Skocz do zawartości

Shimano Ultegra 4000 Japan

maniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam okazję kupić nowy, sprowadzony kołowrotek z Japonii.

Przeznaczenie młynka to szczupak/sandacz pod plecionkę 10lb.

Miał ktoś z nim styczność?

Kompletnie nie znam tego kołowrotka, podobno odpowiednik Stradicka na rynek europejski tylko o mniejszym przełożeniu 4:8.

Za wszelkie cenne informacje, spostrzeżenia z góry dziękuję.

http://www.knkfishing.com/pd-shimano-ultegra-spinning-fishin g-reel.cfm

Pozdrawiam

Maciej

Dawno temu, w drodze na rybki, oglądałem taki młynek, w sklepiku w Żarach. Nawet myślałem, że podróba Shimano....no, bo Ultegra?

Takie wędy były ale młynki?

Nie mniej pamiętam krótkie oględziny i szczerze mówiąc, gdybym wówczas miał stosowną kwotę, pewnie bym go kupił.

Sprawiał bardzo pozytywne, solidne wrażenie. Ale to o co pytasz, to już pewnie, jakaś nowsza edycja.

jak juz pisalismy na privie,polecam widziałem,kumpel z Kutna ma i chwali.

popper ten co widziałes to zapewne tyła ultegra FG odpowiednik stradica FG taka złota z przeł 5,1-1 z pojeduncza korbą.

maniak-polecam cena atrakcyjniejsza niż TP a młyn na rynek japan chodzi bardzo płynnie.

kumpel tyra głowkami po 40 gram w nurcie Wisły i smiga bardzo dobrze,a nie był jeszcze konserwowany.

Pewnie to ten model z allegro , bo inne ultegry sa malezyjskie ale tez na rynek japonski a ten jest made japan .tez bylem zainteresowany kupnem tej ultegry ale wlasnie ta skladana raczka nie przeszla u mnie , no ale to juz wedle uznania jak kto woli.

• 11 miesięcy temu...

No toto :D wlasnie panowie mnie tez interesuje ten mlynek ewentualnnie biomaster i co ciekawe tez niby odpowiednik stradica .to widac sporo jest tych odpowiednikow wszelkie info mile widziane i obydwa sa JDM (ultegra i bio...)

ultegra i biomaster mają IDENTYCZNE bebechy i obudowy, różnią się tylko kolorem i liczbą łożysk( 4+oporowe i 6+oporowe, wersja z płytką szpulą S ma w niej jedno więcej).

w skrócie to ultegra jest odpowiednikiem stradica a biomaster twinpowera na rynek europejski - tyle że oba mają przeł. 4.8:1 jak TP.

bo japoński TP to już jest trochę inna konstrukcja bardziej zbliżona do stelli..

• 2 lata później...

Siemka , podłączam się do wątku i mam pytanko :) Shimano ultegra 4000 98 , da radę przy łowieniu sandaczy z opadu , przynęty to głównie gumisie 3-4 cale + 15-25 gram ołowiu :) Podbijanie z kołowrotka ( tak się już nauczyłem )

I...ile ten młynek waży ?

• 7 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

popper ten co widziałes to zapewne tyła ultegra FG odpowiednik stradica FG taka złota z przeł 5,1-1 z pojeduncza korbą.

maniak-polecam cena atrakcyjniejsza niż TP a młyn na rynek japan chodzi bardzo płynnie.

kumpel tyra głowkami po 40 gram w nurcie Wisły i smiga bardzo dobrze,a nie był jeszcze konserwowany.

Szukam srednio budzetowego kolowrotka do lekkiej szczupakowki i wyglada na to ze Ultegra jest tu silnym faworytem. Mam wiec pytanie do uzytkownikow tych kolowrotkow. Ktore modele nalezy brac pod uwage? W tej chwili rozpatruje model 3000 FG lub XT. Z gory dziekuje.