Skocz do zawartości

Oddaj głos na Europejskie Drzewo 2015 roku

biosteron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Oddaj głos na Europejskie Drzewo 2015 roku, mam tu na myśli nasz piękny Dąb o nazwie Słowianin. KLIK

Wpisz swój adres e-mail i zagłosuj. Na Twoją skrzynkę e-mail zostanie wysłany link. Twój głos będzie zaliczony dopiero po kliknięciu w ten link.

Edytowane przez biosteron

cytat:  Drzewo to jest symbolem polskości............

Mnie osobiście dąb nie kojarzy się ani z polskością, ani z walką przeciw germanizacji. :huh: 

Najbliższe skojarzenie z tym drzewem to jak dla mnie odnosi się do faszystowskiego odznaczenia z okresu II wojny św. - Krzyża Rycerskiego z liśćmi dębu ! :D W sumie przecież nie ma bardziej polskiego drzewa jak wierzba ! ;) 

• Like 1

3 podobnej wielkości rosną przy drodze w lesie w ok. podlaskiego Sutna, rozmawiałem z leśniczym który mówił że dobrze ponad 400 lat mają. Piastowie Śląscy jakoś z polskością nie do końca mi się z polskością kojarzą, gdzieś niedawno czytałem że językami używanymi były czeski i niemiecki.

cytat:  Drzewo to jest symbolem polskości............[/size]

Mnie osobiście dąb nie kojarzy się ani z polskością, ani z walką przeciw germanizacji. :huh:[/size] [/size]

Najbliższe skojarzenie z tym drzewem to jak dla mnie odnosi się do faszystowskiego odznaczenia z okresu II wojny św. - Krzyża Rycerskiego z liśćmi dębu ! :D[/size] W sumie przecież nie ma bardziej polskiego drzewa jak wierzba ! ;)[/size] [/size]

[/size]

Cóż, każdy z nas będzie miał inne skojarzenia.

Dąb jest ściśle związany z mitologią słowiańską, przecież sam gromowładny Perun upodobał sobie Dąbrowę jako miejsce pobytu, a to chyba znacznie starsze "znalezisko" niż dębowe liście na mundurach z okresu II WŚ, (podobnie jak swastyka)  - nieprawdaż  ?

Święte gaje dębowe były miejscem kultu słowiańskiego, jakież inne drzewo może nam być narodowościowo bliższe (pomijam cele czysto wędkarskie czyli lipe ;)).

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1