumenty przeciwko walce? Masz do tego prawo, natomiast ja i wielu innych uważamy inaczej.

Tak to już jest, że aby ocenić materiały naszpikowane wiedza, danymi, które mają udowdnić albo obalić hipotezę, trzeba mieć o tym pojęcie. Ja w tym temacie nie mam, ale zarzuty doskonale rozumiem z doświadczeń znanych z innego podwórka. O ile nie ma dowodów, ktore są ewidentne i niepodwarzalne każdej tezie naukowaj można postawić antytezę, która bedzie tak samo prawdziwie oparta na jakiejś nauce. Temat należy do problemów których nie można zważyć dlatego spór pozostanie nierozstrzygnięty. A chwilowa przewaga w argumentacji po którejś ze stron wcale nie jest wieczna. 

Czyli według Ciebie to są argumenty przeciwko walce? Masz do tego prawo, natomiast ja i wielu innych uważamy inaczej.

Ale walce z kim lub czym? Ze spółkami rybackimi? Z tego co pamiętam w dzierżawie PZW jest 22% jezior w Polsce, cała reszta to jeziora w rękach spółek rybackich lub osób prywatnych.

Dla informacji link z RZGW Gdańsk:

http://www.rzgw.gda.pl/cms/fck/uploaded/ZR/231214wykazuzytkownikow.pdf

I teraz wytłumacz dzierżawcy obwodu Wisła nr.1 Jackowi Kaczmarkowi czy prezesowi gosp. ryb. Ostróda gospodarującym na kilku jeziorach że powinien zrezygnować z odłowów sieciowych.

Argument że jest mało ryb raczej ich nie przekona.

Jakby pogrzebał w necie to takie tabele powinny być dla wszystkich 7 RZGW.

• Like 1

@sacha, widzisz mam w nosie co sobie myślą panowie prezesi. Jestem Polakiem i mam prawo realizować swoje hobby na terenie naszego kraju, nie musząc wyjeżdżać za granice  i wydawać tam pieniądze lub walczyć o to aby nikt nie właził ze swoimi łapami (sieciami) w to co udało się tu na miejscu stworzyć. Oczekuję od osób odpowiedzialnych za kreowanie rzeczywistości w tym kraju działania na korzyść większości jaką są zdecydowanie wędkarze a nie rybacy. Powtarzam raz jeszcze, problem nie leży tylko i wyłącznie po stronie rybaków, to jest jeden z elementów tej układanki. Dopóki interesy wąskiej grupy ludzi będą stały ponad dobrem większości, osoby i instytucje odpowiedzialne za zmianę tego stanu rzeczy będą udawały, że problem nie istnieje, zaklinając i fałszując rzeczywistość, dopóty będę protestował, próbował walczyć i dyskutował na ten temat.  

Edytowane przez Lars

Oczekuję od osób odpowiedzialnych za kreowanie rzeczywistości w tym kraju działania na korzyść większości jaką są zdecydowanie wędkarze a nie rybacy. Dopóki interesy wąskiej grupy ludzi będą stały ponad dobrem większości...

... Padłem :D... powinni ci to przypiąć pinezką na czole...

• Like 2

Ma też swój nieodparty powab także ta fraza .. odpowiedzialnych za kreowanie rzeczywistości w tym kraju .. :)

Powiem wprost - nie tyle zdumiewa mnie skandalicznie niski poziom percepcji , czy zdolności do samodzielnego myślenia u redaktorskich dzieci - co publiczne się z tym obnoszenie , wręcz puszenie .. :) 

Friko też to lubi .. :rolleyes:

... Padłem :D...

@maxtip to zostań w tym miejscu gdzie jesteś i się nie podnoś...

Dobra Panowie nie ma sensu kopać się z koniem mającym klapki na oczach. Widzę, że trudno Wam wznieść się ponad horyzont wyznaczony przez interesy lobby rybackiego. Żyjcie dalej na tej pustyni, karmieni mirażem wartości jakie niosą za sobą rybackie sieci :) .

Pozdrawiam  

PS. W puszeniu przerzedzonych już pawich piór pseudointelektualnego bełkotu Sławku, to Ty jesteś niedoścignionym mistrzem  ;) .

Edytowane przez Lars
  • Like 1