Skocz do zawartości

Fluorocarbon (100%) jako linka główna?

Obcy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki @boobinio

Nie chciałbym, by ten temat zmienił się w inny, dotyczący przyponów zamiast linek głównych, ale, przy okazji polecę ten. Jest zaskakująco miękki, w wodzie robi się jeszcze miększy, po wielu tygodniach używania zero śladów zniszczenia. Seaguar 0.74mm. 

post-59056-0-47977000-1423292503_thumb.jpg

Witajcie !

Ja z powodzeniem stosuję żyłki Awa Shima rozprowadzająca produkty koncernu Mitsubishi.

Do takich żyłek należą "ION Power Red Fluorine" , oraz "ION Power Pluorine Spin"

Zyłki zbudowane z setek nitek Fluorocarbonu połączonych ze sobą elastycznym "Novamidem"

Żyłki mają wszystkie cechy fluorocarbonu, a jednocześnie są bardzo miękkie i pozbawione pamięci kształtu.

super, ale jak ktoś podaje, ze linka 0,22mm ma wytrzymałość 15lb, to zapala mi się wielkie czerwone światło

"Awa-Shima breaking strains have been obtained using our extensive team of professional testers in real fishing situations and not by a machine." - bardzo ciekaw jestem tej procedury :)

• Like 2

@bazyloss,
ja to czerwone światełko miałem zapalone przez lata, a teraz po prostu nie zwracam uwagi na to, co piszą o wytrzymałości, bo wszyscy piszą głupstwa. Zwracam uwagę tylko na to, jak szybko linka traci faktyczną, początkową wytrzymałość, a o tym można przekonać się tylko osobiście lub dowiedzieć od wędkarza, na którego opinii polegamy.

• Like 1

Wg. mnie żyłki trzymają parametry

Żyłka 0.22 trzyma parametry wytrzymałości 15 lb? (@bazyloss sprawdzał opis). No sorry.... ;)  Faktyczną wytrzymałość na węźle (a zawsze jest jakiś węzeł, chyba, że stosuje się łącznik bezwęzłowy) 6-7 kg mają najlepsze żyłki 0.35

• 8 miesięcy temu...

podłączę się pod temat, używał ktoś fluorocarbonu jako linki głównej ale o wytrzymałości nie większej niż 3lbs? szukam czegoś miękkiego na szpulkach co najmniej 100 metrowych i nie mocniejszego niż 3lbs. Jakby ktoś też wskazał miejsce gdzie takową można kupić, póki co namierzyłem w plat.co.jp Varivas GABOA Vanguard 3lb-150m 

• 3 lata później...

Ja aktualnie testuje mebaru gate 3lb troche sztywniejszy w porownaniu z zylka zaluje ze nie kupilem oczko cienszego .

Zastanawia. Sie nad 5lb 0.185mm ale jednak 80m moze byc troche malo zna ktos cos podobnego na szpulce 100m

Edytowane przez jacob1993

• 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...