adrionn911 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Witam, w tym roku przymierzam się do łowienia UL białorybu takiego jak płoć, wzdręga, jaź i inne. Szukałem niedrogiego spinningu nadającego się do tej motedy w gramaturze od okolic 0gr do max 10gr, chciałem kij min. 2.7m ale uległem krótszemu (Daiwa Exceler 2.40m 2-10gr) no i mimo iż jeszcze zima to już kilka razy byłem na swoim łowisku i już wiem że kij będzie za krótki, po prostu już teraz szczytówka nie sięga za pasy zgniłej trawy, a co będzie latem jak wszystko "odbije"? Można się ratować spodniobutami, na nie w wielu miejscach będzie za głęboko i do tego grząskie dno. Dlatego będę chciał dłuższy kij, ale na rynku takich delikatnych wędzisk jest bardzo mało, o gramaturze już napisałem, co do akcji to chciałbym żeby kij był w miarę szybki i dobrze trzymał rybę. Gdzieś już trafiłem na info o spinningu na blanku muchowym, chciałbym się dowiedzieć więcej na ten temat, jakie koszta, jakie blanki. Pozdrawiam Adrian Jeśli temat nadaję się pod podpięcie do podobnego to poproszę moderatora o podpięcie. Edytowane 7 Lutego 2015 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Co prawda długość 244cm nie dłuższy ale blank muchowy jeśli potrzebujesz jakieś konkretniejsze informacje pisz na pv i ogarniemy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Na razie chcę się zorientować w temacie, co jak i z czym. Daiwą na razie połowię to też mi się nie pali i kij chce 2.7m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 To temacik bardziej na dział rodbuildingowy,ale coś tam napiszę.Jestem właśnie w trakcie budowy tego typu kija,koszt samych komponentów to 250-350 zł w zależności od upodobań dizajnerskich.O blankach zbytnio się nie wypowiem,ja użyłem 9' w # 5 co daje kijek mniej więcej do 10g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokosz77 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Nie chce sie tu wymadrzac ba zaden ze mnie ekspert ,ale blank muchowy to raczej szybki nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Nie chce sie tu wymadrzac ba zaden ze mnie ekspert ,ale blank muchowy to raczej szybki nie bedzie Ale uzbrojony na "spinningowo" chyba nie będzie bardzo wolny, ma to chyba znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Tu opisałem swoje poczynania z blankami muchowymi. http://jerkbait.pl/topic/52552-struganki-prorafa/ Miało być maksymalnie ekonomicznie. Edytowane 7 Lutego 2015 przez proraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Tu opisałem swoje poczynania z blankami muchowymi.http://jerkbait.pl/topic/52552-struganki-prorafa/Miało być maksymalnie ekonomicznie.O, dzięki zaraz poczytam. Miałem sam robić wędkę ale na razie zacząłem skrobać wobki i plany o samodzielnej budowie wędki się oddaliły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Nie chce sie tu wymadrzac ba zaden ze mnie ekspert ,ale blank muchowy to raczej szybki nie bedzie . Kolega uzywa excelera ktory tez nie jest kijem super fast, lecz kijem o pelnym ugieciu.Blanki muchowe tez tez mozna kupic w wersji szybkiej i odpowiednio lekko uzbrojone nie sa typowymi "kluskami", z typowo muchowej akcji zostaje tylko piekne pelne paraboliczne ugiecie pod obciazeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 . Kolega uzywa excelera ktory tez nie jest kijem super fast, lecz kijem o pelnym ugieciu.Blanki muchowe tez tez mozna kupic w wersji szybkiej i odpowiednio lekko uzbrojone nie sa typowymi "kluskami", z typowo muchowej akcji zostaje tylko piekne pelne paraboliczne ugiecie pod obciazeniem.I właśnie o coś takiego mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 http://jerkbait.pl/topic/37436-hubertusa-pokr%C4%99ci%C5%82o/page-5zbudowalem kilka kijków na blankach muchowych, poczytaj, a jak bedziesz mial pytania to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Już mnie koledzy pokierowali na Twój wątek Podstawowe pytanie to jaki niedrogi blank do woblerów 1 max 5cm, małe wirówki i micro jigi się nada. Sam tego nie ukręcę. Chciałbym to zrobić "na raty" tj. kupić blank i później ew. go komuś wysłać do uzbrojenia (już chyba wiem komu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Różnica między 2,4m a 2,7m nie będzie wcale taka duża jak Ci się teraz wydaje. Jeśli chcesz maksymalnie długi kijek, to z seryjnych Iri Lucky 305 cm. Jeśli dopuszczasz wklejanki, to robi się ciekawiej i taniej - Mikado oferuje 3m w cenie bodajże 150 zł. Jak dla mnie do białorybu wklejka lepsza. EDIT:=====Zapomniałem jeszcze, że istnieje Konger Tango w wersji 3m cw 10g. W takiej sytuacji brałbym właśnie ten model. Edytowane 7 Lutego 2015 przez darks86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 co do blanku to póki co ze względu na kurs USD nie widzę opcji na ściągnięcie czegoś z USA, ewentualnie może kolega poszukać jakiejś używki, to sie przerobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) Nie myślę o ściąganiu bo to na pewno nie wyjdzie tani blank xD Jakiego blanku/wędki szukać? +/- 200zł Edytowane 7 Lutego 2015 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Może to nie jest blank muchowy i nie jest super lekki (kompozyt wł.szklanego i wł.grafitowego),ale może wyjść z tego całkiem ciekawy kijek. http://fishingrod.pl/pl/Blanki/Spinningowe/MHX/Panfish-and-Crappie-c72c76c92c97.html Tutaj link do opisu na forum. http://jerkbait.pl/topic/8263-blanki-mhx/page-28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Tu masz tanie blanki muchowe może się coś znajdzie https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-muchowe-PacBay-Rainforest-II-2-czesciowe/598 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Tak jak koledzy piszą jak trafisz ciekawy blank , fast, to naprawde warto przezbroic fajnie się ładuje a ugięcie pod obciążeniem piękne , sam przerabiałem temat zajrzyj domnie moze coś ci się przyda z podpowiedzi przy własnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Już szukam, a w zasadzie znalazłem, czekam tylko na wysyłkę. A na BRC nie widziałem chyba takiego blanku FAST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Chodzi o akcje fast żeby kluskowaty nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 A może by tak gotową wędkę ?Mam nawet coś konkretnego na myśli bo Shimano Twin Power Zander 3,05m. Ciężar wyrzutowy ktoś mu po pijaku wpisał bo w rzeczywistości jest to kij czuły i delikatny. Najlżej jak nim łowiłem to były Mepsy 00.Pod rybą to jest pełna parabola. W życiu spięła mi się z niego tylko jedna ryba - karp, którego za grzbiet podczepiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Ciężar wyrzutowy ktoś mu po pijaku wpisał To dobre, się uśmiałem Wędkę będę miał zrobioną na blanku muchowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 adrionn911a miałeś tego TP w ręce? Pytam bo cw jest opisane jako 10-40g, a w rzeczywistości zdecydowanie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 adrionn911a miałeś tego TP w ręce? Pytam bo cw jest opisane jako 10-40g, a w rzeczywistości zdecydowanie mniej. Mam Diaflasha z tej starej serii. 270 cm, cw 10-40g. Waga kija 91g! Kupiony w 1992 Rozmawiałem wiele lat temu z Panem Markiem Kochańskim o tych kijach. Poddałem w watpliwość tę masę wyrzutową. Pan Marek na to: " Bo to nie są kije spinningowe! To są kije do łowienia sandaczy w holenderskich kanałach na trupka z lekkim ciężarkiem..do płynnego wyrzutu bokiem!"Wiele lat łowiłem tym kijkiem i moim zdaniem to realny górny cw to 20-22g. Kij ma piękne pełne ugięcie, mało co z niego spada.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi