Skocz do zawartości

Spinning na blanku muchowym

adrionn911

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w tym roku przymierzam się do łowienia UL białorybu takiego jak płoć, wzdręga, jaź i inne. Szukałem niedrogiego spinningu nadającego się do tej motedy w gramaturze od okolic 0gr do max 10gr, chciałem kij min. 2.7m ale uległem krótszemu (Daiwa Exceler 2.40m 2-10gr) no i mimo iż jeszcze zima to już kilka razy byłem na swoim łowisku i już wiem że kij będzie za krótki, po prostu już teraz szczytówka nie sięga za pasy zgniłej trawy, a co będzie latem jak wszystko "odbije"? Można się ratować spodniobutami, na nie w wielu miejscach będzie za głęboko i do tego grząskie dno. Dlatego będę chciał dłuższy kij, ale na rynku takich delikatnych wędzisk jest bardzo mało, o gramaturze już napisałem, co do akcji to chciałbym żeby kij był w miarę szybki i dobrze trzymał rybę. Gdzieś już trafiłem na info o spinningu na blanku muchowym, chciałbym się dowiedzieć więcej na ten temat, jakie koszta, jakie blanki. Pozdrawiam Adrian

Jeśli temat nadaję się pod podpięcie do podobnego to poproszę moderatora o podpięcie. 

Edytowane przez adrionn911

To temacik bardziej na dział rodbuildingowy,ale coś tam napiszę.Jestem właśnie w trakcie budowy tego typu kija,koszt samych komponentów to 250-350 zł w zależności od upodobań dizajnerskich.O blankach zbytnio się nie wypowiem,ja użyłem 9' w # 5 co daje kijek mniej więcej do 10g.

Tu opisałem swoje poczynania z blankami muchowymi.

http://jerkbait.pl/topic/52552-struganki-prorafa/

Miało być maksymalnie ekonomicznie.

O, dzięki zaraz poczytam. Miałem sam robić wędkę ale na razie zacząłem skrobać wobki i plany o samodzielnej budowie wędki się oddaliły. 

Nie chce sie tu wymadrzac ba zaden ze mnie ekspert ,ale blank muchowy to raczej szybki nie bedzie :D

. Kolega uzywa excelera ktory tez nie jest kijem super fast, lecz kijem o pelnym ugieciu.Blanki muchowe tez tez mozna kupic w wersji szybkiej i odpowiednio lekko uzbrojone nie sa typowymi "kluskami", z typowo muchowej akcji zostaje tylko piekne pelne paraboliczne ugiecie pod obciazeniem.

. Kolega uzywa excelera ktory tez nie jest kijem super fast, lecz kijem o pelnym ugieciu.Blanki muchowe tez tez mozna kupic w wersji szybkiej i odpowiednio lekko uzbrojone nie sa typowymi "kluskami", z typowo muchowej akcji zostaje tylko piekne pelne paraboliczne ugiecie pod obciazeniem.

I właśnie o coś takiego mi chodzi ;)

Już mnie koledzy pokierowali na Twój wątek ;) Podstawowe pytanie to jaki niedrogi blank do woblerów 1 max 5cm, małe wirówki i micro jigi się nada. Sam tego nie ukręcę. Chciałbym to zrobić "na raty" tj. kupić blank i później ew. go komuś wysłać do uzbrojenia (już chyba wiem komu ;) )

Różnica między 2,4m a 2,7m nie będzie wcale taka duża jak Ci się teraz wydaje. Jeśli chcesz maksymalnie długi kijek, to z seryjnych Iri Lucky 305 cm. Jeśli dopuszczasz wklejanki, to robi się ciekawiej i taniej - Mikado oferuje 3m w cenie bodajże 150 zł. Jak dla mnie do białorybu wklejka lepsza.

EDIT:

=====

Zapomniałem jeszcze, że istnieje Konger Tango w wersji 3m cw 10g. W takiej sytuacji brałbym właśnie ten model.

Edytowane przez darks86

Może to nie jest blank muchowy i nie jest super lekki (kompozyt wł.szklanego i wł.grafitowego),ale może wyjść z tego całkiem ciekawy kijek.

http://fishingrod.pl/pl/Blanki/Spinningowe/MHX/Panfish-and-Crappie-c72c76c92c97.html

Tutaj link do opisu na forum.

http://jerkbait.pl/topic/8263-blanki-mhx/page-28

A może by tak gotową wędkę :)?

Mam nawet coś konkretnego na myśli bo Shimano Twin Power Zander 3,05m. Ciężar wyrzutowy ktoś mu po pijaku wpisał bo w rzeczywistości jest to kij czuły i delikatny. Najlżej jak nim łowiłem to były Mepsy 00.

Pod rybą to jest pełna parabola. W życiu spięła mi się  z niego tylko jedna ryba - karp, którego za grzbiet podczepiłem.

adrionn911

a miałeś tego TP w ręce? Pytam bo cw jest opisane jako 10-40g, a w rzeczywistości zdecydowanie mniej.

Mam Diaflasha z tej starej serii. 270 cm, cw 10-40g. Waga kija 91g! Kupiony w 1992 :)

Rozmawiałem wiele lat temu z Panem Markiem Kochańskim o tych kijach. Poddałem w watpliwość tę masę wyrzutową. Pan Marek na to:  " Bo to nie są kije spinningowe! To są kije do łowienia sandaczy w holenderskich kanałach na trupka z lekkim ciężarkiem..do płynnego wyrzutu bokiem!"

Wiele lat łowiłem tym kijkiem i moim zdaniem to realny górny cw to 20-22g. Kij ma piękne pełne ugięcie, mało co z niego spada..

• Like 1