Skocz do zawartości

Pas spinningowy (biodrowy), torba biodrowa

darks86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję czegoś, co zastąpiłoby lekką kamizelkę. Przeorałem allegro i podobne. Trafiłem na ciekawy koncept Dragona oraz w miarę ludzką propozycję Cormorana.

1) Dragon: http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/pokrowce-i-torby/seria-superlite/pas-biodrowy

2) Cormoran: http://www.fishing-test.pl/akcesoria-wdkarskie/26-akcesoria/187-pas-wdkarski-cormoran

Coś jeszcze jest ciekawego na rynku, o czym nie jest głośno ? Rapalę i Kongera widziałem, odpadają. Inne zabawki, gdzie mamy jedną wielgaśną kieszeń również. Szukam raczej czegoś, co miałoby kieszenie rozlokowane niemal dookoła pasa. Osobno trzymać telefon i dokumenty, osobno pudełko z przynętami, a w kolejnej jeszcze scyzoryk, szczypce itd. Cenowo powiedzmy tak do 70-90 zł maksymalnie.

10tego lutego miejscowy sklep wraca z Rybomanii, więc do tego momentu mam czas do namysłu. Jak nic się nie znajdzie biorę Dragona, chociaż aż mnie skręca na myśl, że mam znów coś od nich kupić ;)

O ten pas chodzi: http://www.decathlon.pl/torba-biodrowka-id_8247637.html

czy o ten: http://www.decathlon.pl/torba-biodrowka-300-khaki-id_6028998.html

Ten pierwszy musiałbym obadać osobiście, bo słabo ofotkowali go, a niestety w bydgoskim decathlonie go nie mają. Drugi z kolei wygląda świetnie, chociaż mam obawy o wagę. Dragon jest leciutki, ale przyznam uczciwie, że ta decathlonowa nr 2 podoba mi się bardziej.

Wielkie dzięki panowie za namiar. W weekend jadę obadać ten sprzęcik.

Od jednego z Kolegów z forum udało mi się kupić nowe Plano 3500 Lumbar Fishing Pack.

http://www.sportsmanswarehouse.com/sportsmans/Plano-3500-Lumbar-Fishing-Pack/productDetail/Soft-Tackle-Boxes/prod999901365908/cat101126

Co prawda cena trochę wyższa niż zakładany budżet.(zapłaciłem coś koło 115 zł + wysyłka)

W komplecie dwa pojemne pudełka na przynęty.Wykonanie na bardzo dobrym poziomie, systemy nośne ok.Z czystym sumieniem polecam 

Od jednego z Kolegów z forum udało mi się kupić nowe Plano 3500 Lumbar Fishing Pack.

http://www.sportsmanswarehouse.com/sportsmans/Plano-3500-Lumbar-Fishing-Pack/productDetail/Soft-Tackle-Boxes/prod999901365908/cat101126

Co prawda cena trochę wyższa niż zakładany budżet.(zapłaciłem coś koło 115 zł + wysyłka)

W komplecie dwa pojemne pudełka na przynęty.Wykonanie na bardzo dobrym poziomie, systemy nośne ok.Z czystym sumieniem polecam 

Cenowo wypada dobrze, bo pudełka Plano swoje kosztują. Inna sprawa, że on ma taką konstrukcję, jakiej chciałem uniknąć - jedna duża komora. Dla kogoś, kto ma go założonego na plecy będzie ok, ale ja preferuje kieszonki z przodu, ewentualnie lekko przekręcony na bok. Na ryby zabieram zwykle góra 2 pudełka (2 mniejsze lub jedno większe), handymana, szczypce, wagę z miarką, dokumenty i smartfon. Jak zimno, to wpada termos i rękawiczki, ale wtedy mam też na plecach plecak 18L.

Ja ze spokojnym sumieniem polecam tego Dragona którego pokazałeś w linku . Mam taki sam i na prawdę jest super, kieszenie pojemne, bo mieszczą się duże pudełka dwustronne a za razem w środku nic tam nie lata i nie grzechocze. Zamki i wykonanie super, a wygląd mi osobiście się podoba :)

Kupiłem ten z Decathlonu za 49 zł. Dragona unikam jak tylko się da - wnerwia mnie solidnie już ta pseudo firma. Nie mówię, że ten pas akurat jest zły, ale przez to jak firma obecnie postępuje postanowiłem odciąć się od ich sprzętu na ile się tylko da. Decathlon przynajmniej nie robi cyrków z gwarancjami. Kupuję tam większość ciuchów, butów, plecaków i innych tego typu dupereli. Wszystko spisuje się znakomicie. Nawet najtańsze buty po 69 zł służą mi ponad 2 lata.

Też mam tego Cormorana super sprawa. Wcześniej miałem kamizelkę jednak nie jest to za wygodne rozwiązanie, używałem plecaków chcest pacck dragona jednak można zapocić się w upalne dni, torby na jedno ramię Versipack też nie zdały egzaminu przy dłuższym spinningowaniu męczą. Taki pas super sprawa, mieści dużo pudełek używam go nawet gdy łowię w neoprenach można go podciągnąć dość wysoko i spokojnie głębiej wejść do wody. Dodatkowo wcale go nie czuć, ciężar nie jest uciążliwy. Jeśli kieszeni za mało zawsze można dokupić jakieś kieszonki taktyczne i podpiąć . Polecam  :)

Kupiłem ten z Decathlonu za 49 zł. Dragona unikam jak tylko się da - wnerwia mnie solidnie już ta pseudo firma. Nie mówię, że ten pas akurat jest zły, ale przez to jak firma obecnie postępuje postanowiłem odciąć się od ich sprzętu na ile się tylko da. Decathlon przynajmniej nie robi cyrków z gwarancjami. Kupuję tam większość ciuchów, butów, plecaków i innych tego typu dupereli. Wszystko spisuje się znakomicie. Nawet najtańsze buty po 69 zł służą mi ponad 2 lata.

Potwierdzam ! Też się ubieram w sklepie Decathlon, i oprócz pasa, którego polecałem mam spodnie i kurtkę ocieplaną o skarpetkach nie wspominając. Zdecydowanie na plus cena/jakość.

hahha , pewnie jak połowa z nas te sklepy maja naprawde dobry przelicznik cena jakośc dostepnośc , i serwis typu reklamacje to klasa sama w sobie

wracajac do tematu czy ktos uzywał  pasów fishpond ? , zastanawiam sie nad zakupem takiego bo niestety w obecny juz sie nie mieszcze a zdejmowanie plecaka by wyjąc pudełko nie wchodzi w grę

Czytam temat i wychodzi na to, że powinienem jak najszybciej kupić banana z decathlonu...Ten "7-mio!" litrowy Solognac ma objętość wyliczoną za pomocą piłeczek styropianowych upychanych do kieszonek, które potem wrzuca się do dużego kubła i odczytuje w cm3 lub litrach. Prawdę mówiąc.. objętość rzeczywista jest dużo niższa. Jestem ciekaw, co właściciele tego pasa wkładają do najmniejszych kieszonek ? miarkę, zapalniczkę, zapałki ? Są szwy, dodatkowy materiał, słabe punkty ( wszystko ma prawo puścić) i ten niby poważny wygląd. Średnie kieszenie również nie grzeszą pojemnością. Wykorzystać je na maksa jest dużą sztuką. Po co tyle kieszeni ? Rozumiem ...przyzwyczajenie do kamizelek... Już widzę jak zdenerwowany, szukam odpowiedniej przynęty lub innej potrzebnej rzeczy, bo nie pamiętam w którym pudełku lub kieszeni się znajduje... Majtam więc "bananem" z prawej na lewą i odwrotnie. Nie bez powodu taki układ się nie sprawdza. Wywołany do tablicy przez antilaga Fishpond poszedł po rozum do głowy. Najlepsza ( najlepiej oceniana) torba biodrowa tej firmy Nimbus Guide Pack na dwie komory, z czego największa( ogromna), główna ma dodatkowo dwie wew, kieszonki. Dochodzą również dwie boczne na picie /żarcie. To wszystko. Tak życzyli sobie wędkarze. Niczego więcej nie potrzeba. Pierdoły można włożyć do kieszeni bluzy, kurtki lub spodni. Bardzo ważny jest pasek na ramię. Można poluzować torbę w pasie, ale znajdujący się na ramieniu pasek zapobiega opadnięciu jej poniżej bioder. Każde przesunięcie torby z pleców na brzuch i odwrotnie jest wówczas dużo łatwiejsze i wygodniejsze. Szerokie i miękkie pasy biodrowe to oczywista konieczność. Jeżeli mocno zaciągniemy pas, żeby torba trzymała się na biodrach bo nie posiadamy pasa na ramię ograniczymy jednak objętość torby, która dostosuje się do kształtu naszego ciała.

Co do pasa Solognac ...Podają na stronie "największa kieszeń 25x15X7 cm" Ośmielam się stwierdzić, że kłamią ( porównując do pasa jenzi) Używam m.in pudeł dwustronnych plano i ciekaw jestem, czy wejdzie w główną kieszeń pudło plano 3500-22 o wymiarach 23 x 12 x 6 cm?. Założę się, że nie. Jeżeli trzeba będzie kupię ten pas i sam sprawdzę.

Osobiście używam torbę biodrową K-KARP  http://skleptrabucco.pl/torba-waist-bag-duza-k-karp/, która jest identyczna jak torba Jenzi z testu http://fishing-test.pl/akcesoria-wdkarskie/26-akcesoria/178-pas-biodrowy-jenzi-inspire . Torba mieści w pionie w głównej komorze dwa podwójne pudła plano 3500-22 o wym. 23x12x6cm , w średniej kieszeni jedno 3450-22  o wym 21X11X5.5 cm i w bocznej jedno, również podwójne plano 3449-22 o wym.16,5x,10x5 cm. Wyliczmy więc pojemność i porównajmy do niby 7-mio litrowego banana z decathlonu.

Torba wrzucona przez Joziego jest modernizacją torby z testu i tej którą posiadam, gdzie ułatwiono dostęp do komory głównej ( był to problem). Brakuje jednak i to bardzo pasa na ramię. Zwiększanie pojemności dodawaniem kieszeni  w stylu akordeonu nie jest dobrym wyjściem.Torba bardziej ciąży i odstaje od ciała. Wyciągnąłbym ja w górę i na bok jak Fishpond Nimbus Guide Pack ograniczając liczbę mało użytecznych, akordeonowych i odstających kieszeni.

Czy są lepsze i bardziej pojemne pasy/torby biodrowe w cenie proponowanej przez Decathlon Solognac- nie 

Czy są lepsze, bardziej pojemne i lepiej zaprojektowane pasy/ torby biodrowe niż proponowane przez  http://wedki.pl/content/59-torba-biodrowa - nie

Czy lepsze torby biodrowe na rynku - tak.

Coś z biodrówki dorzucę. Zaznaczam że nie prowadzę z Panem Kawalcem interesów 

http://wedki.pl/content/59-torba-biodrowa

Używam tego pasa od prawie roku jak i paru moich kolegów,- dla mnie super w porównaniu z pojemnością kamizelki na duuuży plus a przede wszystkim rozkład ciężaru w porównaniu z tak wypakowaną kamizelką wręcz powala szczególnie po kilkunastu kilometrach w letnim skwarze  :rolleyes:

Do tego małe pudełko robocze do kieszonki i bez bólu w plecach można wrócić po całodniowej orce na nocne miejsce i po paru jeszcze godzinkach do domu ;)

Ten pas produkowany ściągnięty jest Holandii gdzie kosztuje tylko parę złotych mniej.

Kilka pasów biodrowych miałem na sobie ale ten jest zdecydowanie najwygodniejszy :) dla mnie na dużą rzekę gdzie trzeba trochę ołowiu i drewna zabrać kamizelka nie ma już powrotu. najdziwniejszą w nim rzeczą jest ten śmieszny wręcz plastikowy bidonik, który jest tak zwykły i niepozorny, że chce się nawet go od razu wywalić :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  zamieniając na jakiś markowy, ale nie warto bo mim o czarnego koloru super trzyma chłód a w zimie lub przy upałach mieści się tam pół litrowy termos :) z gorącą herbatą.

Szlufka na wędkę też bardzo się przydaje szczególnie przy głębszym brodzeniu albo gdy pas leży na ziemi i nie muszę wtykać dolnika w kamienie chcąc odłożyć wędkę. Retraktory są takie sobie,- ale w miarę przyzwoite, jak pisał kolega wyżej brakuje paska na ramie ale dla mnie nie jest to problem gdyż za najbardziej zasadne w użyciu pasa biodrowego uważam przeniesienie nacisku z obręczy barkowej na biodra :)

Polecam :)  mimo iż ze Zbyszkiem łączy mnie koleżeńska więź od ponad 20 lat i jakieś tam mikro interesiki na których to Zbyszek zarabia a nie ja :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler