Skocz do zawartości

Spinning na blanku muchowym

adrionn911

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Diaflasha z tej starej serii. 270 cm, cw 10-40g. Waga kija 91g! Kupiony w 1992 :)

Rozmawiałem wiele lat temu z Panem Markiem Kochańskim o tych kijach. Poddałem w watpliwość tę masę wyrzutową. Pan Marek na to:  " Bo to nie są kije spinningowe! To są kije do łowienia sandaczy w holenderskich kanałach na trupka z lekkim ciężarkiem..do płynnego wyrzutu bokiem!"

Wiele lat łowiłem tym kijkiem i moim zdaniem to realny górny cw to 20-22g. Kij ma piękne pełne ugięcie, mało co z niego spada..

Dokładnie :), pomimo tego, ze kij dzielnie służył mi jako kij spiningowy to dopiero na forum dowiedziałem się, ze to kij pod trupka, co nie zmienia faktu, że wyjechało na mojego trochę fajnych ryb :). Z tymi bocznymi rzutami to bym nie przesadzał, ale faktyczną przesadą jest 40g :). Pamiętam jak w szybkim nurcie sam kij był gięty pod samym woblerem i jak go ładnie klenie doginały :).

adrionn911

a miałeś tego TP w ręce? Pytam bo cw jest opisane jako 10-40g, a w rzeczywistości zdecydowanie mniej.

Ja się nie śmieję z tego co mówisz, tylko ze stwierdzenia o tym że po pijaku go opisywali ;)

Kij będzie mi robił kolega Hubertus, wszystko z przesyłkami wyjdzie do 700zł

Ja wybrałem tylko typ rękojeści i długość. oraz uchwyt kołowrotka. Reszta będzie taka : rękojeść z korka dzielona, uchwyt ALPS blue tiger, przelotki PbMinima Hard plus PbMicro na szczyt, pierscienie winding check, zaczep pod przynete 

A blank to amerykański no name z IM6 w klasie 5, trzyczęściowy.

Edytowane przez adrionn911

Nie myślałeś o zbudowaniu czegoś na blanku nie muchowym ?? W tej cenie można by się pokusić o lepsze rozwiązanie. Przynajmniej tak mi się wydaje...

Oczywiście nie neguje , nie podważam tylko pytam... z czystej ciekawości.

Edytowane przez Tomasz eS

A zobacz np na wyprzedaż w Fishing Center... są blanki w dobrej cenie...

Np

RX8 Salmon Steelhead:

XST1141F-2,90m, 2-10g, 4-8lb. Cena detaliczna 540,00.- Wyprzedaż 432,00.-

To tylko przykład bez szukania ... tak od reki....

Edytowane przez Tomasz eS

Chcę spróbować takiej wędki na blanku muchowym, na żwirownie a wzdręgi i na średnią rzekę która ledwo płynie powinna być ok ;)

Za to będę szukał jeszcze albo Avida AVS96MLF2 albo jakiegoś blanku o podobnych parametrach, skoro jest wyprzedaż to warto coś kupić, tylko co :D

Kurcze, teraz mnie ten Batson też kusi, tylko nie zamiast muchowej a na inną ;)

A ile uzbrojenie takiego batsona? Nie podam w co bo się nie znam, tak żeby było dobrze.

Edytowane przez adrionn911