biosteron Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Oddaj głos na Europejskie Drzewo 2015 roku, mam tu na myśli nasz piękny Dąb o nazwie Słowianin. KLIK Wpisz swój adres e-mail i zagłosuj. Na Twoją skrzynkę e-mail zostanie wysłany link. Twój głos będzie zaliczony dopiero po kliknięciu w ten link. Edytowane 8 Lutego 2015 przez biosteron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwc Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Głos oddany . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 cytat: Drzewo to jest symbolem polskości............ Mnie osobiście dąb nie kojarzy się ani z polskością, ani z walką przeciw germanizacji. Najbliższe skojarzenie z tym drzewem to jak dla mnie odnosi się do faszystowskiego odznaczenia z okresu II wojny św. - Krzyża Rycerskiego z liśćmi dębu ! W sumie przecież nie ma bardziej polskiego drzewa jak wierzba ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 3 podobnej wielkości rosną przy drodze w lesie w ok. podlaskiego Sutna, rozmawiałem z leśniczym który mówił że dobrze ponad 400 lat mają. Piastowie Śląscy jakoś z polskością nie do końca mi się z polskością kojarzą, gdzieś niedawno czytałem że językami używanymi były czeski i niemiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Mi polska bardziej kojarzy się z LIPĄ !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 A mi kojarzy z brzozą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Mi polska bardziej kojarzy się z LIPĄ !!!Lipa to bardziej z Czechami ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Fajny "jamnior" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) cytat: Drzewo to jest symbolem polskości............[/size] Mnie osobiście dąb nie kojarzy się ani z polskością, ani z walką przeciw germanizacji. [/size] [/size]Najbliższe skojarzenie z tym drzewem to jak dla mnie odnosi się do faszystowskiego odznaczenia z okresu II wojny św. - Krzyża Rycerskiego z liśćmi dębu ! [/size] W sumie przecież nie ma bardziej polskiego drzewa jak wierzba ! [/size] [/size] [/size]Cóż, każdy z nas będzie miał inne skojarzenia.Dąb jest ściśle związany z mitologią słowiańską, przecież sam gromowładny Perun upodobał sobie Dąbrowę jako miejsce pobytu, a to chyba znacznie starsze "znalezisko" niż dębowe liście na mundurach z okresu II WŚ, (podobnie jak swastyka) - nieprawdaż ?Święte gaje dębowe były miejscem kultu słowiańskiego, jakież inne drzewo może nam być narodowościowo bliższe (pomijam cele czysto wędkarskie czyli lipe ). Edytowane 8 Lutego 2015 przez Zwierzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi