Robert Z Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Witam, planuję przez internet zamówić raptorka tylko nie mam pojęcia jaki rozmiar będzie odpowiedni ( 180 cm wzrostu i ok 79-80 kg). Słyszałem że rozmiarówka jest trochę zawyżona i w związku z tym zastanawiam się czy celować w M, L czy XL?Jeśli ktoś będzie w stanie pomóc będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Kurtki nie mam, mam Urusy L. Mam 182 cm, koło 88 w pasie i są ok. Koledze poleciłem chłop wyższy 189 wzrostu, ale szczuplejszy i L też są mu dobre. Myślę, że o XL to Ty raczej zapomnij, chyba, że rap kochasz i lubisz rękawy, nogawki do ziemi... :) M lub L i to pewnie ze wskazaniem na M. Chyba, że chcesz pod nią "nakłaść" bardzo dużo polarów... wówczas pewnie L. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogirobert Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Kolego jak na twoje wymiary to L-ka bedzie odpowiednia ja mam 183cm i mam L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLANADfachura Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Na 100% L mam 178 i 79,80 kg i jest ok Edytowane 6 Lutego 2015 przez KLANAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Z Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 ok, w takim razie zamawiam L. Dzięki bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Mam Raptora 2 , 182 cm wzrostu i około 105 kg ,XL jest dla mnie ok. Edytowane 8 Lutego 2015 przez urasenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Bierz L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekg Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 na 187 ok 80 kg roz.. L był dobry i taki nosiłem, więc bierz roz. L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2703tomi Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Pytanie tak przy okazji, czy te kurtki maja neoprenowe mankiety u rękawów?Pozdrotomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie wiem jak Raptor II. Pierwszy nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Najnowszy Raptor 4 - Lycra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Jest już IV Ale jestem staromodny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wgn@22 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Mam raptora rozm.Lniewiem który to model,już z mankietami...180cm/90kg pasuje idealnie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafer Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Odświeżę kotleta bo czeka mnie zakup. Jaki rozmiar Raptora 4 wybrać przy 176cm ok 80kg i ok 105cm w klatce ? Budowa normalna bez mięśnia piwnego M czy jednak L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Bierz L będzie leciutko za duża na lato ale na jesień w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comen Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Mam 179 i 81 kg wagi, więc podobną budowę. Noszą raptora L i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Właściwie ta kurtka jest kurtką z rodzaju kurtek do brodzenia w wodzie ( Watjacke ) przeważnie używana przez wędkarzy muchowych i łowców bałtyckiej troci. Obecnie jest już czwarta odsłona tej kurtki Geoff Anderson Raptor4 Watjacke . Wielu wędkarzy kupując tą kurtkę nie bardzo wie o jej przeznaczeniu a jak pytałem o pielęgnacją to w ogóle znajomość tematu jest bardzo kiepska . Czwarta odsłona Razora .Pielęgnacja nie jest rzeczą trudną a jak się nie wie jak to zrobić to kurtkę można łatwo uszkodzić . Kurtkę możemy prać w temperaturze do 30 stopni C ale po praniu traci ona wysokie właściwości nieprzepuszczalności wilgoci i aby je zachować trzeba kurtkę na nowo zaimpregnować ! Do tego celu służy mam środek o nazwie McNett Revivex.Środek wygląda tak Otórz po praniu spryskujemy dokładnie kurtkę tym sprayem i wkładamy kurtkę do suszarki .Jest to zalecenie producenta sprayu i tak trzeba zrobić aby impregnat działał . Jest to najlepszy preparat na rynku służący do impregnacji materiałów oddychających , więc uważam że trzeba bezwzględnie wyłożyć te kilkanaście dolarów (na amazonie spray jest dostępny)http://www.amazon.de/ReviveX-Impr%C3%A4gnierspray-300-ml-Pumpspray/dp/B000KBH9RQ czy też euro(dostępny jest w Niemczech) http://www.adh-fishing.de/ausruestung/reinigung-pflege-und-kleben/mcnett-revivex-impraegnierspray?c=104 i udać się do pralni i kurtkę włożyć do bębna suszarki i wysuszyć . Ja zawsze odwiedzam pralnię i pierw piorę kurtkę ,potem impregnuję i nastawiam suszenie .Działa już czwarty rok i kurtka dobrze mi służy chociaż jest niesamowicie eksploatowana . Środek do pielęgnacji polecam nie tylko wyrobów Geoffa ale także innych producentów kurtek do brodzenia ( Simms , Vision , Orvis , Guideline , itp) Edytowane 17 Grudnia 2015 przez mrWhite7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafer Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Przyznam, że wolałbym aby kurtka raczej przylegała niż była jak worek. Nie lubię się przegrzewać i na ryby nie ubieram za dużo pod kurtkę. Bielizna termoaktywna jakiś dopasowany polar i to wszystko także nie potrzeba mi zbyt dużo miejsca pod kurtką stąd pomysł z M-ką. mrWhite7 jeśli dobrze Ciebie zrozumiałem to Raptor nie jest idealnym wyborem do łowienia z brzegu a już na pewno z łódki. Jeśli możesz to podpowiedz która kurtka będzie lepsza do łowienia z brzegu rzeki ? I jeszcze jedno pytanie. Czy Raptor z Urusami stworzy szczelne połączenie zwłaszcza na plecach tak aby wiatr po nerkach nie hulał ? Edytowane 18 Grudnia 2015 przez mafer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Przyznam, że wolałbym aby kurtka raczej przylegała niż była jak worek. Nie lubię się przegrzewać i na ryby nie ubieram za dużo pod kurtkę. Bielizna termoaktywna jakiś dopasowany polar i to wszystko także nie potrzeba mi zbyt dużo miejsca pod kurtką stąd pomysł z M-ką. mrWhite7 jeśli dobrze Ciebie zrozumiałem to Raptor nie jest idealnym wyborem do łowienia z brzegu a już na pewno z łódki. Jeśli możesz to podpowiedz która kurtka będzie lepsza do łowienia z brzegu rzeki ? I jeszcze jedno pytanie. Czy Raptor z Urusami stworzy szczelne połączenie zwłaszcza na plecach tak aby wiatr po nerkach nie hulał ?Nie tworzy żadnego szczelnego połączenia bo to jest kurtka do całkiem innych zadań .Jak już napisałem jest ona specjalnie zaprojektowana do brodzenia i zakłada się ją na śpiochy (takie wodery) dlatego jest bardzo krótka i obawiam się że w normalnym wędkowaniu będą narażone na zimno twoje nerki . Do połowów z brzegu polecam ci oddychającego Dozera4 tej samej firmy . Mam Dozera4 i biorę ją bardzo chętnie na łódź ,ponieważ jest zdecydowanie cieplejsza od Razora ,zakrywa nerki i to w pozycji siedzącej , nie jest ciężka i jest właśnie zaprojektowana do połowów z łodzi oraz brzegu .Do tej kurtki możesz dokupić sobie spodnie i będziesz miał komplet. Aby było nieporozumień , mam też Razora i używam jej tylko do wypraw na morskie Trocie , jak brodzę w Bałtyku i sprawdziła się wielokrotnie.Co do rozmiaru ,to odwiedź tą stronę i na samym dole masz tabelkę rozmiarów . Dobierzesz spokojnie sobie rozmiar kurtki . http://www.geoffanderson.at/index.php?id=85&tx_ttnews[tt_news]=83&cHash=73e226bc16d1aeba59497e8a5f092459 Edytowane 18 Grudnia 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Porównanie obu kurtek wygląda tak .Dozer jest dłuższy ,szyty na 3/4 ,cieplejszy ,solidniejszy, Razora możesz używać w ciepłe dni lub jak już napisałem do brodzenia ,ale wtedy z termoaktywną bielizną ,polarami itp ,inaczej zmarzniesz i zamarzniesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comen Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Dokładnie tak jak pisze mrWhite7. Dodam jeszcze, że jak chcesz zadbać o nerki to polecam pas, neoprenowy taki jak dla motocyklistów.Zabezpieczy nerki a także kręgosłup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Ja używam pasa stabilizującego do którego przywiązuję podbierak czy też agrafę do ryb o ile zamierzam wziąć jakąś troć do domu .Pas stabilizuje kręgosłup ,chroni przed zimnem te kręgi (bodajże piąty i szósty są bardzo podatne na zimno) i potem po ewentualnym zawianiu jesteśmy "uziemieni" na jakiś czas. Jeszcze jedną zaletą pasa jest to że jak przewróci nas fala lub przewrócimy się na kamieniu to woda nie wleje się nam do woderów .Ostatnio miałem niemiłą przygodę i się przewróciłem , co prawda troszkę się zmoczyłem od pasa w górę ale slipki i stopy pozostały suche .Telefon komórkowy szlag trafił a miałem go w kurtce Geoffa Razor 2 w kieszonce do tego celu zapinanej na zamek ,więc rada jest taka aby nie wierzyć producentowi odzieży a telefon lepiej zabezpieczać !Pas stabilizacyjny i zabezpieczający Edytowane 21 Grudnia 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEAM DRAGON Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja mam wymiary takie jak ty i mam LW M było nie komfortowo to mie jest garniturNa bank bież L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEAM DRAGON Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja mam wymiary takie jak ty i mam LW M było nie komfortowo to mie jest garniturNa bank bież L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inter Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 ktoś ma namiary na jakiś fajny pas ? tylko że w pasie 115 , potrzebowałbym tylko ciut wyższy niż ten z fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi