Skocz do zawartości

Dragon Fishmaker Ti. Cudo czy cudo na papierze?

alfaiomega

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukając kołowrotka na sezon 2015 natrafiłem na to cacko a mianowicie na nowego Dragona Fishmaker Ti.

Na papierze robi wrażenie. Ślimakowa przekładnia to z tytanu tamto z tytanu.

Zastanawiam sie czy nie kupić tego kołowrotka tylko jest jedno ale.

Pierwszy Fishmaker miał mankament który go dyskwalifikował mianowicie linka/żyłka wpadała pod pokrętło hamulca. Pożyczałem ten kołowrotek od kolegi i psuło to przyjemność z łowienia.

Nie wiem jak jest z Fishmakerem II. Czy coś się w tym temacie zmieniło? Jeśli nie to pewnie i w tym modelu olali ten feler i nic z nim nie zrobili.

Czy jest na forum ktoś kto używa z powodzeniem kołowrotków dragona pomijam modele 7xx i 9xx używałem oba i oba są dobre a co z resztą. Łowi ktoś Fishmakerem II a może już ktoś łyknął tą wersję Ti?

Pozdro.

Łowie fishmakerem II od dwóch sezonów i jak dla mnie ten kołowrotek jest jak najbardziej w porządku.Ani razu nie zdarzyło mi się żeby plecionka gdzieś się wcięła.Żadnych stuków zgrzytów.Jeżeli chodzi o moją opinię na temat drugiej wersji fishmakera to jest ona jak najbardziej pozytywna.

• Like 1

Ślimakowa przekładnia to z tytanu tamto z tytanu.

Tak samo w nim przekladnia slimakowa jak cokolwiek z tytanu, marketingowy belkot i nadawanie starym slowom nowych znaczen, nie przekladnia tylko posow szpuli ( co by sie rowno nawijalo), nie z tytanu tylko azotkiem pokrywane ( jak w wielu innych ).

O reszcie sie nie wypowiem bo nie wiem.

Bujo

• Like 2

Tak samo w nim przekladnia slimakowa jak cokolwiek z tytanu, marketingowy belkot i nadawanie starym slowom nowych znaczen, nie przekladnia tylko posow szpuli ( co by sie rowno nawijalo), nie z tytanu tylko azotkiem pokrywane ( jak w wielu innych ).

O reszcie sie nie wypowiem bo nie wiem.

Bujo

Też zastanawiałem się nad tym tytanem haha o kabłąkach i rantach szpuli z azotkiem tytanu słyszałem już dawno. Ciekawe co ten dragon tam wymyślił.

W tym kołowrotku podoba mi się szeroka szpula i z tego co pamiętam to Fishmaker I ładnie nawijał linkę i żyłkę no i miał spoko hamulec tylko to zaczepianie o pokrętło.

Chciałbym zobaczyć wnętrze tego kręciołka ale nie mogę nigdzie znaleźć:-/

Mam Fishmakera II i sobie chwalę. Jedynka wciągała żyłkę pod szpulę. Tu nie ma tego problemu. Jedyne co to poodłaziła mi trochę farba na kabłąku. Ale go nie oszczędzam. Nie wiem czy oprócz ceny i nazwy ten model różni się czymś istotnym od Fismakera II. Dla mnie trochę za drogo.

Raczej rzetelny i profesjonalny jak to zwykli mawiać tamtejsi ,,testerzy". :)

Jest zapotrzebowanie czyli kasa to i ktoś to wykorzystuje - poziom musi byc dostosowany do maksymalnej ilości wejść, odsłon.

To, że takie strony prezentuja taki poziom jest spowodowane prostym rachunkiem ekonomicznym - jakby były to testy prawdziwe to by mało kto to czytał (ilość wejść byłaby stała - czytaliby to fachowcy, ilu ich jest?)  z nich nikt nie wyżyje itd.

Zyje się z Kowalskich i ich kijów profesjonalnych "zwęgla tytanowego"

Mnie nawet dziwi, że tam mało cycatch panienek mają i marne te panny - to mnie martwi, że wędkarza nie szanują itd. :)

To takie "M jak miłość" świata wędkarskiego ;)

Wracając do tematu: na "nowe" też jest nieustanne zapotrzebowanie, co roku jest ten sam scenariusz... po roku te same narzekania i reklamacje itd cały ten cyrk...

Edytowane przez JL48
  • Like 3

• 4 tygodnie później...

Na forum zawsze najwięcej do napisania mają Ci co danego sprzętu nie mają. Z góry wiedzą że będzie ble, nie ma smaru i zniszczy się po 5 wypadach nad wodę.

Bo większość to sami fachowcy z nadmiarem wiedzy

którym aż ta wiedza się wylewa, praktyka z kołowrotkiem nie jest im do niczego potrzebna bo i tak wiadomo że to będzie gniot. Radzę poczekać na opinie tych którzy napiszą 'mam, używam'